dunja RR -> RE: Bruh (kila) kod dece (14.2.2022 16:00:25)
|
Evo da se opet upišem, sa drugim detetom, M ima preponsku kliu, odnosno bruh. Kod nje je urođena (nije nastala od plakanja), i S je imao urođenu, samo je kod njega kanal u trbuhu bio delimično zatvoren, pa je njegova kila bila vodena (tečnost iz trbuha je curkala u testis), a kod M se kanal nimalo nije zatvorio, tako da je crevo prošlo u tu rupu, i kod nje je zapravo bruh. Njihove kile su kaže dr najverovatnije nasledne, jer kod oboje je kila nastala na isti način, tj. tako što se kanal u njihovom trbuhu nije zatvorio, dok su bili kod mene u stomaku. Ni ja ni mm nismo imali ...Lečenjenje je isključivo hirurško, znači operacija je obavezna, jer ako se ne operiše na vreme, kila se će uklještiti (kod devojčica je posebno opasno, jer se mogu uklještiti i jajnik i crevo). Kada se uklješti, bol je strašna, i naravno hitna operacija, rizičnija. Kod M se hvala Bogu za sada nije uklještila, doktorka je rekla da želi što pre da je operiše, ne sme da se čeka, ali s obzirom da je u Tiršovoj ogromna gužva, i na operacije se čeka po godinu dana, ona je uspela da nas ubaci ranije, tj. biće operacija za 2 meseca, više od toga kaže ne sme da čeka, jer je kila velika. Inače, ista dr je operisala i S, tada mu je sredila i kožicu na piši, i stvarno je predivna. Nju čudi kako niko od dr do sada nije video ovu kliu, a ono što je interesantno je da je i kod S bilo tako, pedijatar nije nikada primetio kliu, tako da sam i kod S i kod M, zapravo ja postavila dijagnozu, i to u isto vreme, i kod nje i kod njega, sa njihove 3 godine. Baš čudno, jer se obično ove klile "pojave" ranije, tj. one su tu od rođenja, ali se obično ranije primete, tj. prikažu javnosti, da tako kažem. Kod nje sam je sasvim slučajno videla, pre neki dan dok smo je kupali, jako je vrištala jer ne voli da joj se pere kosa, i tada sam videla, pri tom naprezanju, da je klila iskočila sa desne strane. To je zapravo dobra stvar njenog vrištanja, jer smo mogli da ne znamo da je ima, i da joj se uklješti, što bi se verivatno i dogodilo, a onda bi trčali hitno na operaciju, koja bi bila daleko rizičnija. Ovako, bićemo spremni, i obaviti na vreme. Do tada, dr je rekla sve normalno, ponašanje kao do sada, dala nam je dozvolu za zimovanje, kaže slobodno, uživajte.
|
|
|
|