Anoniman -> RE: Carski rez (19.10.2009 12:11:52)
|
IZVORNA PORUKA: Tasha RR To nema veze samo sa dioptrijom, ali ja imam sem dioptrije i cilindar i astigmatizam. Ustvari, nije fora u dioptriji nego u, ako sam dobro shvatila, nekim mišićima u očnom dnu. Slikovito mi je objašnjeno ovako: ukrsti prste na rukama (palac leve, palac desne, drugi leve, drugi desne...), nabi ih do kraja da nema lufta među njima, da ti koreni prstiju dođu jedan do drugog. Tako treba da izgledaju mišići (ili već to nešto... nervni završetci u očnom dnu). Sada razvuci malo prste, da se koreni prstiju ne dodiruju, napravi labaviju vezu ustvari... ukoliko tako izgledaju ti nervni završetci u očnom dnu, u tom slučaju postoji velika šansa da, pri naprezanju, se ti nervni završeci još više raziđu (dioptrija se još pogorša) ili da puknu (pa da postaneš slepa). Eto, tako su meni obajsnili... nadam se da ste uspele da me razumete. IZVORNA PORUKA: Tasha RR Ima veze sa očnim dnom (što se može proveriti isključivo širenjem zenica, a ovim običnim sijanjem u oči i virenjem ne vidi se ono što bi trebalo), i ima ta kritična dioptrija, koja se od naprezanja može duplirati (valjda od 3,5 - 10). No, kao što vidiš, ne gledaju na to svi lekari. IZVORNA PORUKA: Tasha RR IZVORNA PORUKA: cicko Carski rez je indikovan kod visoke dioptrije ili visoke miopije jer su u tom slucaju veoma opasni naponi prilikom prirodnog porodjaja (pa i ako je u epiduralu). A opasni su jer mogu dovesti do ablacije retine oka,tj. odlubljivanja mreznjace i gubitka vida. Zbpog toga se kod ljudi koji imaju visoku dioptriju ne preporucuje ni odlazak u teretane. Budi oprezna, sve ima svoj razlog. Neko je to naponon napisao stručno, a ne ja što sam objasnila ukrštanjem prstiju! To je iz teme Indikacije za CR. Meni kada se sabere cilindar, astigmatizam i dioptrija, zajedno imam oko (-7).
|
|
|
|