Anoniman -> RE: Trbuhom za kruhom (29.10.2010 22:03:42)
|
bubi, ja sam u grckoj, tu sam vec 4 godine, s tim sto su prve tri bile studentske - dakle na svakih godinu dana sam obnavljala dozvolu boravka i imala pravo na part-time rad. a poslednjih godinu dana imam dozvolu boravka na 5 godina kao supruga grckog drzavljanina i imam pravo regularno na rad. kao sve balkanske zemlje i grcka je u fazonu - uvek ti fali neki papir, ali to i zavisi od toga na koga ces naici. npr. kao student sam zivela u centru grada i spadala pod jednu opstinu. u toj opstini je bilo tolikooooo imigranata i uvek haos u sluzbi i na salterima i uvek cimanja. kad sam se preselila i kasnije podnela za ovaj boravak dospela sam u drugu sluzbu, gde su samo tri sluzbenika, opustenica i jos svi ljubazni. kad sam prvi put izasla od njih, pozvala sam mm i rekla: "cula sam izvoli, molim i cak su mi ponudili i neke slatkise jer je neko nesto slavio? gde sam ja upala?" moj drug je kao student otisao u ameriku nakon grcke i odusevljen je kako stvari sa te birokratske strane tamo funkcionisu. naravno, kao sto rekoh, drugo je student, drugo radni narod. ljudi koji su otisli u irsku i englesku, mislim da su to ucinili uglavnom za vreme rata, ali vidim da ih se vecina snasla. takodje, znam i devojku koja je rodjena u kanadi (majka french canadian, otac amerikanac), a zavrsila je u grckoj i ovde je srecna, jer tamo joj se nije dopadalo. kaze da su ovde ljudski odnosi mnogo kvalitetniji, tamo su hladni, zainteresovani samo za pare... verujem da kad je u pitanju neka takva odluka, treba se doooooobro informisati. ne samo o tome sta je potrebno od papira, nego sta i dobijas, na sta imas pravo, koje su ti obaveze, koji su tamo troskovi. npr. drug u americi placa 2000 dolara za stan samo.
|
|
|
|