lesli -> RE: Trudnoća i trombofilija (14.5.2019 22:04:58)
|
Draga Biljana, Ja iza sebe imam jedan missed iz prirodnih radova i nakon toga jednu uspesnu VTO. Na VTO smo otisli jer nije islo nakon tog misseda. U pripremi uradjene trombofilije - pozitivna na Mthfr heterozigot i kao i ti na PAI 4g/4g. Na klinici su mi dali aspirin 100mg u postupku, folan 5mg i rekli mi da pratim d-dimer u trudnoci i da se po potrebi uvedu injekcije. Medjutim, ja prokrvarim u 5. nedelji i tu mi kazu da pauziram sa aspirinom dok traje krvarenje. Problem je bio sto sam krvarila ceo prvi trimestar. Pljusne, stane, pljusne itd. Kada sam drugi put prokrvarila, ukapirala sam da ce aspirin morati trajnije da se izbaci, izvadim d-dimer i zakazem hematologa, prof. Elezovica, privatno. Odem kod njega, on kaze da se za moje mutacije (koje spadaju u blage) ne daje aspirin i posto je dimer bio ok u tom trenutku, kaze da ga ponavljam na 2-4 nedelje, kada probije granicu za trimestar rekao je da treba uvesti fraksiparin. Ja sam po njegovom nalogu pratila vrednosti. U nekoj 13/14 nedelji je probio granicu. Uvedena terapija koju je on odresio u skladu sa kilazom (najmanja moguca doza za tu kilazu). Onda se kroz trudnocu prate vrednosti d-dimera i koriguje terapija. Aniti Xa sam radila po potrebi, tj kada su vrednosti d-dimera bile visoke za nedelju u kojoj sam. Meni je pred kraj trudnoce vrednost bas dosta skocila sa sve terapijom. Mislim da je isla i preko 2500 i to sa udarnom dozom, u jednom momentu se sumnjalo i na DVT. Moj savet ti je da potrazis misljenje hematologa, narocito sto iza sebe imas 4 pobacaja od kojih jedan u odmakloj trudnoci.Profesor Elezovic je ok, ali je pretrpan. Ja sam se kasnije prebacila kod jedne dr koja je njegov ucenik, fina zenica, ima dosta iskustva a nije zatrpana kao on. Ona je umesto folana insistirala na metil folatu-aktivnom obliku folne kiseline.
|
|
|
|