Yula -> RE: Slava (16.10.2012 23:04:40)
|
Mm, sin i ja prvi put ove godine slavimo nasu slavu a ona je 21. novembra, Sveti Arandjeo iliti Arandjelovdan. Za mene je slava najvazniji praznik jedne srpske pravoslavne porodice, trenutak kada se svi okupimo, docekujemo goste i kuca je puna radosti. To su posebni trenuci za decu. Moji slave Djurdjic dok muzevi imaju gomilu slava, sto je meni malo bzvz, ali evo kako je doslo do toga. Jos pradeda od mm je dosao kod supruge u kucu, kako se to kaze, na miraz, i doneo je svoju slavu, ali je slavio i slavu od supruge. Tako su u familiji ostale dve slave. Zatim tu imaju jos neke preslave, pa neke seoske slave... Kako god, za mene je vazna samo jedna, porodicna krsna slava. S obzirom da je otac mm bolestan preko 20 godina i da prakticno moja sveki i mm sve to odrade, a muzev brat samo dodje sa porodicom na slavu,, kada smo se mi vencali, a pogotovu kada sam ostala u drugom stanju, zamolila sam supruga da razmisli o tome da mi uzmemo jednu od te dve krsne slave i da je mi slavimo. U mnogim krajevima je obicaj da otac slavi slavu dok je ziv, ali meni je to u nekim situacijama malo bzvz, ako su vec deca toliko odrasla i imaju svoje porodice. Razgovarali smo sa sveki i ona se slozila da je to ok i da je vreme da sinovi preuzmu slave. Medjutim, muzev brat se dosta pofrancuzio i njega to u tom prvom trenutku nije preterano odusevilo, pa se to odlozilo za jos jednu godinu, kada je meni pukao film i rekla sam muzu da mi nemamo nista sa tim ako on nece da slavi slavu, mi hocemo i tako je nama svekar predao prosle godine kolac i ja sam presrecna jer cemo ove godine mi po prvi put prakticno slaviti slavu. Za pocetak necemo imati puno gostiju, a ja bas volim brojne slave i uopste mi nije tesko da spremam i da se pomucim, uzivam kada mi dodju gosti. Ispalo je dobro sto imaju dve slave pa ce tako muzev brat moci da dolazi kod nas a i mi kod njega u goste. Bedak je kada u familiji svi slave jednu slavu pa ne mogu jedni kod drugih da idu. Svih ovih godina, a ima ih 5 kako smo zajedno i kako sam sa mojom sveki spremala slavu, kao i kod mojih, uvek smo se trudile da za taj dan sto bude lepo dekorisan, moja sveki malo i preteruje pa hoce da za svaku godinu kupuje nove servise tanjira... Jedne godine je bio sa satensko roze detaljima, jedne plavim, jedne crvenkastim... Za ovu godinu jos uvek nisam odlucila kako cu dekorisati sto, ali svakako cu to morati u narednih nekoliko dana da osmislim jer se slava blizi. Zelim sve sama da odradim, cak cu i kolac sama da umesim i ukrasim, naravno uz savete sveki jer ga do sada nisam pravila. Pada nam post, pa ce biti posna i evo vec sam pocela da prikupljam recepte za posne kolace.
|
|
|
|