jabukica -> RE: Policistični jajnici (27.6.2010 21:20:59)
|
Pa i ja mislim da taj inozitol nije iz heljde, ali sam pročitala da ga svakako ima u heljdi u većoj količini, ali ono što je mene zbunilo je to da sam pročitala da se kod gojaznih osoba sa PCOS uspostavlja redovan ciklus, ja nemam problem sa tim. A što se grudi tiče baš mi i nisu nešto izražene, pa mi se baš svidelo ono kad su mi neko vreme bile malko porasle i osetljive [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Mada poznato je da PCOS uvek povezuju sa insulinskom rezistencijom, pa pročitajte onda ovaj tekst što sam kopirala sa jednog foruma, jedna devojka je našla na netu, neznam smem li staviti link: "Myo - Inositol" je klasifikovan kao član vitamina B-kompleksa (često ga nazivaju vitamin B8) , molekulska formula C6 - H12 - O6. Inozitol je uključen u brojne biološke procese u telu, između ostalih metabolizam šećera i masti. Istraživanje koje je obavio Prvi institut za akušerstvo i ginekologiju u Rimu na 46 žena sa hirzutizmom koje su primale terapiju "Myo - Inositola" 6 meseci je dokazalo sledeće: - smanjen hirzutizam - smanjena koncentracija FSH i LH hormona - povećana koncentracija Estradiola - poras koncentracije HDL holesterola - smanjenje LDL holesterola - značajno smanjena insulinska rezistencija Inozitol je pronađen u žitaricama sa visokim sadržajem mekinja, grahu, orasima, voću, posebno narandžama, riži, pšeničnim klicama, teletini, svinjetini. i ovo na jednom sajtu: Još jedan lijek koji je istraživan u PCOS žena a čiji mehanizam djelovanja uključuje posredovanje inzulinske funkcije jest D-kiro-inozitol. On je fosfoglikanski medijator djelovanja inzulina, i pretpostavljeno je da ga se manje stvara u osoba s inzulinskom rezistencijom. Iako je način djelovanja pomalo nejasan i lijek komercijalno još uvijek nedostupan, već su provedene neke studija koje su istraživale njgovu učinkovitost u usporedbi s pacebom. Pretile osobe s PCOS-om nakon primjene lijeka češće imaju ovulacijske cikluse. Mada je skup i neznam može li se naći kod nas [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image].
|
|
|
|