lelaigor -> RE: rođendanske torte (25.3.2015 10:11:10)
|
IZVORNA PORUKA: Maraj IZVORNA PORUKA: lelaigor Ne, ne, ganaš se ne pravi sa margarinom nego sa čokoladom i sl.pavlakom. Pisala sam već negde srazmere ček da nađem. Evo: Ganaš sa tamnom čokoladom (barem 40% kakaa) radiš 1:1, ganaš sa mlečnom čokoladom radiš 1:2, a beli ganaš radiš 1:3 gde ti je 1 slatka pavlaka. Znači, za belu čokoladu staviš 100ml slatke pavlake i 300g bele čokolade. Čokoladu izlomiš na kockice, a pavlaku zagreješ tik da provri pa preliješ preko čokolade i mešaš lagano da se čokolada otopi. Da li sal ja ovo dobro razumela? Ovaj ganas je preliv koji ide preko torte mesto slaga? Ganaš može da se koristi kao glazura. Nije baš preliv pošto je malo gušći, ne može baš da se preliva, brzo se steže. Nije umesto šlaga, različit je od šlaga, više je zamena za čokoladnu glazuru pošto je od čokolade. Razmaži ga špatulom ili nožem odgore i sa strane torte. Ne mora da ide u kalup za torte. Na njega možeš da staviš fondan zato što može jako lepo, uredno i ravno da se zagladi. MOže i da se umuti mikserom na kraju kad se ohladi pa bude kao vazdušasti čokoladni fil. Ne stavlja se ispod šlaga. I Trca nije u pravu, stegne se. Ne bude kao nutela. Ali bude kao lakša čokoladna glazura koja se ne lomi i ne puca. Kao npr. redovna čoko glazura sa dodatkom tri kašike mleka. Evo ovako izgleda na torti: KLIK KLIK1 KLIK2 KLIK3 KLIK4 Ovo odgore je ganaš: KLIK5
|
|
|
|