dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: jelena038 na psihijatriji mi radi jedna drugarica, i majka druge drugarice. istoj ovoj o kojoj eugenija pise. ti ljudi rade u jako teskim uslovima, sestra je sama sa svima njima po celu noc i cesto ne moze ni da dozove tehnicara da joj pomogne da veze pacijenta kad postane agresivan. cesto mi, ova moja drugarica, sa suzama prica kako nije uspela da se izbori sa svojim zivcima, kako nije najbolji covek i kako ne moze jedna da stigne sve oko svakog od njih, a ima ih jako puno. ona ima dvoje male dece i onda, cesto, dodje kuci i iskali sav akumulirani bes na njima. uslovi su uzasni, to su doslovno barake, sve smrdi, sve je staro i sve je tesko istrpeti ni dok si prijatelju u poseti (imam, takodje, kolegu s klase, koji ima neki oblik sizofrenije, kontrolisan lekovima i uglavnom je dobro, ali postoje peeriodi u kojima se sve otme kontroli, pa ostane neko vreme u bolnici), a kamoli da tamo radis svaki dan. drzava nam je uzasna. nisu krivi ni bolesnici, ni lekari, ni sestre, ni porodice tih pacijenata. kriva je vlast. koja ne da da ti ljudi budu bar u svetloj, izluftiranoj i cistoj prostoriji, i koja ne obezbedi ni jednu osobu na njih pet, a kamo srece da svako ima po jednoga koji ce da brine o njemu. iako, da jedan moze da brine o takvom bolesniku, niko svog sina, oca, majku, ili brata ne bi poslao u bolnicu, nego bi ga negovao kod kuce. e to je tuga. i tuga je kad ti u njihovim pogledima vidis zelju da ti ispricaju ko su bili i kakvi su bili, i bol sto to nikada vise nikom nece moci dokazati. Slažem se da je kriva vlast, ali u takvim ustanovama vlast su doktori/psihijatri. Oni uglavnom sede u kancelarijama od 8 do 13.00 (ako i toliko), sve uglavnom rade sestre, ili uglavnom med.braća jer ipak treba i fizički biti jak za takve bolesnike, a obezbeđenja tamo nema, bar kada je moj brat bio. Sve je tačno što kažeš-prljavo, staro, ne znam kako nekom i može biti bolje u onom ogavnom ambijentu. Doktori samo izdaju instrukcije kod teških slučajeva, već sam pričala kako je tada postupano sa njima. Provodila sam dane i noći sa bratom tamo, samo sam jednom za svo vreme videla doktorku, samo jednom je bila tu.
|