New Mom
|
IZVORNA PORUKA: LIDIJA STEVAN Drage moje,porodila sam se pre 8 dana,dojim ga od drugog dana,u bolnici mi ga donosili na podoj I davali mu dohranu ali smo petog dana dosli kuci I on je samo na siki.Za sada se budi na tri sata I sisa obe dojke obicno oko 30-45 min provedemo u sisanju I obavezno bljucne posle svakog podoja,takodje I desava se cesto da stuca,nije mi jasno zasto uvek bljucne posle podoja?isto tako od juce sam primetila da je poceo da pravi grimase I da se steze kao da krecu grcici..ne znam da li je rano za grceve?ima redovno stolicu,braonkaste,zuckaste boje,a veceras je imao stolicu malko zelenkaste boje..mleka imam,cesto se izmazavam,skoro pisle svakog podoja a I povecalo mi se izmazavanje posle podoja..moze li neko iskusan da me posavetuje.. Cestitke na bebi! Ajmo redom. :) Prvo, sto se tice bljuckanja i stucanja. Njima sfinkteri nisu jos jaki i to je normalno. Pogotovo ako bebu jace pritisnete da podrigne ili naglo uspravite. Ne treba time da se opterecujes i jednostavno neke mame nose ubljuckanu odecu mesecima. Sto se tice stolica, njih prvih 6 nedelja treba da bude bar 1 dnevno. Ali ono sto je bitnije je da pratis koliko upiskenih pelena ima tokom 24 sata. Pisala sam na prethodnoj strani sta to znaci i kako se prati, procitaj. Zelena stolica koja ima ista sadrzaja nije stolica gladi. Stolica gladi nema sadrzaj, samo zelena smrdljiva pena uz ivice pelene. A stolica inace moze da bude zelena jer: beba se nagutala vazduha, beba ima grceve, mama pije gvozdje, bebi je zacepljen nosic i, ono najcesce: beba pije previse tzv. prednjeg mleka. Kad beba pije previse prednjeg mleka? Kad se precesto menjaju dojke. Potrebno je da sisa jednu dojku jedan podoj, dok beba sama ne pusti. Ako su razmaci manji od 2 sata, i u drugom podoju ponuditi istu dojku. To je bitno da bi se dojka adekvatno „praznila" (pod znake navoda jer to nije posuda sa dnom u kojoj stoji mleko vec se mleko stvara dok beba sisa. Znaci, cesce na dojci=vise mleka.), i time beba dobila tzv. zadnje mleko koje je kaloricnije i beba dobija na kilazi od njega. Neke bebe ce prihvatiti i drugu dojku u podoju, bebe se razlikuju. Ali ne treba sami da prekidamo podoj vec beba. Sto se tice izmlazanja ono se ne praktikuje. Nema potrebe. Beba svojim sisanjem stimulise stvaranje mleka i sto je cesce na dojci, vise mleka. Izmlazanjem se navlace kolicine koje beba ne moze da posisa i potencijalno dovodi do mastitisa. Izmlazati se treba samo kod nelagodnosti u dojkama, tezine, cvorova i sl. ali samo tek tek toliko da osetis olaksanje. Razmak izmedju podoja prvih sest nedelja ne treba da bude veci od 3 sata, bilo danju, bilo nocu. To znaci od pocetka jednog do pocetka drugog podoja, bez obzira koliko podoj traje.