Anoniman -> RE: Poezija u meni (29.9.2010 14:32:00)
|
Mesec i njegova baka U šumi staroj oganj gori, blista u mraku na kraju sveta, kad bliže priđeš - od srebra dvori, po njima mudra starica šeta. Nad krovom plavi vije se dim, tu živi Mesec i baka s njim. Od sinoć Mesec kod kuće nije, a baka čeka... prolaze sati... Moraće, bog'me, i da ga bije kada se zorom u dvore vrati. Niti je sluša, niti je pita, čitave noći po nebu skita. "Ala će sutra šiba da radi! Svrbi me ruka" , baka se sladi. Dremljiva ponoć po šumi lunja, a stroga baka na pragu kunja, drži u ruci od breze prut. A nebom dotle, po modroj vodi, skitnica Mesec pučinom brodi, u moru zvezda dukat žut. U samu zoru maglica pade, ozeblom šumom zaigra kos, umoran Mesec domu se krade, oprezno ide, plašljiv i bos. Šunja se Mesec, utvara prava, kad, gle, na pragu, bakica spava. spustila glavu, srebri se kosa, na prutu trepti jutarnja rosa. S drveta, utom, hitra i laka, pred kuću skoči brbljiva svraka, zakrešta zlobno repati vrag. "Drž'te ga! Ua! S neba je pao! Čitave noći zvezde je krao! Pogledaj, za njim - blista se trag!" Potrča Mesec brže neg' oči, kroz vrata šmugnu, u krevet skoči, a svraka opet galamu stvara : "Pobeže skokom! Drži ga, stara!" Jadna se, baka, iz sna trže, zbuni je dreka i rumen sjaj, pa svraku pita što može brže : "Otkuda? Šta je? Da nije zmaj?!?" "Kradljivac zvezda u tvojoj kući!" povika svraka "Treba ga tući!" "Pogađam ko je" - baka se seti, u dvore korak upravi svoj . "Kradljivac koji s neba leti, niko je drugi, već unuk moj". Prilazi baka krevetu tajno, i lice gleda zlaćano, sjajno, u plavoj kosi zvezdani prah. "Kuda li noge njegove jezde? Visine voli nebo i zvezde, kako ga nije u noći strah? Moram ga tući - tu druge nije!" I baka uze sandale sive, brezovim prutom po njima bije. "Vi ste za skitnju njegovu krive! Zašto nosite unuka mog širinom neba zvezdanog?!" Sandale trpe batine mnoge, i složno škripe "Krive su noge!" Noge se bune "Kriva je glava, noću je budna a obdan spava". Baka se ljuti "Pogledaj vraga! Zar ova glava, rođena, draga? Prije ću za brk Bauka vući, negoli snenog unuka tući. Izmlatiću ga al' drugi put..." to reče baka i baci prut ... Ovo je moja NAJOMILJENIJA DEČIJA PESMICA . Poklanjam vam je u celosti . [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image] Želim da naša deca uče i čitaju ovakve priče . Ne želim prasad koja se valjaju u blatu , ne želim Digimone i Pokemone . Želim samo malo predivnog Branka Ćopića [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]
|
|
|
|