lidija 011 -> RE: Policistični jajnici (30.6.2010 0:32:01)
|
IZVORNA PORUKA: jabukica Evo o lecitinu, ja sam se zapanjila pročitavši celi članak, neće mi pasti napamet da više kupim sojino mleko, niti usta stavim bilo kakav proizvod od soje. Za razliku od raznovrsnih masnoća koje se u velikom rasponu prirodno javljaju u jajima, oraščićima, semenkama i avokadu, ovaj nusproizvod soje je uvek užegao, a izvlači se iz taloga koji ostaje nakon što se iz grahorica soje odstrani ulje. Dakle, sojin lecitin sadrži veliku količinu rastvarača i pesticida. Ali... Umesto da ga bace na deponiju za odlaganje toksičnog otpada gde i pripada, proizvođači su za njega otvorili još jedno visoko profitabilno tržište nazivajući ga «zdravim» dodatkom hrani. Tako će vam “stručnjaci” (potplaćeni) plasirati priču o njegovoj “izuzetnoj ulozi u pravilnom metabolizmu, resorpciji masti, smanjenju holesterola, obnavljanje ćelija nervnog sistema, usporavenju starenja...” i svemu drugom što ste spremni da kupite za svoje zdravlje. Na vama je da u to poverujete, pošto se sami naučnim istraživanjem verovatno ne bavite. I da jeste naučnik iz ove oblasti - to košta. i ovo sam izvukla kao bitno za pročitati. Toksično djelovanje izoflavona na životinje prvi je put skrenulo pozornost znanstvene zajednice na činjenicu da sojini izoflavoni dovode do poremećaja endokrinog sustava.... Kod svih do danas testiranih životinjskih vrsta došlo je do značajnih negativnih učinaka na endokrini sustav. Pojednostavljeno rečeno, to znači da soja može oštetiti vaš žljezdani sustav, a ne budu li vaše žlijezde funkcionirale kako treba, to će vam drastično narušiti zdravlje. Osim toga: «Sojini izoflavoni povećavaju rizik od obolijevanja od raka dojke... Sojini izoflavoni dovode do poremećaja menstrualnog ciklusa tijekom i još do tri mjeseca nakon što su uneseni u organizam... Koncentracija genisteina koja se nalazi u proizvodima od soje dovoljna je da potakne stanice dojke na početak procesa stanične diobe... Postoji zabrinutost da žene koje jedu izolate sojinih bjelančevina učestalije obolijevaju od epitelijalne hiperplazije.» ne mogu da vjerujem da ovo citam za LECITIN!!!!! draga, samo nesto da ti razjasnim...soja je biljka iz koje se izvlace aktivni sastojci, a najpopularniji su LECITINI i IZOFLAVONI...o lecitinu se napisasmo i on ne sadrzi fitoestrogene(mada sad kad procitah ovo o njemu, vise nista ne znam) a izoflavoni ih sadrze i zbog toga se preporucuju samo zenama u menopauzi(zbog manjka estrogena)...e sad ako jedes cijelu soju, onda tu ima svega...pogotovo u ovoj najnovijoj-genetski modifikovanoj a gdje si nasla ovaj clanak?na nekom forumu ili... ?
|
|
|
|