diatobe -> RE: Horiocenteza (5.1.2013 22:14:58)
|
Ja sam se uclanila na forum samo da bih ostavila svoj komentar na ovu temu, odnosno podelila svoje pozitivno iskustvo sa CVS-om odn. horionskim cupicama. Ne znam zasto, ali na forumima se najcesce dele negativna iskustva, koje dodatno zastrase vec dovoljno uplasene trudnice. To se desilo i meni, mada na ovom forumu i ovoj temi su ostavljeni neki pozitivni komentari kojima zelim da se pridruzim i potvrdim vec opisano (Tetka Dzafi, Bebuska...). Imam 35 godina, CVS sam radila u 13-oj nedelji kod dr Mikovica, naravno (i nazalost) privatno i sve je proslo ok, a bebac je zdrav. [sm=metulj.gif] Ne zalim pare koje sam dala, ali zalim zene koje iz finansijskih razloga moraju da cekaju amnio, jer samo nju pokriva zdravstveno, a dok docekas da izludis. Posle CVS-a jos nije kasno za obican abortus, a posle amnio vec je kasno, mora izazivanje spontanog, pa mislim da to nije humano ni prema zeni ni prema tom nerodjenom jadnom detetu. Takodje rezultati CVS-a se dobiju za 48h, a amnio za min 10 dana, cesto i vise (prosecno kazu 15-25 dana). Najkorisniji savet koji sam dobila dok sam se premisljala da li da uopste to radim je: odluci sta bi uradila kad bi saznala da nesto nije u redu sa bebom - ako bi abortirala uradi to, ako ne bi onda nemoj nista ni da radis. Procedura (kao sto su vec opisale): dr brise stomak jodom, gleda bebu na UZ-u, kad odredi polozaj bebe i placente, osloni ti se na ruke da se ne bi mrdala i velikom iglom ubode - TO NE BOLI, samo je veoma neprijatno (vise psihicki), oseti se vise kao pritisak, malo mrda iglu i na kraju je izvadi sa uzorkom. Traje oko pola minuta. Realno posle toga bolucka malo mesto uboda - mene je vise bolela injekcija Rogama koju sam posle primila. Posle toga mirujes 2 dana, nista se ne pije, ne maze (neki dr daju antibiotike ovaj ne) i to je to. DR je pride bio jako ljubazan i pazljiv, pricali smo, cak me je uhvatio za ruku pre pocetka da me smiri jer sam ja dosla jaaaaako napeta i uplasena. E da slobodno uzmite bensedin pre, ako smete i pomaze vam, jer cete se opustiti, a ne ko ja koja sam dobila dijareju na nervnoj bazi, pa me posle ceo stomak boleo i zamalo se nisam onesvestila kad sam krenula kuci - ponavljam to je bilo, jer su me razni clanci i negativni kometari na netu istripovali! Nisam se plasila rezultata, nekako sam predosecala da ce sve biti u redu, vec procedure i potencijalnih komplikacija. Na kraju realno nista strasno, a ako je sve u redu, relativno si miran do kraja trudnoce. Nedavno sam radila ekspertski UZ i tu je sve u redu. [sm=smiley1.gif] Naravno uvek ostaje onaj mali procenat "vise sile" o kome ne zelim ni da razmisljam, niti bih volela da iko od vas komentarise, jer zelim da uzivam do kraja trudnoce i opusteno docekam [sm=duda.gif] Nadam se da ce moj komentar pomoci nekoj buducoj mami!
|
|
|
|