smeško
|
Ja volim slave. Volim svoju devojacku slavu i novu, vencanu. Ne volim previse ljudi, mislim da je to dan koji treba i zelim da provede sa sirom porodicom (nas dvoje, nasi roditelji i rodjena braca). Imam neke nedoumice i ne znam sta da radim. Nedoumica br1: Koju slavu da slavimo suprug i ja? Naime, pradeda mog supruga i citave generacije iza njega, slavile su Djurdjevdan. Onda se deda posvadjao sa ocem (pradedom) i odselio u drugi grad i uzeo esnafsku slavu-Sv. Alempija/Alimpija. Otac mog supruga je vratio ponovo Djurdjevdan i slavi ga kao glavnu slavu, a sece kolac na dan dedine esnafske slave. Sada, moj suprug ima mladjeg brata. I oni su se ,,dogovorili" da moj suprug slavi ovu novouvedenu slavu, a mladji brat da zadrzi Djurdjevdan! Meni je to van pameti. Sto se tice same slave i datuma, svejedno mi je, ja svoju devojacku slavu svakako menjam, to nije razlog. Ali, glavna draz slave za mene, je tradicija. Generacije su slavile Djuedjevdan, deda se posvadjao i sad ja nastavljam njegov greh! Tako se osecam. Ne znam sta da radim, suprug se ne slaze sa tim, kaze da su se vec dogovorili. Pitali smo za misljenje mog bivseg svestenika, u Beogradu, i on je rekao da treba da slavimo Djurdjevdan. Ne znam sta da radim, delujem ko vestica zbog toga! Povrh svega, u istoj smo kuci, mi na spratu, oni ispod. U istoj kuci cemo slaviti dve razlicite slave! Nedoumica br2: Kako slaviti slavu? Moje navike i navike ovdasnjih ljudi su potpuno razlicite i ja ne mogu da se naviknem na to. Hocu da slavim slavu, ali...Ja sam navikla da moj otac, na dan slave rano ujutru, odnese kolac, vino i zito u crkvu. Tamo odslusa sluzbu, svestenik mu osvesta sve sto je odneo, i kupi svecu. Ovde je skroz drugacije. nema sluzbe, nema svestenika. Ispeku kolac, svekar otvori neko vino iz prodavnice, ni proslo pored crkve, i glumi popa! On osvestava kolac i vino i vinom preliva kolac! Itd,....Kakve su to njegove ingerencije?!!!
< Poruku je uredio smeško -- 23.7.2010 14:21:21 >
|