*Alexx*
|
IZVORNA PORUKA: Leki 77 Ja nemam odnos sa mamom kakav izgleda vecina ima. Mama mi je dolazila posle porodjaja jedno mesec dana, 2-3h dnevno, i to mi je taman odgovaralo. I to ne odmah posle porodjaja, vec tri nedelje posle porodjaja, jer je do tada moj suprug po ceo dan bio sa nama. Neko je napisao da mu je mama ispred supruga. Taman posla. Supruga znam 14god, zajedno smo 12god, i i on, i moje dete, i moj brat su mi ispred nje. Da li bih mogla bez nje kada bih zivela 1000km daleko? Da. Da li bih mogla bez supruga ili svoga deteta tako? Ne. Nisam mala, sada sam ja mama i ne bih volela da moje dete jednoga dana bude previse vezano za mene. Za pomoc u svemu oko deteta imam muza, koji iako radi po 12h dnevno, opet sve stize. Dete mi cuva dadilja, a ponekad ga vikendom ili uvece, pricuva moja mama. Ja volim svoju mamu, savetujem se sa njom, pogotovo sto je lekar, ali ni jednog jedinog trenutka ne bih zelela da brine o meni kao sto je brinula dok sam bila mala, jer bih se ja osecala infantilno. Isuvise sam samostalna za tako nesto. Nema govora ni da bih mogla da zivim sa njom. Osecala bih se sputano. Prosto sam takva. IZVORNA PORUKA: buhla meni moja mama pomaze od kada sam izasla iz porodilista, cak i prespava kod mene, ali je kod mene trenutno takva situacija da mi treba njena pomoc. ima ona svoje bubice, imam ih i ja, ja sam njoj odma na pocetku rekla sta i kako i drzimo se toga, ali me ponekad i izvede iz taka... a trenutno sto me kod nje nervira je sto kad nije kod nas salje mi sms poruke da pita kako smo i ako joj odmah ne odgovorim ona se kao naljuti pa posalje poruku tipa "dobro, necu vise da vas uznemiravam, javi se kad mozes" i ja dobijem ospice! ponasa se kao malo dete! e da i kad sam spomeula da mozda vise ne mora da s-pava kod nas nije joj bilo svejedno. IZVORNA PORUKA: gaganele ma ukratko moja mama je najbolja ne znam sta bih bez nje! IZVORNA PORUKA: anci 81 Meni mama zivi u drugom gradu,i ja se kao uzelim,molim je da dodje da bude malo kod mene,a kad dodje brzo mi "dosadi"! Videcu kako ce biti za neki dan,kad stignu i bebac i mama.... Bice veselo!!!! IZVORNA PORUKA: maslinica mama? mama i ja samo zivele same dok ja nisam otisla za srbiju.....dok smo bile skupa, ne da smo se svadile, nego smo bile ko pas i macka...svadje svaki dan..ali i neizmerna ljubav....znala je da me smara uh, ubi Boze....moja omiljena recenica je bila JOOOOOOOj MAMA!!!! pusti me na miru!!! jedva cekala da odem od nje, da imam mira...a-ha a sad...mama, pa umrla bih bez nje...jos pre poroda mi je dosla, jos uvek je kod mene....joj vec mi je sad tesko kad pomislim da ide za 10 dana... i danas se mi posvadimo, oko bebe i svega...ali ipak se mnogo volimo, i razume da ja sad divljam od hormona i sve mi pusti... volite svoje mame kakve god da su..ipak su one mame IZVORNA PORUKA: lanajelena Mick ja te potpuno razumem...tvoja mama tebe voli kao i ti nju tako je i kod mene ali me jako zamara pogotovo sad posle porodjaja kada dodje a da ti ne pricam da smo se zbog nje preselili ne daleko ali nam je sad mirna glava...prvi stan nam je bio iznad njenog nasa spavaca iznad njene i kako Lana zaplace mi samo cujemo kako ona tabana stepenicama gore,pa se mi usfrkisemo sto ona place pa mm da nadje trenerku da obuce pa dodje i pita sto sad place a ni mi neznamo itd...takvih milion situacija...meni bude jako zao zato sto je sama(tata nazalost vise nije sa nama i to je jedan od razloga sto je ona takva) ali ne brini cim dete malo poraste bice drugacije...sva sreca da smo se preselili pre drugog porodjaja jer ne bi prezivela njene dolaske IZVORNA PORUKA: lothroniell Mi zivimo sa mojima i moja mama je uzela godisnji mesec dana od dana kada sam se ja porodila, PUNOOO mi je pomogla i HVALA joj do neba, nemam pojma kako bih bez nje izgurala. Njena pomoc oko Milos mi bas znaci. IZVORNA PORUKA: anajid I mi zivimo sa mojima u istom dvoristu!Mama ne da mi je znacila,nego ne znam sta bih da nije bilko nje!A i sada kad god treba ga pricuva,odnese kod sebe itd.Mnogo mi znaci,a odnos nam se nije promenuo jer je i pre porodjaja bio odlican! IZVORNA PORUKA: Nanica1 IZVORNA PORUKA: izabella7 Svekrva mi je blizu al ona bas nesto i ne leti,a i ne treba mi,ne mogu s njom kao sto bi sa mamom Ovo kao da sam ja pisala s tim sto moja svekrva zeli da pomogne kad god moze! Bas razmisljam ovih dana kako se moja potreba za mamom povecala od kada sam se porodila! Ja bi jednostavno zelela da ona tu bude svaki dan ali ne u smislu da mi pomaze i izigrava slugu nego kao neko za razgovor! Jednostavno, ja bi vreme provodila samo sa njom! Inace, zivimo u istom mestu ali smo dosta udaljene a ona je zaposlena tako da vidjamo se kada stignemo! IZVORNA PORUKA: Lu RR IZVORNA PORUKA: Nanica1 IZVORNA PORUKA: izabella7 Svekrva mi je blizu al ona bas nesto i ne leti,a i ne treba mi,ne mogu s njom kao sto bi sa mamom Ovo kao da sam ja pisala s tim sto moja svekrva zeli da pomogne kad god moze! Bas razmisljam ovih dana kako se moja potreba za mamom povecala od kada sam se porodila! Ja bi jednostavno zelela da ona tu bude svaki dan ali ne u smislu da mi pomaze i izigrava slugu nego kao neko za razgovor! Jednostavno, ja bi vreme provodila samo sa njom! Inace, zivimo u istom mestu ali smo dosta udaljene a ona je zaposlena tako da vidjamo se kada stignemo! A šta da i vaši muževi žele svoje mame pored sebe svaki dan, da svi živite zajedno A sad ozbiljno, toliko smo privržene mamama a toliko kritične prema svekrvama da li ikada pomislite kako na to gledaju muževi da li oni osjećaju da su njihove mame uskraćene za to zadovoljstvo da budu svaki dan sa svojim tek rođenim unucima Da se razumijemo meni u toj mjeri nisu trebale ni jedna ni druga, ja sam svoj odnos sa mamom znatno pro mijenila sa odlukom da zasnujem svoju obitelj i ne pada mi napamet da za svaku sitnicu tražim mamino mišljenje koje jako cijenim, ali mislim da dođe vrijeme da se sami borimo kroz život, imamo svoje odluke i budemo odgovorni za njih! IZVORNA PORUKA: Nedja Da je svekrva želela da mi pomogne, da mi se nađe, makar jednom kad mi je bila potrebna pomoć, uživala bi u njemu isto koliko i moja mama. Nema to toliko ni veze samnom-jednostavno, ona nije tu za nas, ne želi da nam pomogne, pa je prirodno da je neću zvati svaki dan da dođe, jer imam brdo obaveza, u kojima ona neće da učestvuje, tačnije da bude sa unukom, a moja mama hoće, i onda je ona sa njim. Da je svekrva htela, uključila bih je isto koliko i svoju mamu, i olakšala mami, koja mi je jedina pomoć oko deteta, pored mm, naravno. IZVORNA PORUKA: Lu RR IZVORNA PORUKA: Leki 77 Da li bih mogla bez nje kada bih zivela 1000km daleko? Da. Da li bih mogla bez supruga ili svoga deteta tako? Ne. Nisam mala, sada sam ja mama i ne bih volela da moje dete jednoga dana bude previse vezano za mene. Potpuno isto razmišljam Nema govora ni da bih mogla da zivim sa njom. Osecala bih se sputano. Prosto sam takva. Takođe IZVORNA PORUKA: jelena038 jok, nisam branila ni jednoj, ni drugoj, svekrva zivi u istom gradu i svaki dan je dolazila, kuvala od jutra do veceri, pa isla kuci da spava, ili ostajala kad bas spadne s nogu, sama tako voli. ona je dizala tesko i pravila sta cemo da jedemo, zaovica je posle skole dolazila da pegla, muz je ujutru radio, popodne spavao, a nocu dezurao i hranio ga, da ja mogu da spavam, pa posle nocne isao opet na posao stvarno je bilo previse da se na bilo sta bunim i dan danas je tako. uzelela si se unuka? evo ti ga, vodi ga na petnaest dana, ako hoces kod mojih ostaje i po mesec, takva razdaljina, oni se mnogo vise uzele ne uskracujem nikome prava na ljubav prema detetu, jer mi nikada ne izlazi iz glave mamina situacija, ona je zivela sa tatinom mamom, dedom i tetkom, i njihovom cerkom, dok je tata bio u vojsci, a njena najmladja sestra brojala dane da prodje bar tri, da opet ode kod mame da me vidi. to mi je jako, jaaaaako tuzno. Lu, komentar ti je skroz na mestu. IZVORNA PORUKA: Lu RR IZVORNA PORUKA: Nedja Da je svekrva htela, uključila bih je isto koliko i svoju mamu, i olakšala mami, koja mi je jedina pomoć oko deteta, pored mm, naravno. Svaka čast Nedjo IZVORNA PORUKA: Rivana Mama mi jeste ispred supruga naravno, dugujem joj mnogo mnogo mnogo toga, uvek ce biti uz mene, a on danas je tu a sutra ko zna nikad se ne zna sta nosi noc a sta dan. Volela bih da imamo veci stan mamu bih dovela kod mene da zivi da ne bude sama. IZVORNA PORUKA: lanajelena Rivana ti onda imas stvarno divnu mamu kad bi je dovela da zivi sa Vama Ja ponekad moju mamu ne mogu da smislim a ne da naturam jos mm da sa njom zivi...prvo sto bi ja tu bila uvek izmedju dve vatre i onda bi meni bilo najgore a ne moze niko da me ubedi da bi se uvek lepo slagali isto sam rekla i svekrvi pre neki dan posto ona zivi sa dve snajke i nama daju jedan sprat...ma drazi su mi mojih 45 kvadrata nego tih 100 sa vama svima u komsiluku(inace se mi jako lepo slazemo) ali zajednica je cudo(vise se volimo) IZVORNA PORUKA: maslinica IZVORNA PORUKA: lanajelena Rivana ti onda imas stvarno divnu mamu kad bi je dovela da zivi sa Vama Ja ponekad moju mamu ne mogu da smislim a ne da naturam jos mm da sa njom zivi...prvo sto bi ja tu bila uvek izmedju dve vatre i onda bi meni bilo najgore a ne moze niko da me ubedi da bi se uvek lepo slagali isto sam rekla i svekrvi pre neki dan posto ona zivi sa dve snajke i nama daju jedan sprat...ma drazi su mi mojih 45 kvadrata nego tih 100 sa vama svima u komsiluku(inace se mi jako lepo slazemo) ali zajednica je cudo(vise se volimo) sve sta si napisala potpisujem....al sam ja nazalost u zajednici, a bila sam u stancicu...elem obozavala sam ih sve, sada me svi nerviraju:) malo off sorry. IZVORNA PORUKA: LillyT Kada tako citam neke stvari na forumu, ja se osecam kao da sam sa medvedima i vukovima rasla. Naime, moju mamu su roditelji jako vezali i naterali da se posle studija vrati u ZR i zbog toga je ona gledala da na sve nacine i brata i mene "odveze" od sebe. Mi smo vec sa 3-4 godine putovali sami kod rodjaka, od svoje sedme godine sam letovala kod tetke (mesec dana bez roditelja, oni dodju kasnije)..... Sada posle porodjaja je bila kod mene samo malo, posle dve nedelje, kada je momak poceo da radi. Ostajala je samo par sati i onda se vracala kod svoje sestre da nam ne bi smetala. Naravno, ne smeta ona mm ni meni, ali jednostavno postuje nasu intimu. Ja nikada necu njoj da uvaljujem svoje dete, da bih se ja negde svrckala, mada znam da bi ona volela da je stalno cuva, ali jednostavno, nece da se namece. Nisam vezana za roditelje, mogu bez njih, najvise sam vezana za brata i volela bih da i svoje dete (decu) tako vaspitam. Ne zelim da ne mogu bez mene. A da me nekada nervira, nervira me, ali svaka njena je na mestu, i hvala joj sto me pusta da zivim zivot onako kako ja mislim da treba... IZVORNA PORUKA: lanajelena Lilly slazem se skroz sa tobom...ja imam dve sestre,jedna mamu skine sa dnevnog reda i nema uopste neke prevelike obaveze prema njoj(ne pozove je po nedelju,dve) a nas dve curke ako je ne pozovemo dva sata ona se vec duri i mi smo gore od ove trece ...ja kao najmladja jos najgore prodjem...sto se dece tice ne trazim od nje da ih cuva niti da mi pomaze oko neceg,uvalimo se ponekad na rucak,ona je meni uvek pricala dok nisam jos imala u planu decu da je ona sama cuvala decu,radila,kuvala,prala,tad nisu bile masine,pampers pelene i sad kad pocnem da kukam setim se price i cutim i ne trazim pomoc IZVORNA PORUKA: caca81 Moja mama se nije slagala sa obe moje trudnoće, mislila je da sam premlada( imala sam 21 godinu kada sam 1. put bila trudna) i 1. put me čak savetovala da abortiram i ja sam se tada jako razočarala u nju. Ona jeste posle dolazila, ali sve to je doživljavala kao obavezu, a ne ljubav prema unucima, tako da mi je njena pomoć izašla na nos. Meni je žao što se mi iz godine u godinu sve više udaljujemo i ja nemam potrebu da je pozovem telefonom, a kamoli da je vidim. To mi jeste tužno, jer znam kao me volela kao malu, sve davala za mene, negovala... Ipak Micketta mislim da mami treba da kažeš, ako ti ne prija da je ceo dan sa vama, tj. ako ti sada nije toliko potrebna. IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun UVEK mi je bila najbolji prijatelj pa tako i sad .... jos lepse se slazemo .. IZVORNA PORUKA: New Mom IZVORNA PORUKA: micketta moja mama je i pred sam kraj moje trudnoce nagovestavala kako ce se ona uvek nacu tu kad stigne beba, sto je, naravno, sasvim ok, ali ono sto tada nisam znala je da je potpuno istripovala da je neophodna u gotovo svim segmentima mog zivota. ... Morala sam sve da citiram... Micketta, veruj mi, od reči do reči ovo je MOJA situacija. I baš sam danas imala sa njom konflikt po tom pitanju. Za ne poverovati je da ne može da shvati da ja nemam 5 godina i da me pusti. Ako ću udariti u zid, neka udarim, treba imati to iskustvo. Ja sam postala mama, mi smo postali roditelji, mi treba da se naviknemo na to. Svaka čast na ponuđenoj pomoći, uvek ću biti zahvalna, ali nema potrebe da se natura, neću je sigurno, a i ne mogu, isključiti iz života ni svog ni njene unuke. Jednom sam čitala jedan intervju gde je rečeno: posle 18. god. odnos sa detetom je takav da roditelj može da kaže, može da da savet, može da komentariše, ali samo kad je pitan za to. Biološka uloga roditelja prestaje sa punolestvom. Neće on biti manje roditelj zbog toga, već sve to više nema onu funkciju i uticaj kao što je bilo. Pustite decu da odlete... IZVORNA PORUKA: Snelle Ja za moju mamu ne mogu da kažem ništa loše, ni jednu jedinu reč. Bila je za mene tu od početka trudnoće i sada posle porodjaja, iako ima još dvoje dece pored mene. Najbolja mama na svetu. Jedina mana joj je što se previše brine oko svega, pa tako i na porodjaj kad sam otišla nije spavala celu noć, a kada su jake kontrakcije počele zadesila se kod mene u stanu i plakala je jer me je užasno bolelo. Volim je mnogo IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun Bas kad citam prethodne postove ... zahvalna sam sto toliko ima obzira prema nama da cak nekad i nervira ..uvek je tu da pomogne i brine o svemu ali i shavata da smo mi sad jedna mala porodica i da nam treba nas mir! IZVORNA PORUKA: Pilence81 Meni je moja mama bila vise nego od pomoci,moja desna ruka,ma koja desna moje obe ruke.Porodila sams e na Carski,imala bas bolove a posto moju muz i ja zivimo sami ja nista nisam znala oko bebe pa mi je mama bila svih mesec dana kod mene u goste i mnogo mi je znacilo dok se nisam navikla da moju devojcicu sama povijam,kupam,hranim i ustajem nocu.Zato kazem bogu hvala sto mi je mama ziva,ne znam kako bi se snasla bez njene pomoci.