Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 29.6.2010 11:24:50
|
|
|
|
Markovicka
|
I meni je tako Lillyt, neki dan mi se cinilo da ima upola manje mleka, verovatno zavisi i koliko pijes tecnosti, da li si odmorna itd. Ja sam tad pocela da zamrzavam mleko. Onih dana kad je bilo dosta izmlazam pa lepo zamrznem, a kad zafali ja odmrznem i uspela sam da ostane smo na mom mleku. Kasnije se to regulise i nema takvih varijacija.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 29.6.2010 11:27:29
|
|
|
|
Snelle
|
I meni se to dešava, jer moje dete zna da siki i na sat vremena. Prosto je nemoguće da dojke budu konstantno pune i čvrste, budu mi jako meke, ne mogu tako brzo da proizvedu veliku količinu mleka, ali to ne znači da su prazne, ima mleka onoliko koliko je dovoljno da se beba zasiti. A onda kada beba napravi pauzi od tri, četiri sata one se baš napune i budu bolne, što znači da mleko ne prestaje, samo je potreban izvestan period da se napune i da uspostave bebin režim ponude - potražnje. LillyT, dok god beba piški i kaka bude zlatno žuta, nema problema
< Poruku je uredio Snelle -- 29.6.2010 11:28:28 >
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 29.6.2010 11:30:07
|
|
|
|
LillyT
|
Hvala dame moje drage. Meni beba piski bas dosta, ponekad pomislim da je prehladjena, ali opet koliko trazi da sisa... Nije jedna od onih sto mrljave, ona lepo isisa koliko hoce (ili ima) i okrene glavu ili pljune, nema mazenja. Sva mi je cudna ovih dana, kao da to nije ona moja beba
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 29.6.2010 11:32:24
|
|
|
|
Nena81
|
IZVORNA PORUKA: LillyT Hvala dame moje drage. Meni beba piski bas dosta, ponekad pomislim da je prehladjena, ali opet koliko trazi da sisa... Nije jedna od onih sto mrljave, ona lepo isisa koliko hoce (ili ima) i okrene glavu ili pljune, nema mazenja. Sva mi je cudna ovih dana, kao da to nije ona moja beba Raste draga raste i moja zna da bude pravi mali divljak ne da se poljubiti
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 29.6.2010 11:34:55
|
|
|
|
Markovicka
|
Uh, Lilyt a tek sto ce da se menja, svaki mesec, ma nedelja nosi nesto novo, korak napred korak nazad, tako je to. A ti lepo pratis te promene i prilagodjavas se, nema druge.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 30.6.2010 11:52:11
|
|
|
|
Anoniman
|
Ovo pitanje malo nema veze sa dojenjem...al nisam nashla temu u kojoj bi ovo pitala.... Naime...ja dojim moje devojchice...ali trebace nam par dana dok ne budem mogla iskljuchivo da ih dojim...za sada dodajem malo dohrane nakon sisanja.... E sad....zanima me koliko dugo moze da stoji adaptirano mleko koje sam napravila.... Danas mi se desilo da je Sara od 50 ml dohrane pojela samo 15ml, i zasitila se (prethodno je sisala) znachi 35 ml je vishak...jel to sme da se chuva do sledeceg podoja? Ili se baca? Ja sam dosad bacala...ali rekoh da pitam...mozda moze da stoji par sati...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 30.6.2010 12:07:48
|
|
|
|
*Alexx*
|
Koliko ja znam, AD mleko se baca. Svakako ga ne smeš podgrevati, a onako hladno je gadno (ja probala jednom ).
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 1.7.2010 7:47:53
|
|
|
|
Anoniman
|
Pa tako i ja znam...al rekoh da proverim
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.7.2010 10:22:31
|
|
|
|
Nensi*
|
Kako vi dojite bebu? Jel svaki podoj dajete obe dojke ili jedan podoj jedna dojka,drugi podoj druga?
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.7.2010 10:25:02
|
|
|
|
pepeljuga
|
ja svaki put obe, samo menjam onu sa kojom pocinjem podoj (jedan put prvo leva, drugi put prvo desna)
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.7.2010 10:26:35
|
|
|
|
Nensi*
|
Tako i ja,a moja drugarica daje samo jednu za jedan podoj pa reko' da pitam...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.7.2010 10:28:57
|
|
|
|
lanajelena
|
i meni je dr rekla da dajem jednu jer kasnije krece masnije mleko...ali ja ponekad jedva istresem iz obe,jedino kad mi bas nadodje dam iz jedne (ala sam srocila)
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.7.2010 10:38:24
|
|
|
|
choopa choops
|
Ja sam davala jednu za jedan obrok. A to sve zavisi, nekad su govorili da treba iz obje, sada kao iz jedne, ali ja se vodim politikom da je odlicno i jedno i drugo, pa kako kome vise odgovara
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 19:57:01
|
|
|
|
anajid
|
Zene imam jedan problem,pa ne znam gde da ga smestim!Evo vec zadnjih par dana moj bebac nece da sisa!Sinoc sam ga malo na prevaru uhvatila,ali malo!E sad,meni mleko ne nadolazi toliko,grudi su mi mekane ali kada pritisnem bradavicu onako ima mleka!Sta da radim,hoce li se to meni upaliti ako on vise ne bude sisao ili ce se mleko samo povuci ili......? Molim za savet!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:11:10
|
|
|
|
iki82
|
Moja Lena ima 7 nedelja,i dojim je...a problema imam stalno sa grudima!Imam mlecnih zlezda da je to strasno!Ko sta radi-ja se izmuzam celi dan!stalno sam pod bolovima.vec sam jednom imala temperaturu par dana 39 sa 5 ,i primila 7 penicilina,a evo danas se opet vraca temperatura!Izmuzam se preko oko 10 puta dnevno po sat ,sat i 30 min,pa racunajte da pola dana provedem izmuzajuci se.Izmuzem preko 300 ml (po jednom izmuzanju),pa racunajte koliko je to mleka kolicinski.Vec sam totalno iscrpljena,bleda kao krpa,nemam kad da spavam...ali sta da radim...Sve za moju bebu!!!samo da izdrzim bar jos 4-5 meseci...ali da je tesko-tesko je i fizicki ipsihicki!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:13:44
|
|
|
|
iki82
|
IZVORNA PORUKA: anajid Zene imam jedan problem,pa ne znam gde da ga smestim!Evo vec zadnjih par dana moj bebac nece da sisa!Sinoc sam ga malo na prevaru uhvatila,ali malo!E sad,meni mleko ne nadolazi toliko,grudi su mi mekane ali kada pritisnem bradavicu onako ima mleka!Sta da radim,hoce li se to meni upaliti ako on vise ne bude sisao ili ce se mleko samo povuci ili......? Molim za savet! Mislim da moras da se izmuzas,ali najbolje bi ti bilo da odes u patronaznu sluzbu da ti oni pogledaju grudi i posavetuju....
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:20:53
|
|
|
|
iki82
|
IZVORNA PORUKA: Smeshkica Uf...tehnike budjenja ne pomazu...idem do toga da je chak presvuchem...skinem je do pelene operem guzu vodom i ponovo obuchem...u roku od odmah ona spava... shtipkanje golicanje i sl. ne daje efekta... i shto je najgore...kad je gladna ne plache...ja je budim svaka 2-2 i po sata... namestim je na dojku (nekad mi i pola sata treba dok je nateram da zine...jer zna tako da stisne usnice...da nema shanse nishta da uguram...A kad je gladna...pokazuje time shto trpa prste u usta, i onda bez problema i sisa...ali onda je hranim svaka 3-4 sata...a ne 2 i po kako moram jer je mala... 2 dana smo proveli bez dohrane...bila lepa uredna zuta stolica...nije mi ni zaplakala...dok mi nije sestra u bolnici i patronazna rekla da ne smem tako retko da je hranim...mora cheshtje...al shta da radim kad nece cheshtje... Shto se tiche pumpice...namestim je...i vidim da mi vuche ali nekako mi je slab vakum da bi neshto povukao...a namerno otushiram grudi toplom vodom...da bi se lakshe izmuzla.... Inache...zasad ruchno izmuzavam ono shto ostane kad Petra sisa...i to nosim Sari u bolnicu.... tako da zasad neznam kako tju sa Sarom protji shto se tiche sisanja.... I josh neshto.... jel bradavice bash moraju da bole? Ona super uhvati, bash kako treba areolu...donja usna izvrnuta...nosic slobodan...al mene bradavica boli da bi plakala... Probaj da kupis gel(u tubi),zove se Bio clean multi mum.Kosta 1300 dinara,ali jako pomaze.Cak se ne pere sa bradavica pre podoja.Ja sam ga koristila.Imala sam podlive na bradavicama ,i mnogo mi je pomoglo za kratko vreme!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:41:09
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: anajid Zene imam jedan problem,pa ne znam gde da ga smestim!Evo vec zadnjih par dana moj bebac nece da sisa!Sinoc sam ga malo na prevaru uhvatila,ali malo!E sad,meni mleko ne nadolazi toliko,grudi su mi mekane ali kada pritisnem bradavicu onako ima mleka!Sta da radim,hoce li se to meni upaliti ako on vise ne bude sisao ili ce se mleko samo povuci ili......? Molim za savet! Koliko vec nece da sisa? da nije skok u razvoju? Ili si ti mozda dobila? (vec sam pisala meni bi za vrijeme menge znalo da opadne mlijeko, prva dva/tri dana). Ne vjerujem da ce ti se upaliti ako su mekane?! osjecas li da mlijeko nadolazi? Ako osjecas izdoji se po malo...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:47:58
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: iki82 Moja Lena ima 7 nedelja,i dojim je...a problema imam stalno sa grudima!Imam mlecnih zlezda da je to strasno!Ko sta radi-ja se izmuzam celi dan!stalno sam pod bolovima.vec sam jednom imala temperaturu par dana 39 sa 5 ,i primila 7 penicilina,a evo danas se opet vraca temperatura!Izmuzam se preko oko 10 puta dnevno po sat ,sat i 30 min,pa racunajte da pola dana provedem izmuzajuci se.Izmuzem preko 300 ml (po jednom izmuzanju),pa racunajte koliko je to mleka kolicinski.Vec sam totalno iscrpljena,bleda kao krpa,nemam kad da spavam...ali sta da radim...Sve za moju bebu!!!samo da izdrzim bar jos 4-5 meseci...ali da je tesko-tesko je i fizicki ipsihicki! To je jako puno mleka po jednom izmlazavanju, mislim da zato to i moraš da radiš toliko često i toliko dugo... I ja sam se izmlazala posle svakog podoja, trajalo je, imala sam mnogo mleka viška, ali ne baš kao ti. Probaj da postepeno smanjuješ izmlazanje, u smislu da recimo danas izmlazaš 300 po jednom izmlazanju , pa sledećih par dana po 270 po izmlazanju, pa 250 po izmlazanju, da makar malo smanjiš tu količinu. Ne kažem da prekineš da se izmlazaš, ali mislim da bi bilo pametno da smanjiš ako uz sve to još i dojiš, jer iz ovoga što si napisala, zaključujem da se ceo dan baviš grudima.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:53:45
|
|
|
|
Ellenica
|
IZVORNA PORUKA: iki82 Moja Lena ima 7 nedelja,i dojim je...a problema imam stalno sa grudima!Imam mlecnih zlezda da je to strasno!Ko sta radi-ja se izmuzam celi dan!stalno sam pod bolovima.vec sam jednom imala temperaturu par dana 39 sa 5 ,i primila 7 penicilina,a evo danas se opet vraca temperatura!Izmuzam se preko oko 10 puta dnevno po sat ,sat i 30 min,pa racunajte da pola dana provedem izmuzajuci se.Izmuzem preko 300 ml (po jednom izmuzanju),pa racunajte koliko je to mleka kolicinski.Vec sam totalno iscrpljena,bleda kao krpa,nemam kad da spavam...ali sta da radim...Sve za moju bebu!!!samo da izdrzim bar jos 4-5 meseci...ali da je tesko-tesko je i fizicki ipsihicki! Kako jedeš i piješ? Probaj da redukuješ tečnost. A koliko ja znam što više izmlazaš to se više mleka stvara. Jedina dobra stvar u tome je da već imaš popriličnu količinu mleka koju možeš da zamrzneš.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.7.2010 22:54:26
|
|
|
|
choopa choops
|
iki slazem se sa tashke. jer sto vise ti izdajas i dojis, vise se mlijeka stvara. Moras da probas da nadjes granicu u smislu da ne izdojis previse tako da ne bi poticala stvaranje toliko mlijeka, a ni premalo da se ne bi opet upalile grudi. Srecno :) PS. Smanji unos tecnosti za pocetak da vidis kako ide...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 21.7.2010 0:05:34
|
|
|
|
Dora
|
Ja nikada nisam htela ni mogla da se izmuzam, već sam pisala o tome. kad mleko krene da nadolazi, najbolje je staviti hladne obloge i vezati pelenu preko grudi tako da se stegnu grudi. Ja sam to radila dok beba nije počela jače da sisa i više se nisam cedila pa nikad nisam imala problema sa mastitisom ili ragadama... Ali kad to već dođe dotle da izmuzeš 300 ml ne znam, treba stvarno da se zapitaš da li izmuzanje ima svrhe, jer ja imam dovoljno mleka i baš nikakvih problema s dojenjem a beba je uvek sita i dobro napreduje. Evo već skoro 3 meseca!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 21.7.2010 0:10:34
|
|
|
|
Verus
|
Smeshkice moze da stoji 3 sata na sobnoj temepraturi-e sad ne znam dal ce one hteti da jedu takvo ili ne...mozes probati, Helena ne bira temp. mleka...neke bebe su malo probirljivije.IZVORNA PORUKA: Smeshkica Pa tako i ja znam...al rekoh da proverim
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 21.7.2010 0:12:43
|
|
|
|
Verus
|
iki82: izmlaznaje pumpicom se radi 15minuta do 30minuta maximum, tako da tada treba da stanes. A da se mleko uspori: treba da ispumpas samo onoliko da osetis olaksanje i stanes. A to sto osetis neprijatan osecaj u grudima: jednostavno moras da izdrzis.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 21.7.2010 0:24:25
|
|
|
|
iki82
|
Elenice,isto mi je da li sam jela ili nisam ,i da li pijem puno tecnosti ili ne...meni se grudi napune za 1 sat .A eto danas sam pokusala da se ne izmuzem nakon podoja,posto su mi grudi bile meke i poluprazne,i eto opet krenula temperatura...A i patronazna sestra mi je rekla da moram sve da izmuzem do kraja...ja cu vise definitivno izludeti..Pre 4 godine sam bila na ultrazvuku grudi i doktorica mi je rekla da u zivotu nije videla da u tako malim grudima ima toliko mlecnih zlezda...Neznam,pokusacu sve sto ste mi napisali pa mozda nesto upali !
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Hidratacija najmlađih u letnjim danimaTokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.
Više >>
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.