kicaa -> RE: Endometrioza (15.9.2011 12:12:58)
|
[sm=smiley31.gif] Zdravo,ja sam jedna od vas sa dijagnozom ENDOMETRIOZA! Zao mi je sto nas ima u velikom broju. Prosle godine sam imala obilna i duga krvarenja,jake bolove da po nekad nisam mogla da stojim na nogama, a moja dr nije obracala paznju na to niti sestre kada sam im na salteru pricala da imam obilna i duga krvarenja nego su mi preglede zakazivale tek za dva do tri meseca i tako svaki put kada sam otisla i trazila da me doktorka pregleda. Nakon dugih pet meseci mucenja resila sam da odem kod privatnog lekara,jer sam pocela da povracam svu hranu koju sam unosila u organizam ,smrasla sam 18kg. Nakon pregleda doktor kod kojeg sam otisla mi nije nista rekao sem da cemo da porazgovaramo kada uradim sve analize ( papa tes i tumot markere).U izvestaju je pisalo endometrioza velicine pomorandze,nisam imalapojma o cemu se radi.Pomislila sam da je tumor posto radim tumor markere. Papa je bio treca grupa a tumor markeri su bili dosta uvecani. Kada sam otisla na kontrolu reko mi je da moram na hitnu operaciju i da ne smem ni malo da cekam,jer endometrioza moze i u stomaknu da pukne i da imam celog zivota jake bolove u stomaku za koje ne bi imala leka, a i zato sto je endometrija pocela da probija debelo crevo zbog cega sam i imala povracanja. Konzilijum sam imala zakazan za petak 29.04 a operacija mi je zakazana za 05.05.2011. Bilo me je strah kao nikada do tada,kuci mi se samo lakalo,samo sam o tome razmisljala. Ali dosao je i dan kada sam primljena u bolnicu a nesto se u meni promenilo,postala sam opustenije i sigurnija u sebe. operacija je super prosla,rana mi je odlicno zarasla i vrlo brzo.Dugo nisam mogla nista da radim a sad sam opet kao ona stara. Nakon operacije su mi prepisali injekcije Diferalin koje izazivaju vestacki klimaks od kojih sam se osecala jako lose posebno nakon trece i cetvrte. Imala sam jake nalete vrucine,nervoze, panike. Muza sam pocela da odbijam u svakom pogledu,malo je hvalilo i da odem od njega,ali hvala Bogu pa je sve to razumeo i ostao pored mene. Kada sam zavrsila sa inekcijama otisla sam na kontrolu a onda ponovo neprijarno iznenadjenje na desnom jajniku se pojavila endometrioza malih razmera ali opet opasna po moje zdravlje.pre nedelju dana kada sam bila na uz i ginekoloskom pregledu rekli su mi da se zasusila ali da ipak moraju da je prate. Nakon injekcija prepisali su mi tablete Livial, koje sam nasla jedino u grckoj. Ali su mi te lekove kasno ukljucilim kao terapiju,rekli su mi da sam trebala da pocnem da ih pijem nakon druge primljene injekcije.Do sada sam ispila tek trinaest tableta,i prokrvarila sam pre dva dana.Dr mi je rekla da to racunam kao ciklus i da ispijem ovu kutiju lekov do kraja jer ce mi koliko toliko znaciti.Pa ako se krvarenja nastave da prekinem sa terapijom jer kao nema svrhe vise da ih pijem ako imam krvarenja. Ali da endometrija koju imam na desnom jajniku mora da prati svakog meseca. Posto sam preko neta saznala da su za trudnocu posle endometrioze male pitala sam je i u vezi toga. Rekla je da je to tacno, ali i da zavisi i od samog organizma.prvih godinu dana do trudnoce ne veruje da ce doci ali kasnije je sve moguce. Tako da drage moje devojke moramo da budemo hrabre i da glavu drzimo visoko i da mislimo na sebe, ja sam upala u veliku depresiju zbog injekcija ali sada mi je mnogo bolje jer sam rasila da ja tu vesticu pobedim a ne ona mene!
|
|
|
|