Natalie018 -> RE: Kupovne ili domace kasice (18.12.2011 23:31:11)
|
Hej zene [sm=smiley31.gif] da me ne shvatite pogresno... ne mislim ja da su te gotove kasice bas toliko tragicne. I ja ih ponekad dajem detetu, i to u situacijama kad nisam u mogucnosti da spremim sama, iz ovog ili onog razloga. U pocetku, kad smo poceli sa uvodjenjem cvrste hrane, sam mu samo njih i davala, jer nisam imala izbora, tj. mogucnosti da dodjem do kvalitetnih namirnica. Znam odllicno koliko cega sadrze Hipp kasice, jedino njih i kupujem, a i licno sam ih isprobavala. Koliko god da su po vrhunskoj tehnologiji spremljene (u to ''ajde i ne sumnjam), ipak ne mogu da se porede sa sveze spremljenim, domacim kasicama. Prvo, svako ko je probao i najkvalitetnije gotove kasice sigurno je morao da primeti da im je ukus po malo izvestacen. Drugo, od tolikog stajanja na rafu sigurno izgube dobar deo hranljivih sastojaka, i nikad takvo nesto ne moze biti hranljivo kao sto je sveze pripremljen obrok (skuvan na pari, recimo). To svi mi dobro znamo. A iskreno i sama kad mogu da biram izmedju zimnice i sveze salate, uvek biram svezu... ili izmedju jela iz konzerve i sveze spremljenog, uvek cu izabrati sveze spremljeno, pa tako onda odlucujem i o tome sta cu dati detetu. Na svakom je da odluci sta ce i koliko davati detetu. Stvarno jeste najjednostavnije otvoriti teglicu... Klik... i eto obroka... i kazem.. dobro je sto postoje takve stvari, stvarno u mnogim situacijama pojednostavljuju i olaksavaju nama, obavezama zatrpanim roditeljima. Ali treba se zapitati da li ponekad stvarno toliko verujemo u kvalitet te industrijske hrane za bebe, ili samo time hocemo da umirimo svoju savest kada nasu decu hranimo time. Znaci moje misljenje je (ne kazem da sam u pravu, niti pokusavam to da budem) da je ok davati ponekad, a da je, hranti dete pretezno time, greh (pogotovo ako imamo mogucnost da biramo.. razumem kad je neko prinudjen jer nema bolje da ponudi... i sama sam ponekad u toj situaciji). Ali eto i to zavisi od licnog stava... nemamo svi iste kriterijume ni kada je nasa licna ishrana u pitanju. Ja se ponekad zaprepastim sta sve ljudi u prodavnicama trpaju u korpe. Prosto neki ljudi su "navuceni" na te ukuse industrijskih proizvoda, koji su sa ciljem tako i napravljeni da bombarduju culo ukusa raznoraznim pojacivacima aroma isl. i time potpomazu prejedanju, tj. povecavanju zelje da se odredjeni proizvod konzumira u vecim kolicinama nego sto je normalno... ali to je vec druga tema... Iskreno milsim da je situacija sa hranom sve gora, na globalnom nivou, i da ce biti sve teze da deci ponudimo ono sto je kvalitetno.. ali tu smo nemocni. Ono sto sigurno mozemo da ucinimo za njih je da im pruzimo ljubav, ako vec ne mozemo da uticemo na to sta ce jesti, piti i udisati.
|
|
|
|