minavb
|
Da dodam još po nešto korisno. Činjenica je da se UH i proteini vare na različite načine. Razlaganje UH počinje još u ustima prilikom žvakanja, i za njihovo varenje je potrebna alkalna sredina. Proteini zahtevaju kiselu želudačnu sredinu za razlaganje, nekada je potrebno i do tri časa da bi se složeni proteini razložili na manje , proste jedinice. Dobra kombinacija namirnica , pomaže da se hrana pravilno i što moguće bolje svari, sprečava se stvaranje gasova i mučnina, "težina" u stomaku, stvaranje masnih naslaga... Najjednostavnije pravilo za kombinovanje hrane: - voće uvek jedite pola časa pre ili 2-3 sata posle koncentrovanih proteina (meso, riba, jaja). Brzo fermentišuće voće (bobičasto voće, kruška, dinja, trešnja), uvek jedite samo. Jabuke i banane možete kombinovati sa pirinčem , krompirom i žitaricama, kao i sa šargarepom i cveklom.
- povrće kombinujte sa životinjskim proteinima (meso, riba, jaja, sir, jogurt) ili sa UH (krompir, pirinač, žitarice, leguminoze)
- proteini (meso, riba, jaja, sir, jogurt), kombinuju se samo sa povrćem ili se jedu samo.
Loši primeri: musaka, voćni jogurt, špagete bolonjeze... Dobri primeri:podvarak sa ćuretinom, bareno jaje i salata, kus kus sa grilovanim povrćem...
_____________________________
Mina, persona non grata :) Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.
|