Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 31.5.2012 15:37:16
|
|
|
|
bubamara2011
|
Nama je neki dan na kontroli kukova dr rekao da je ni slučajno ne stavljamo u dubak ili hodaljku (čini mi se da to nije isto?). Sve je u redu s kukovima, kao može sad da sjedi, ali mora sve sama.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 31.5.2012 15:46:39
|
|
|
|
jance
|
to je pre svega stvar tvoje odluke UM. imas argumente i za i protiv pa vidi kako i sta da radis... pre svega, dubak se ne preporucuje zbog toga sto bebe tako uce nepravilno da koracaju i sto im ta siroka sprava pre svega smeta da istrazuju svoju okolinu jer ne mogu nicemu da dodju dovoljno blizu da npr opipaju.. toliko generacija je odraslo sa dubkovima pa hodaju, jedino sto nikad vise operacija kukova i kolena nego sada... opet, ako imas tako aktivno dete ko sto je moj majstor, nekad i pozelis da mozes da ga stavis u dubak pa da se beba u njemu zabavlja i vrslja po kuci do mile volje, da ne moras da se brines da ce ti se npr zavuci u kaminsku pecku ili docepati kablova, za koje nisi ni ti znala da postoje, kad ti ne gledas. mm i ja smo se odlucili da mi kupiti dubak necemo, ako nas neko pita, trazicemo ogradicu ili guralicu a ako nam neko kupi odbiti necemo... jedino sto ta odluka ima za rezlutat mnogo vece moje i njegovo angazovanje oko majstora, da ga pazimo, da ga sklanjamo od opasnih predmeta, da mu vadimo iz usta sta ne sme da proguta i tako to... ali mi smo uvazili sve ovdenavedene cinjenice i tako smo odlucili....
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 31.5.2012 21:43:49
|
|
|
|
ishler
|
Malo i ja da pametujem za dubak Veliki sam protivnik dubka a evo i zasto :dete uci da stoji samo na prstima,ima laznu ravnotezu i oslonac,opterecuje kicmu,zbog dubka retko puzi i samo se dize. Ovo su neki primeri a u mojoj okolini da ne pricam , mali moje drugarice kada je izasao iz dubka tj prohodao padao je samo na glavu,da ne pricam o hodanju na prstima. A ima jos mnogo primera od bliskih ljudi. Moja beka nikada nije videla dubak,znaci propuzala je kordinisano bez klacenja i padanja a deset dana potom ustala sama znala da sedne nikada je nisam spustala, par dana od kada je ustala pocela je da se pusta i odrzava ravnotezu i sve to na punom stopalu, sada hoda uz namestaj,do sada nikada nije pala,nikada joj nisam pomagala. Jako je bitno da dete odradi sve samo bez pomoci, i da vezba svoje misice i ravnotezu a to u dubku ne moze. Znam da je majkama nekada lakse da bi nesto obavile ali za to sluzi ogradica gde ce dete sve raditi samo i vezbati. I ja nisam znala u mnogim trenucima kako ce po hladnom podu pa nadgledanje 24h,ali kada nesto moram obaviti ostavim je u ogradici. Kasnije kada se poremeti motorika iskrive stopala i kicma ko nam je kriv. Naravno svako radi kako misli da treba ali ja sam veliki protivnik.....
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 31.5.2012 22:01:00
|
|
|
|
Maslacak15
|
I ja se slazem sa Ishler, skroz je logicno. Kljuc je da deca sama spoznaju sopstveno tello steknu neophodnu snagu, vestinu i balans i da prohodaju kada su spremna na to. Mislim da kada je motorika u pitanju, treba stvoriti uslove da dete moze da eksperimentise ali ga ne treba forsirati i nametati mu stvari kojima nije doraslo. Dubak deluje kao potpuno vestacki sistem, koji ima i nema veze sa pravim hodanjem. Sigurno ce steta biti veca ili manja u zavisnosti od toga koje je dete u dubku ( neka ce biti manje neka vise spremna) ali sumnjam da ce ikome pomoci da prohoda pre nego sto bi to inace ucinilo. Uvek ima razlicitih misljenja medju doktorima, ali i nama je ovde receno da principijjelno zaboravimo bilo kakva pomagala na tu temu.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 31.5.2012 22:22:15
|
|
|
|
PoisonEve
|
Mi takodje necemo dubak. Po meni je i ogradica bespotrebna, samo sputava dete.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 0:12:52
|
|
|
|
Anoniman
|
Imam dva različita iskustva sa dubkom. Oba deteta sam stavljala u dubak. Luka ga je extra savladao, nikada nije puzao, iz dubka je izašao i prohodao uz naše pridržavanje. Marko je isto extra savladao dubak, ali je nekako uvek bio srećniji na zemlji, kada je propuzao, sklonila sam dubak. Dakle, mislim da nije dubak kriv što deca ne pue. Mislim da je problem i nečemu drugom. Prvo dete nisam spušala na zemlju jer je prljavo, jer vuče promaja, jer je hladno, jer on nije ker da bude na zemlji... ma milion gluposti, i on nije propuzao. Nisam htela da cvili na podu da se muči da dohvati igračku (dodala bih mu)... jednostavno, nije imao motivaciju da propuzi. jesam pokušala da ga naučim, ali on nije znao ni da klekne. E sve to sam radila sa Markom: cvileo je na zemlji, sam nalazio način da dohvati igračku, nisam smatrala da je prljavo, hladno i da je promaja. Činjenica je da oni imaju i sasvim različitu motoriku: Luka je brzo propričao, pre prvog rođendana je govorio proste rečenice, Marko je to malo kasnije uradio. Ali Marko je okretniji, hrabriji... Jednostavno su različiti. Dakle, samo sve treba koristiti umereno, a dete će se razvijati u skladu sa genetskim kodom.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 10:35:10
|
|
|
|
ishler
|
Ogradica je samo stvar koju koristimo na par minuta jer moramo dete ostaviti, po meni je logicno da ostavim dete kada idem u wc a ne da ga vucem sa sobom,a ne izvodljivo je ostaviti je samu jer je u stanju za sekund da uradi sta ne sme. Tako da ogradica tome sluzi a ne da dete ceo dan sedi u njoj. Ali sam ubedjena, a i to mi je struka pa vidim u praksi, da dete mora samo obaviti sve motorne radnje kada je spremno, odnosno odgovoran je nagon za kretanjem,a svako forsiranje i pasivno postavljanje u neki polozaj ne donosi dobro. Kao roditelji imamo veliku potrebu da se takmicimo sa drugima pa time forsiramo dete a ne svesno cinimo stetu. Sto se tice dubka nema pravila kada ce dete prohodati i ne zavisi od njega,dubak pravi mnoge druge probleme a to se vidi kasnije kada dete poraste. Genetika igra ulogu ali i mi kao roditelji jos vecu,pa na nama je da odlucimo.
< Poruku je uredio ishler -- 1.6.2012 10:43:57 >
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 10:55:00
|
|
|
|
minavb
|
Svako dete je drugačije i za svako dete važe neka druga pravila. Meni je dubak zakon. Vanju nisam spuštala na pod dosta dugo, jer u položaju za puzanje obavezno ispovraća to što je jeo. On je bukvalno ceo dan bio u rukama, kenguru ili u dubku, u uspravnom položaju. Odlično je puzao a hoda od 13 meseci. Pri tom, nikad nije nestabilno hodao. Uzverao se uz ogradicu i otrčao prilično stabilno, i od tad je ko zmaj. Moja sestričina je pre njega koristila isti dubak, prohodala sa 11 meseci, i sad je vrlo spretna i okretna, ide na balet. Oboje su vrlo spretni i okretni za svoj uzrast, a nas po parku ljudi stalno iščuđeno pitaju "ima samo 21 mesec" kad ga vide kako trči i preskače prepreke. Iz mog iskustva, dubak je super.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 11:07:36
|
|
|
|
Lilla
|
Dubak je nekad bila drvena spravica u kojoj je dijete samo dubilo, stajalo Mi koristimo setalicu vec neko vrijeme, svidja mu se jako i sad vec trci u njoj. Nemam ni ja loseg iskustva sa setalicom, tj, ne poznajem nikog ko je imao, pa zato je i koristim. Nekako mi vise ona odgovara nego da ga pustin na parket, zaboravi se cesto pa zvekne nos od pod i onda vristi.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 11:14:20
|
|
|
|
ishler
|
Svako radi kako misli da je najbolje za njegovo dete.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 11:23:45
|
|
|
|
Figaro88
|
Mi smo dubak dobili,stavili smo Andreu mozda dva-tri puta u njega i dali ga mom bratu.Ona je tad vec puzala.Ja nisam za dubak,da ga nismo dobili nebi ga nikad kupili.Ja imam problema sa kicmom i nisam htela da bilo kako rizikujem sa tim.A bratov mali ga je dugo koristio,puzao je,prohodo sa 12,5m ali jedino sto ne zna je da se doceka na ruke kad pada,ja to povezujem sa tim sto u dupku nije mogao da nauci da padne i da drzi ravnotezu,mada ne mora da znaci.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 11:31:41
|
|
|
|
minavb
|
Moj Vanja ni sa tim nema problema, i kad pada ume lepo da se dočeka. Opet kažem , to je sve individualno i sve zavisi od deteta. Ovo moje ume da šutira loptu kao Mesi, ali da odsluša priču i nešto kaže, nema pojma.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 11:48:54
|
|
|
|
Anoniman
|
mi smo uzeli juce dubak. dr. mrvic koji je najbolji u nasem kraljevackom okrugu rekao je kada napuni sedam meseci pravac u dubak, ona je zaista veoma aktivna, puzi, radi sklekove, prevrce se, ma ziva je....bice u dubku najvise sat vremena dnevno, i verujem da joj nista nece faliti... hvala vam mame na odgovorima.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 15:10:15
|
|
|
|
Anoniman
|
Moj Vanja ni sa tim nema problema, i kad pada ume lepo da se dočeka. Opet kažem , to je sve individualno i sve zavisi od deteta. Luka (dubak dete) sa skoro 6 godina nikada nije lupao kolena (jednom je oderao malo) - rekla bih da zna da se dočeka. Marko (puzavac, sam prohodao bez pridržavanja), je već (ima nepunih 21 m) oderao kolena jače nego Luka ono jednom. Luka je lupao glavu (mislim da je ok da naglasim).
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 20:16:05
|
|
|
|
PoisonEve
|
Ishler, i meni za to sluzi ogradica, da odem do wc-a, ali inace je uopste ne stavljam u nju. Sorry na off
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 1.6.2012 20:54:01
|
|
|
|
jance
|
a jel imamo temu o guralici? onoj sto se preporucuje umesto dubka? ja bi imala neka pitanjca a da ne idem u off ovde...
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 16.8.2012 17:16:21
|
|
|
|
zeci
|
tema kada staviti bebu u dubak, a niko o tome nista??????
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 16.8.2012 19:56:39
|
|
|
|
cockic
|
ja iskreno ne znam sta reci na ovoj temi jer sina nisam stavljala a nemam nameru ni cerku.evo ona vec stoji sama u krevecu i bez dubka tako da mislim da mi ni ne treba.sto ne znaci da sam iskljuciva po pitanju istok mozda cu stavljati trece dete za prvo dvoje mi nije trebalo.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 16.8.2012 23:47:54
|
|
|
|
Mariya
|
IZVORNA PORUKA: zeci tema kada staviti bebu u dubak, a niko o tome nista?????? Ja bih rekla nikad. Ishler je navela nekoliko dobrih razloga zašto ne. Kad vidim kumino dete (koja je dete stavila u dubak sa njenih 6 meseci) kako je nespretno, nema reflekse, nema snage da se podigne uz nameštaj i da ne zna da se iz čučnja uspravi, sigurna sam da je to zbog toga što je drži po ceo dan u dubku.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 5:16:07
|
|
|
|
Anoniman
|
Nikad. Mi dubak nismo kupovali, u selu je iz zwzanja probala stari od mog sestrića i kad sam videla kako krivi noge u tome, bilo mi je jasno da sam donela ispravnu odluku. Nevena je od starta puštena na pod. Sama je naučila da se podiže, sama je propuzala, sama prohodala. Nismo je forsirali, nismo je vodili, a nismo je ni čuvali. Lupala je glavom o sto, padala i udarala istom o pod i brzo naučila da se čuva. Kad prilazi stolu, pazi, kad pada dočekuje se na ruke, kad naiđe na prepreku, stane, uhvati se za nešto pa polako preskoči, ako nema za šta, traži da joj se da ruka pa se uhvati za nas da je povedemo preko prepreke. Kad se provlači ispod stvari zna da sagne glavu. Baš zna da se čuva, zna da pada, zna da savladava prepreke a ja sam sigurna da da je bila u dubku ni pola toga ne bi umela.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 7:50:29
|
|
|
|
minavb
|
Iz mog iskustva, 7 punih meseci je sasvim ok vreme za dubak.
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 8:09:20
|
|
|
|
Anoniman
|
Pošto Mićko nije hteo u ketrec i zacenjivao se, meni je dubak služio da ga stavim u njega dok odnesem kolica ispred zgrade... Eto mi smo ga toliko koristili
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 8:15:39
|
|
|
|
Adriana83
|
Prve dve cerke sam stavila u dubak sa 6.5 odnosno 7.5 meseci.Ali moram da napomenem da su u to vreme one vec pravile bocne korake uz namestaj,same. Ove zabe sam stavila pre par dana(znaci nepunih 9 meseci) iako su tek pocele da stoje.Starije cerke su samostalno prohodale sa 10 meseci,uvek su bile stabilne,pazljive i ni po cemu se nisu razlikovale od dece koja nikad nisu koristila dubak.Kako ce biti sa zabama,videcu...
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 10:01:52
|
|
|
|
cockic
|
ja mogu reci da sam ja provela dosta vremena u dubku kako mi rece mama,pa neprimecujem da mi nesto fali.a svoju decu nisam stavljala jer mislim da nije bilo potrebe.da napomenem nemam krive noge i ako sam koristila dubak i da prohodala sam za svoj prvi rodjendan. mislim da ima istine o padanje i spretnosti dece koja ga nisu koristila,ja sam cesto padala to se secam i kao veca tj.kolena su mi bila katastarofa.dok sad moj peka kad padne tako se dobro doceka da nije imao ni jednu krastu na kolenima a naravno nosi krace sorcice.i svidja mi se kod njega padne i nastavi dalje da trci a ne da se nesto prenemaze.
|
|
|
|
RE: kada staviti bebu u dubak? 17.8.2012 10:04:58
|
|
|
|
Olga75
|
i mene su stavljali u hodalicu i eto bole me ledja taj lumbalni deo koji se kod beba onako pogrbi kad ih stavljamo da sednu a one nisu spremne da li je od hodalice ili nije ne znam ali mene bole
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Kako roditelji mogu da znaju da je njihova...Pa, tako što vide da njihova beba odobrava ono što roditelji rade i/ili proizvode koje roditelji biraju za njih.
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?