Ana RR -> RE: O psima... (2.2.2022 9:40:19)
|
Daco, sečenje noktiju je obavezno, barem kod kućnih pasa. Nama to urade u salonu kada ga odvedemo na šišanje ili mu mm iseče (kupili smo grickalicu za pse). Zube ne peremo, kupimo one dental stix pa ih žvaće. Mi smo hteli mužjaka jer svakako ne planiramo štence a da budem potpuno iskrena, mislim da ne bih mogla da se nosim sa teranjem kod ženke. Bilo nam je bitno da se ne linja i da nema onaj miris psa jer, iako živimo u kući, nismo planirali da ga držimo u dvorištu. Tj. da smo uzeli većeg psa (mm je hteo malinoa, onda bi bio u dvorištu). Ja sam slučajno naletela na lagotta kao rasu koja ispunjava kriterijume a onda se ispostavilo da je naš drug baš tada počeo da radi sa njima u svojoj odgajivačnici i da mu je kuja skotna, pa smo sačekali štence. I da, bilo mi je bitno da je rasa koja nema nekih većih zdravstvenih problema. Znači da nema problem sa disanjem, da ne balavi, da ima duži životni vek, itd. Što se tiče odlaska na posao i ostavljanja u stanu, moj savet je da kucu od starta učite na kavez ili ogradicu (zavisi od veličine psa). Prvo zbog tih situacija kada niste kući a drugo jer psu treba njegovo mesto, sigurno mesto. Postoje nepromočive pelene tj kao četvrtasta podloga i najbolje je na tome ih naučiti da vrše nuždu jer će onda i kada su sami, tu obaviti posao. Naš Marley nikad nije hteo na to da piški i nikad nije hteo da vrši nuždu u kavezu (kažu da pas ne kaki tamo gde spava hahaha) i nikad nikad se nije ukakio u kući. Ali nama je lako zbog dvorišta, uvek može da izađe. Šape mu peremo svakodnevno, nekad i više puta, kupamo ga 2-3 puta mesečno. Leti češće ali zimi ne smemo jer se njegovo krzno jako teško suši a hladno je. Kupujemo vlažne maramice za pse za neko svakodnevno briskanje. Ne puštamo ga da se penje na krevet, ne spava sa nama. Koliko god da ga volim mislim da mu nije mesto u našem krevetu. Voli on na kvarno da se popne na ugaonu i pustim ga ponekad, nisam baš tolika babaroga [sm=smiley36.gif] ali baš zbog njega imam prekrivač na ugaonoj pa mi je to lako da promenim i operem. Malo pišem na vrat na nos pošto radim ali u suštini trening je čudo, pas može sve da se nauči.
|
|
|
|