krin 40 -> RE: Intervju za posao - pitanja, razmena iskustva (29.3.2017 12:20:39)
|
Obzirom da sam direktor maloprodaje ja vršim selekciju kandidata za rad u maloprodaji do nivoa srednjih menadzerskih pozicija.Pre ove funcije sam prošla "sito i rešeto" u nekoliko firmi(radim 20 godina) pa možda moje iskustvo nekome može da pomogne.Kao prvo vodite računa o svom izgledu.Ovo se posebno odnosi na Beograd jer su radnici ovde verovatno izmoreni silnim razgovorima i mnogim razočaranjima počeli intezivno da dolaze na intervjue kao da su pošli u nedeljnu šetnju(farmerke,patike i sl.).Ozbiljne firme to boduju(radim u kompaniji sa preko 5 hiljada zaposlenih).Vaš CV treba da bude izvor informacija zbog kojih će vas pozvati.Izbegavajte da šaljete prekratak CV.Kada vidim "5 rečenica" smatram da je kandidat letargičan i da mu je intervjua preko glave i da je slabo zainteresovan.Kada već odete na intervju prvo sačekajte da se "druga strana izjasni" o svojoj funkciji.Ovde mislim na to da li Vas intervjuiše budući rukovodilac ili firma ima HR službenika.Ovo je bitno iz sledećeg razloga.Budući rukovodilac verovatno dosta zna o poslu i treba sa zvučite obučeno i stručno.Ako Vas pak intervjuiše HR službenik to je uglavnom "teoretičar koji živi u oblacima".Oni vole "pros....anje,baratanje stručnim terminima,izjave tipa"ja smatram da samo timski rad donosi rezultate,želim da budem deo tima koji funkcioniše kao jedan..bla..bla.."..razumele ste poentu😃.Sledeća veoma bitna stvar ukoliko konkurišete na neku višu ili visoku poziciju a intervjuiše vas budući rukovodilac koji je žena.Čast izuzetcima(u koje sebe svrstavam),verujte mi da je to gomila iskompleksiranih žena koje čuvaju svoju poziciju i ne smete svojim stavom ni jednim gestom da u njihovom malom mozgu probudite sumnju da ćete ih jednog dana prestići.Takve ambiciozne i sposobne odmah eliminišu jer ne razmišljaju o interesu kolektiva već isključivo o svojoj zadnjici.Ako preko puta sedi muškarac,vaš potencijalni rukovodilac,to je lak posao.Budete opuštene,komunikativne, malo im nahranite ego i lako je.Vole da čuju kako bi vam bila čast da radite baš za njega ,da smatrate da ćete kod njega napredovati,učiti..Podvijete rep,a posle ga "pojedete za užinu u poslu"[sm=jezicek.gif].Raspisah se...izgleda da mi fali da radim 😃
|
|
|
|