Zelim da znam -> RE: Amniocenteza (19.4.2017 7:35:26)
|
Pozdrav svim članicama i članovima Moje iskustvo sa amnio na Paprikovcu-Banja Luka htela sam da napišem na temi Paprikovac ali postoji tema amnio pa se nadam da će mame sa Paprikovca uspeti da ga pronađu ovde. Na amnio sam upućena isključivo zbog godina, dabl test je pokazao niske rizike u svim segmentima koje dabl analizira. Nakon razgovora u genetskom savetovalištu čekali smo poziv. Ono što sam svatila je da bi dobro bilo pronaći iskusnog lekara za zahvat. Tako sam i planirala, međutim nisam na kraju imala vremna za to. Sama sam kriva jer sam se iz nekog razloga zabrojala tj. svatila da se amnio radi oko 20 nedelje. I shodno tome mislila da vremena imam. Ali amnio se radi između 17 i 19 nedelje. Poziv je došao u četvrtak i naručena sam za ponedeljak rano ujutro. Tada više nije bilo šanse da sa bilo kojim lekarom dogovorim da "me pripazi". Uhvatila me panika. Ali sve info koje sam imala bile su: svi lekari koji na Paprikovcu rade amnio su dobri, iskusni i znaju šta rade bez razlike. Ok, to me umirilo. U zakazano vreme bila sam tamo. Kao i sve ostale trudnice jer zakazuju u isto vreme svima. Prvo su uvodili one koje su imale dogovor sa nekim lekarom (kao što je bio i moj plan). Gledali smo koji od lekara će ostati i komentarisale između sebe (one koje su bile bez dogovora). Smenjivali su se lekari i trudnice i ostao je dr. Savić. Nisam imala pojma da li je to dobro ili loše. Samog zahvata se plašila nisam (dobranooo sam se informisala). Mij strah je bio samo u tome da li će biti dobro urađeno. Posle uopšenog razgovora i prpreme odlučila sam da sam čin ne gledam. Lekar me zapričavao u toku zahvata i na tome mu hvala, ali osetila sam svaki milimetar igle. Nije bio problem, znala sam da je tako. Vrlo važno svima koji se pitaju, NE BOLI. Nije čak ni preterano neprijatno i traje svega nekoliko sekundi. Pre uboda lekar je detaljno razmotrio gde bi bilo bezbedno mesto uboda. Nakon zahvata ponovno je gledao i na monitoru meni pokazao bebu, poprilično dugo mi je pustio zvuk ozkucaja bebinog srca da budem sigurna da ga dobro čujem. S obzirom da je mene zanimalo nekoliko pitanja o tome šta dalje i na šta da reagujem moram reći da je bio iznenađujuće ljubazan, strpljivo i detaljno je odgovorio na sva moja pitanja. Da ne bi dužila ako nekoga zanima napisaću koja i koji su odgovori. Od terapije ništa, mirovanje 24h. Ja sam ipak mirovala nešto duže. Usledili su dani pažljivog posmatranja svega šta se dešava. Sat za satom, dan za danom. I zbog tih par dana brige nisam sigurna da li bi ponovila više ikada ovaj zahvat. Kada osetim bebine pokrete umirim se, ali briga i dalje postoji. Sedam dana nakon zahvata odlazi se kod lekara koji vodi trudnoću na kontrolni uz. Ja sam ga jedva dočekala. Monitor je pokazao da je sve tačno onako kako treba biti. Nalaz amnio još uvek čekam, ali sam on me ne zabrinjava toliko koliko sam brinula o neželjenim efektima zahvata. A nisam bila dovoljno hrabra da ga odbijem. Hvala vam na stpljenju P.S. izvinite na dužini posta
|
|
|
|