minavb
|
Evo kako smanjiti unos Na - Uklonite slanik i smanjite ili eliminišite so u kuvanju. Eksperimentišite sa začinima, belim i crnim lukom ili limunom.
- Tražite proizvode sa malo soli kao što su začinske mešavine, proizvodi od paradajza i tuna.
- Napravite listu zdrave hrane sa malo natrijuma kao alternative. Mnoge prodavnice sada nude takve informacije.
- Kada jedete van kuće, tražite hranu pripremljenu bez soli, koristite posebne sosove i prelive i izbegavajte komade slanine, sira i prepečen hleb koji se dobijaju kao prilog salatama.
- Nemojte dodavati so u hranu pre kuvanja ili pre nego što je probate. Naučite članove porodice da proba hranu pre nego što je posoli.
- Izbegavajte ishranu u restoranima brze hrane. Ako to nije moguće, odaberite restorane koji nude voće ili povrće bez sosova ili preliva. Zamolite ih da ako je moguće ne soli hranu prilikom pripreme.
- Nemojte koristiti zamenu za so (naročito onu bogatu kalijumom), osim ako to nije odobrio lekar. Postoje mnogi začini i začinske mešavine bez soli.
- Omekšivači vode uklanjaju kalcijum i dodaju natrijum u vodu za piće. Nemojte piti omekšanu vodu. Prilikom kupovine flaširane vode proverite sastav kako biste bili sigurni da ne sadrži natrijum.
- Proverite sastav lekova koji se izdaju bez recepta. Izbegavajte preparate sa natrijum karbonatom ili natrijum bikarbonatom. Natrijum bikarbonat je prašak za pecivo.
- Sveže voće i povrće generalno sadrži malu količinu natrijuma. Pored toga, ishrana bogata voćem i povrćem ima dodatne prednosti prilikom snižavanja krvnog pritiska. DASH dijeta (Dijetarni pristup za zaustavljanje hipertenzije) je dobro poznata intervencija u tretmanu visokog krvnog pritiska. DASH dijeta od pacijenta traži da jede četiri do pet voćnih obroka, četiri do pet obroka povrća i jedan do dva obroka siromašnih mašću, a sve namirnice moraju da sadrže manje od 25 procenta masti ukupno po obroku.
Namirnice koje treba da odaberete — Slede primeri namirnica koje su generalno siromašne natrijumom. Proverite sastav kako biste saznali količinu natrijuma, jer ona može da varira od jednog proizvođača do drugog. - Peciva — hleb od celog zrna, engleski mafini, bageti, tortilje od kukuruza i pšeničnog brašna, većina mafina
- Žitarice — Mnoge žitarice kuvane sa malo soli (pogledajte sastav za tačnu količinu natrijuma) (ne instant) kao što su ovsene kaše, belo brašno, pirinač, brašno, pšenične pahuljice, pirinčane pahuljice, grizevi
- Krekeri i poslastice — Nesoljeni krekeri i poslastice, nesoljen puter od kikirikija, nesoljene semenke, nesoljene kokice
- Testenina, pirinač i krompir — Sve vrste testenine (kuvane u nesoljenoj vodi), krompit, beli ili integralni pirinač
- Suvi pasulj i mahunarke — Svi suvi pasulji i mahunarke (bez začina), ili konzervisani pasulji sa malo soli.
- Meso i proteini — Sveža ili zamrznuta govedina, živinsko meso i riba; konzervisana tuna sa malo soli i losos; jaja i zamene za jaja.
- Voća i povrća — Sve sveže, zamrznuto ili konzervisano voće, sveže ili zamrznuto povrće bez sosa, oknzervisano povrće bez soli, sos/pasta od paradajza bez soli.
- Mlečni proizvodi — Mleko, slatka i kisela pavlaka, krem bez mleka, jogurt, švapski sir sa malo natrijuma, sir sa malo natrijuma, rikota i mocarela sirevi.
- Masti i ulja — Biljna ulja (maslinovo i ulje od repice, kukuruza, kikirikija), nesoljeni puter ili margarin
- Supe — Supe bez soli i bujon kocke sa malo natrijuma, neslane supe, domaće supe bez soli.
- Dezerti — Žele, šerbet, puding, sladoled, pečeni kolači bez soli, šećer, med, džem, marmelada, sirupi.
- Pića — Kafa, čaj, bezalkoholna pića, voćni sokovi, sok od paradajza sa malo soli, svi sokovi.
- Začini — Sveže i sušeno bilje; sok od limuna; senf sa malo soli (ne komercijalno dostupan, već napravljen kod kuće), sirće, tabasko sos; kečap bez ili sa malo soli; sezonske mešavine bez soli.
_____________________________
Mina, persona non grata :) Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.
|