carmen -> RE: Choriocenteza (10.3.2009 11:27:38)
|
ovako: legnete prvo da uradite ultrazvuk, da bi doktor mogao da oceni gde vam se tačno nalazi beba. to traje jedno 5 minuta, da bi on bio siguran u koje mesto će da ubode iglu. onda vas namaže nečim i gurne iglu u deo stomaka koji je odredio. sam bol traje samo 2-3 sekunde, koliko je potrebno da igla dođe do odredišta. iglu potom drže jedno 6-7 sekundi, da bi uzeli uzorak. dok je igla u stomaku i dok je vade - ništa ne boli. tako da jedini bol koji zapravo osećate je dok se igla spušta, što zaista prekratko traje. posle toga osećate minimalnu nelagodu u donjem delu stomaka, mada mi se čini da je to samo psihološki (pošto znate da je igla prošla tuda:)). preporuka je doktora da narednih 48 sati ležite i odmarate. naime, najveća opasnost od pobačaja je u narednih 48 sati. e, sad - rizici i opasnost od pobačaja: kao i kod svih invazivnih metoda, postoji opasnost od pobačaja, oko 1%. ja sam zato odlučila da idem kod dr mikovića, kod njega je najmanja: 0.7%. šta ja znam. nije mala odluka da li ćete otići. jeste stresno dok ne odlučite i dok čekate - ali posle toga je uživanje: nema dabl, tripl, kvadripl testa, nema više nikakvih testiranja sem UZ... a koga zanima - sazna i pol tako rano. najvažniji razlog zbog koga sam se ja odlučila za biopsiju horiona (ili kako je sve zovu: horiocenteza, placentocenteza (ako se radi do 12. nedelje), biopsija čupica...) je što, ako nešto nije u redu, žena može da ode na normalan abortus, a ne da joj, daleko bilo, izazivaju porođaj. eto, mislim da sam iscrpno objasnila. slobodno pitajte ako sam nešto zaboravila:)
|
|
|
|