RE: posna jela (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Lu -> RE: posna jela (15.2.2010 13:59:44)

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

Svima koji postite, zelim srecan pocetak Vaskrsnjeg posta!![sm=bravo.gif]

Pridružujem se,ove godine ćemo zajedno da zapostimo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Lu -> RE: Postovi i posna jela (23.2.2010 14:38:55)

Danas sam pravila kinesku mješavinu zaleđenog povrća sa tjesteninom (mašnicama)
Samo sam izdinstala na luku,dodala još paradaiz-sosa,povegetila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




dunja RR -> RE: Postovi i posna jela (23.2.2010 15:33:04)


ja sam pre neki dan kada mi je Gyppika bila u gostima, pravila isto zamrznuto povrće samo sa tunjevinom i svidelo joj se, njam, njam....




bluka -> RE: Postovi i posna jela (23.2.2010 15:41:02)

da malo doprinesem ovoj temi.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

danas pravim čorbu od šampinjona, brzo dinstano povrće i palentu/puru od bijelog kukuruznog brašna.

evo ukratko recepata.

čorba
na maslinovom ulju prodinstati glavicu sitno sjeckanog luka, čen- dva bijelog luka, jedan krompir i 400 g na ploške sječenih šampinjona, doliti vode, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine po želji. nakon 30ak minuta izvaditi dio šampinjona a ostatak čorbe izblendirati, vratiti šampinjone, po potrebi dodati još malo vode i začine.

dinstano povrće
u dublju tavu redom slagati povrće, na ploške sjeckan luk, par čenova bijelog luka, na štapiće sjeckanu mrkvu, paprike, patlidžan, tikvice, ploške šampinjona, šaku-dvije graška i kukuruza šećerca i ostalo povrće po želji. posoliti, pobiberiti, dodati suvi peršun i bosiljak, zaliti mlazom maslinovog ulja, poklopiti  i dinstati 30 min na  laganoj vatri (minimum), i tek na kraju promiješati. po želji dodati malo paradajz sosa i ostaviti još koji minut na vatri.








NadaR -> RE: Postovi i posna jela (23.2.2010 15:51:06)

Ja postim sama tako da mi se ne da nesto posebno spremati za sebe... spas su mi sampinjoni, ajvar i povrce... [sm=smiley1.gif]




bluka -> RE: Postovi i posna jela (8.3.2010 12:16:30)

pasta sa sosom od paradajza (2 osobe)

na maslinovom ulju prodinstati 5-6 čenova isjeckanog bijelog luka, dodati jednu smrvljenu suvu ljutu papričicu (ako volite ljuto, dodajte još jednu), kašiku sitno sjeckanog svježeg začinskog bilja po želji (bosiljak, majčina dušica, mažuran, origano) ili kašičicu suvog, pržiti par minuta pa dodati konzervu sitno sjeckanog paradajz pelata, posoliti i pobiberiti po želji, dodati kašičicu šećera i kuvati 40ak minuta uz povremeno dodavanje malo vode. skuvati 300-350 g paste po želji do pola, prebaciti u sos i dovršiti kuvanje zajedno sa sosom.

ovo je toliko dobro da bih mogla jesti svaki drugi dan, čak i kad nije post! kad ne postimo, na kraju dodam šaku rendanog parmezana, mada je i bez jako ukusno.




*Alexx* -> RE: posna jela (26.4.2010 12:58:42)

Dižem temu, neko možda ima neki dobar recept, koji se već nije našao u temi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sanjica26 RR -> RE: posna jela (27.6.2010 9:26:02)

Specijalno za Verolinu i naravno za ostale[sm=smiley1.gif]

Reforma torta
za kore:
250 g smlacenog meda
250 g secera
2 solje kisele vode
300 g mlevenih oraha
2 soljice ulja
24 kasike brasna
kasicica sode bikarbone

za fil:
10 kasika secera
pola case vode
200 g cokolade
kasika brasna

Sastojke za kore dobro izmesati, pa oklagijom na radnoj povrsini posutoj brasnoj razvuci 4-5 kora. Koru uviti oko oklagije, pa je nabacati na poledjinu nauljenog i brasnom posutog pleha i peci uz nadzor na umerenoj temperaturi. 10 kasika secera prokuvati sa pola case vode, dodati cokoladu i brasno, pa kuvati dokad se cokolada istopi. Ohladiti i nafilovati kore, filom takodje namazati celu tortu. Tortu ukrasiti struganom cokoladom koja se priprema na sledeci nacin: na pari istopiti 100 g crne cokolade ya kuvanje sa kasicicom margarina, pa je izliti na mermernu plocu ili emajlirani posluzavnik. kada se cokolada stegne strugati je ostrim nozem kako bi se dobile nejednake strugotine pogodne za ukrasavanje torte.




Anoniman -> RE: posna jela (27.6.2010 20:35:04)

Pa ja znam za ovu tortu..Samo sto plavusi nije pala na pamet[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]..Mozze, hvala, dobro si me podsetila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




bluka -> RE: posna jela (7.7.2010 22:25:26)

Dama od džema (posna)

180 g brašna
100 g šećera
60 g šećera u prahu
50 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
125 ml ulja
240 ml sojinog (zobenog, rižinog i sl) mlijeka
100 g džema od višanja (ili drugog kiselijeg džema)
Glazura: 50 g crne čokolade
             25 g margarina
             3 kašike biljnog slatke pavlake  (ako neko izbjegava, nek doda 3 kašike sojinog mlijeka i poveća malo         količinu margarina, recimo 30 g)

postupak: promiješati suve sastojke, dodati mokre i promiješati. kalup obložiti papirom za pečenje, peći 45 min na 180 stepeni. malo prohlađen kolač preliti glazurom.






dunja RR -> RE: posna jela (7.7.2010 22:39:46)

hvala Blukice[sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: posna jela (7.7.2010 22:40:36)

Bluka, odlicno zvuci...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




bluka -> RE: posna jela (7.7.2010 22:44:16)

a dobro se i jede tokom posnih dana[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ja je samo posnu i pravim, mrsnih recepata ima na tone pa uvijek ima nešto što prije dođe na red.

imam je svakakvih receptića (šta ću kad volim i slano i slatko, tj. sve po redu) pa kad me ne bude mrzilo malo ću kuckati.




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (27.9.2010 18:27:30)

[Sadržaj poruke je obrisan]




anajid -> RE: posna jela (27.9.2010 18:32:46)

Gagi potpisujem,eve ti druga po cigarilosima![sm=jezicek.gif]




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (27.9.2010 18:35:35)

[Sadržaj poruke je obrisan]




pepino -> RE: posna jela (7.12.2010 21:53:36)

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




dunja RR -> RE: posna jela (7.12.2010 22:01:53)

IZVORNA PORUKA: pepino

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh, tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci

IZVOR




dunja RR -> RE: posna jela (7.12.2010 22:13:54)

o svašta slučajno obrisah ono šsve što sam napisala [sm=smiley36.gif]




Olga75 -> RE: posna jela (7.12.2010 22:16:31)

sad cu ja mudro pitanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image] , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 




pepino -> RE: posna jela (7.12.2010 22:17:35)

IZVORNA PORUKA: dunja RR

IZVORNA PORUKA: pepino

Jel ima neko neki recept sa spinatom ili pecurkama?Da nije previse komplikovan,a da je ukusan?
I da vas pitam kada postite da li jedete ribu,uvijek?
Mi smo godinama u toku posta jeli ribu,a zadnjih godina sve vise slusam kako ljudi izmisljaju svasta nesto,izmedju ostalog i kako nije pravi post ako se jede riba?![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh , tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci

IZVOR


Moguce Dunja,ja sam mislila da izmisljaju jer kada sam bila mladja uvijek se jela riba u toku posta,sta znam,mozda se nije to tako gledalo,u poslednje vrijeme tek cujem sta i kada nesto ne treba,pa sam bila u nedoumici,mislila sam a narod izmislja,uvodi sam neka svoja pravila,ali znaci pogrijesila sam,hvala




New Mom -> RE: posna jela (7.12.2010 22:18:52)

IZVORNA PORUKA: olga75

sad cu ja mudro pitanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image] , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 

Znači u spremanju jela ne koristiti ulje, već samo vodu.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




pepino -> RE: posna jela (7.12.2010 22:19:09)

IZVORNA PORUKA: olga75

sad cu ja mudro pitanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image] , postiti na vodi znaci ne jesti nista ili jesti povrce koje je bareno u vodi? 


Mozes jesti povrce ili bilo sta samo kuvano na vodi,bez ulja,naravno ne mislim da meso ili nesto slicno mozes jesti kuvano na vodi,zna se sta je posno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Olga75 -> RE: posna jela (7.12.2010 22:20:39)

Hvala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 




New Mom -> RE: posna jela (7.12.2010 22:21:44)

IZVORNA PORUKA: dunja RR
da zaboravih da ti dodam, ne izmišljaju - zaista je tako od kada post postoji, ali kao što rekoh, tempo života nameće da se post ublaži, mada je poželjno postiti kao što su i naši preci


Samo da napišem svoje iskustvo. Kad sam pre nekoliko godina odlučila prvi put da postim, obratila sam se svom ispovedniku za savete oko toga i on sam mi je rekao da za početnike, decu, bolesne, i sl. može da se dopusti malo lakši post, sa ribom i dr. (mada i za to postoje pravila, tipa da se ona jede subotom, ali opet ima dana kad ne ide itd.)




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>