Ana RR -> RE: Ekspertni UZ (19.5.2011 9:43:02)
|
IZVORNA PORUKA: Jeca* Meni su ovaj ultrazvuk radili u 20-oj nedelji trudnoce. Prvo sam radila triple test pa sa rezultatima testa sam isla na ultrazvuk. Pregled mi je, po preporuci mog ginekologa, radio njen kolega dr Puzigaća (vidim na netu da je vrlo poznat i priznat). Ako se dobro sećam pregled je trajao više od sat vremena. Kompletno je gledao bebu. Merio joj organe, gledao prste na rukama i nogama, merio udove, obim glave...ma kompletan pregled. Ja sam bila ni ziva ni mrtva. Bas sam bila prestravljena od toga da ne cujem nesto lose kad sam skontala da ce mi "iskenirati" bebu od glave do pete. Secam se da je cak gledao vilicu, da li je gornja vilica iz jednog dela. I naravno mozak - taj deo pregleda je bas dugo trajao. elem, nadjoh sad na jednom sajtu (4d ordinacija) lep opis pregleda: Kako prvo tromesečje trudnoće traje do punih 13 nedelja (tj. 13 nedelja i 6 dana) potreban je jedan ekspertski ultrazvučni pregled (za interval od 11-13.6NG). Ovaj pregled podrazumeva kako određivanje starosti trudnoće, tako i merenja kožnog nabora na vratu, dužine nosne kosti, postojanja i veličine mokraćne bešike kao i izgled oba bubrega, postojanje želuca kao i celovitost prednjeg trbušnog zida u nivou ušća pupčane vrpce; broj krvnih sudova u pupčanoj vrpci; dužinu kostiju nadkolenice, podkolenice, nadlaktice i podlaktice kao i šake i stopala kada se jasno prebrojavaju i prstići; postojanje, izgled i dužinu kostiju lica tj. gornje i donje vilice, sagledavanje kostiju kranijuma tj. lobanje kao i tadašnje moždane strukture tzv. Plexus chorioideus, postojanje očnih sočiva (jedinih ultrazvučno vidljivih struktura oka), određivanje srčane frekvence ploda kao i protok kroz embrionalne krvne sudove (tzv. Ductus venosus). Na osnovu svega sagledanog stiče se do tada najpreciznija predstava o razvoju ploda, prisustvu svih organa ali i eventualno povećanog rizika od hromozomopatija, ukoliko se detektuju neki od ultrazvučnih markera za iste. Ovaj pregled se dopunjava i biohemijskim tzv. Double screening testom tj. vrednostima 2 markera (fBeta HCG i PAPP-A) čije se vrednosti određuju u majčinoj krvi. Konačno, na osnovu starosti trudnice, vrednosti ova 2 markera i debljine kožnog nabora kao i veličine ploda sa gotovo 90% pouzdanosti se može proceniti verovatnoća postojanja hromozomskih poremećaja ploda u toj starosti trudnoće. IZVORNA PORUKA: Anoniman To znachi da tje meni pregled trajati bar 2 sata....dok obe bebe ne pregleda od glave do pete... Ja tju inache itji u 18-toj nedelji...poshto je moja dr trazila da idem ranije...mada...u petak tju je josh pitati...jel sigurna...da ne odem prerano...
|
|
|
|