Daca88
|
Evo kako smo mi prošli u crkvama(3 različite)govorim o katoličkoj crkvi. U jednoj sam morala platiti popu da me odjavi iz župe(ja zbog naselja u kojem živim pripadam toj crkvi koja se nalazi u mom naselju,a pošto sam se htela udati u drugoj crkvi,morala sam platiti popu da me odjavi iz župe,čak je drugi pop koji nas je trebao venčati tražio pisanu dozvolu od popa br1 da se slaže da se udam u drugoj crkvi,da me venča drugi pop,itd... Popu sam morala platiti 1000 dinara za odjavu iz župe,i 500 din.za pisanu izjavu.Morala sam još ići i u crkvu u kojoj su me moji krstili,da izvadim krsni list,jer bez da sam krštena nisam se mogla udati u crkvi.Za taj krsni list sam platila isto 500 din. Znači crkva br1=2000 din. Za venčanje su nam tražili 5000 din+2000 za kićenje crkve+dobrovoljni prilog(dali smo 1000),i još na dan venčanja kada su sakupljali pare u one vrećice dali smo 1000 din(i svaka zvanica je za dobrovoljni prilog dala između 100 i 1000 din). Znači crkva br2=9000+prilog od zvanica za venčanje.U ovoj istoj crkvi smo krstili i Alena,za krštenje nam nije tražio ništa sem da damo dobrovoljni prilog sestrama koje su mu sašile malu platnenu benkicu koju dariva crkva za krštenje.Dali smo 2000 din.prilog za troškove šivenja te benkice... Za sahranu bliskog rođaka,pop je tražio 1000 din za izlaz na groblje,13.000 za sahranu i misu,+ članarinu 1000 din. Znači crkva br3=15.000 din. Joooj,još me je pop iz crkve br2 nagovorio da idem na veronauku,da primim prvu pričest i krizmanje. Politika drugog popa je ta da bi se venčala u crkvi moram biti krštena,pričešćena i krizmana.Krštena sam bila,ali prvu pričest i krizmanje nisam imala.Dogovorila sam se sa popom da ću posle venčanja krenuti na veronauku i završiti prvu pričest i krizmanje. Priznajem,htela sam da ga ispalim nije mi se išlo 2 meseca svaki drugi dan na veronauku i mise...ali imala sam grižu savesti...čovek nam izađe u susret da mi progleda kroz prste za neimanje pričesti i krizmanja,a ja da ga ispalim. Završila sam sve,a krizmala sam se istog dana poslepodne,kada sam prepodne saznala da sam trudna. Biskup je mislio da sam presrećna što primam krizmu,a ja nisam skidala osmeh sa lica ni dok sam molila očenaš
< Poruku je uredio Daca88 -- 1.5.2011 21:18:41 >