Verolina
|
IZVORNA PORUKA: zazik Drage drugarice, evo mene opet. Nemam gde da se "izduvam" do ovde. Natera mene djavo da prelistam štampu na internetu (inače ne čitam vesti poodavno). I na šta naidjem? Na tekst o "razmaženim srpskim usvojiteljima". Pucam već tri dana. Ispadosmo bezdušni po nekim-stručnim-sekretarima. Tekst je bio o tome kako u Srbiji svi žele zdravo dete i insistiraju na brisanju identiteta. Prvo, pitam se ko je išao Boga da moli da mu se rodi bolesno dete? Već sam pisala da nisam usvojitelj da bi spasavala svet, već je to bio jedini način da imam dete. Drugo, strani državljani su uglavnom vrlo imućni ljudi, većina ima decu i to odraslu, pa decu sa posebnim potrebama usvajaju iz čisto humanih razloga. Oni imaju veliku podršku država (kod nas to nemaju ni biološka deca - pročitajte tekstove o devojčici iz NS sa Batenovom bolešću i drugoj deci). Treće, novi identitet (matični broj, imena roditelja, prezime) deo je zakonske procedure, nismo to mi izmislili. A i koji to identitet da negujem?! Dete od rodjenja po hraniteljskim porodicama, niko za dete nije ni pitao. I šta ja to treba lepo sad njoj da pričam? Teško mi je i da smislim to kako ću joj jednog dana objasniti na lep način o ljudima koji su je rodili. Četvrto, ne znam da li znate šta podrazumeva "zdravo dete". To znači da je ono zdravo, ali da u većini slučajeva ima teško bolesne roditelje, mentalno ometene, bolesnu braću ili sestre. većina dece ima i razvojne probleme, vaspitne isl. zbog uslova u kojima su živeli. Dakle, svi nose velike rizike i usvojitelji to znaju. Ne znam kakva je to odjednom hajka, ali je čudno i ružno. Em smo propatili tolike godine, em sad nas još dodatno treba kazniti. Zazik, sve to sto si napisala me podseca na ono sto zdusno kazuju vec ostvarene majke, MA BOLI NJU UVO, ONA UZIVA , NEMA DECE. Ljudima je cesto bilo veoma lako da lupetaju sa stanovista drugoga, ali da se pri tome nisu zaista stavili na njihovo mesto. Ja se samo pitam, ko usvaja dete da bi bio hvaljen (iako je ta vrsta nesebicnosti u davanju ljubavi zaista za svaku pohvalu)...tako da, ne obaziri se na gluposti ljudi. Ti si srecna zena.
Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.
|