Azra_
|
Drage mame, preneću vam svoje iskustvo u vezi izbora obuće u nadi da će biti od koristi. Kako smo primetili da dete gazi ka unutra, reagovali smo i odveli ga kod fizijatra. Fizijatar ga nije ni pogledao, rekao da je to kod dece u tom uzrastu normalno i da do treće godine obavezno nosi čvrstu obuću, dublju , sa anatomskim uloškom. Ako se ne koriguje do treće godine, slede vežbe i ulošci... Ipak, zbog šturog objašnjenja fizijatra, nisam bila prezadovoljna i potražila sam detaljniji odgovor. Jedan od najboljih dečijih fizijatara mi je rekao sledeće. Zabluda o ¨okovanoj obući¨ kod nas u zemlji i dalje živi, a žalosno je što je tako. Ako se svuda u svetu slažu da je najbolje da dete ide što više boso, zašto je naredni korak obuća koja ˝okuje˝ dečju nogu. Samo činimo loše detetu. Mišići su ti koji drže nogu, oni se moraju razvijati. Ako mu u startu obujemo obuću koja mu je potpora, mišići se ulenje, a ne može doživotno nositi takvu obuću. Dakle, dete ne bi trebalo da nosi obuću sa anatomskim uloškom, jer taj uložak svakako i ne odgovara svakoj nozi, a pri tom detetu ne dozvoljava da razvija svod i mišiće. Opet, rekao je, ne znači ako dete ne nosi anatomsku obuću, da određeni deformiteti neće ostati i da će morati da nosi korektivne uloške, to ne može da garantuje, ali kaže da je zdravije za dete da hoda ravnoj obući. Iskreno, bila sam zbunjena. Godinama se forsira anatomska obuća, potpora nožici i sl.a sada neki drugi standardi. Po meni, logičnije je ovo drugo. Čitajući na Internetu u svetu je odavno takva tradicija, a i pojedini fizijatri je uvažavaju i kod nas. Koga zanima, imam stručni rad koji je pisao fizijatar, baš u vezi razvoja dečjeg stopala, sve je lepo objašnjeno, mogu da pošaljem. Bili smo u ordinaciji gde rade baropodometriju(analiza hoda, statička i dinamička merenja stopala...). Sjajan tim ljudi koji nam je takođe objasnio zašto ne treba detetu obuvati anatomsku obuću i zašto je važno da se mišići razvijaju. Istina, nama je sada hod ka unutra i noge u ˝o˝. Mogu mu dati noćne šine da se to ispravlja, ali nisu za to jer je mali i da tek predstoje faze u razvoju nožica. Kada učvrsti hod, tamo oko 2-3 godine, daju se ulošci, pravljeni po meri. Zbog svega navedenog, mi smo kupili Chicco sandalice. Dobili njihov katalog. Oni ne prave više anatomsku obuću, prate ovu drugu , da kažem ˝modernu˝ struju mišljenja, iako je ista u svetu zavladala mnogo ranije. Žene, izvinite zbog kilometarskog posta. Ne želim da ulazimo u diskusiju šta je bolje, zdravije, svako će uraditi za svoje dete ono što misli da treba. samo sam vam prepričala svoje iskustvo i napisala šta kažu stručnjaci. Stručnjacima ne smatram fizijatra koji nije ni pogledao kako dete hoda...