|
RE: Biti lepa sebi, mužu i drugima ... 17.7.2020 0:29:27
|
|
|
|
Didy
|
Otkako mi se Sofija približava pubertetu, trudim se da joj pošaljem poruku da lepota uopšte nije nešto toliko važno koliko joj se u našem društvu pridaje važnost. Mislim da je današnjim devojčicama i tinejdžerkama jako teško nositi se sa tim i poznajem dosta žena koje su odavno izašle iz puberteta, a ponašaju se i dalje kao da nisu - strašno su iskompleksirane, mrze svoje telo, nikad nisu zadovoljne, ne mogu da izađu iz kuće ako nisu komplet našminkane... Ne osuđujem ih, naravno, ali mi je žao takvih osoba. Žao mi je što se neki imperativi "lepote" nameću ženama danas, toliko da svi postajemo isti oberučke prihvatajući plastične operacije i ostale "prednosti" estetske hirurgije i modernog doba. Kuma mi je na doktorskim studijama u Pragu i kaže da se plaši da njena ćerka odrasta u Srbiji iz gorenavedenih razloga. Kaže da se tamo u Češkoj retko ko šminka, oblače se opušteno, pamučna majica, pantalone, farmerke, a štikle, šminka, frizura i svečanija odeća su rezervisani za posebna slavlja par puta godišnje. Moj muž isto kaže da kad im dolaze gosti iz inostranstva u firmu da su svi obučeni onako kako se mi maltene po kući oblačimo, nema šminke, nema nikakvog preterivanja. Kaže da npr. devojke i žene iz Francuske kije um dolaze u goste njegov kolega iz kancelarije zove "naturalke". 😂 Da li ste razmišljale na tu temu? Kao što sam napisala, kako se Sofija približava pubertetu, tako sve češće razmišljam na tu temu. Recimo nalakirani nokti su oduvek bili moj fetiš i volela sam da imam nalakirane i na rukama i na nogama i leti i zimi, bez izuzetka. Onda me je jednom drugarica iz Poljske pitala da li razmišljam o tome da tako nesvesno prenosim svojoj ćerki poruku da i njoj to bude imperativ. Tu sam se zamislila, a Sofija je tad imala svega 5 godina. Posle sam prestala da lakiram nokte manično. Sad ih nalakiram od prilike do prilike. Razmišljam da prvi put ove godine ne stavim lak ni na nogama ni na rukama pre mora. Takođe sam počela da se šminkam od prilike do prilike. Npr. ranije sam se uvek šminkala kad idem u školu, sad to više ne radim. Razmišljam - Kakvu poruku time šaljem devojčicama na časovima?Moram još da napomenem da se ovo ne odnosi ni na koga ovde lično, već je to nešto o čemu intezivno razmišljam u poslednje vreme, pa me eto zanima da li ste razmišljale o ovoj temi na ovakav ili sličan način.
|