Anoniman -> Nacionalna služba za zapošljavanje (10.12.2009 12:04:01)
|
Jel to isto što i Biro? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Dakle, evo malo info, koliko ja imam: Otkazom ugovora o radu uz isplatu otpremnine zaposlenom prestaju prava iz radnog odnosa. Prava lica po prestanku radnog odnosa, su, između ostalog, regulisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. - Pravo na novčanu naknadu Kao obavezan uslov uslov za ostvarivanje prava za novčanu naknadu, odredbom 66. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, predviđeno je obavezno osiguranje u trajanju od najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. Pod terminom neprekidno osiguranje, podrazumeva se i prekid kraći od 30 dana. Pravo na novčanu naknadu nezaposleno lice ostvaruje narednog dana od dana prestanka radnog odnosa, ako se prijavi i podnese zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu nezaposleno lice podnosi nakon prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih lica. - Visina naknade Institut visine novčane naknade, uslovljen je osnovicom na koju je plaćen doprinos, odnosno utvrđuje se u određenom procentu od prosečne zarade ili naknade zarade koja je nezaposlenom isplaćena u poslednjih 6 meseci koji prethode mesecu u kojem je nezaposlenom prestao radni odnos. Nezaposlenom pripada novčana naknada u vidini od 50% ove osnovice. - Trajanje prava na novčanu naknadu: *TRI MESECA, ako nezaposleni ima staž osiguranja 1-5godina *ŠEST MESECI, ako nezaposleni ima staž osiguranja 5-15godina *DEVET MESECI, ako nezaposleni ima staž osiguranja 15-25godina *DVANAEST MESECI, ako nezaposleni ima staž osiguranja duži od 25godina *24 MESECI, ukoliko nezaposlenom do ispunjenja prvog uslova za ostvarenje prava na penziju nedostaje do dve godine. - Pravo na zdravstveno i penziono i invalidsko osiguranje Za vreme trajanja prava na novčanu naknadu nezaposleni ima pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje. Ja ne poznajem nikoga ko je našao posao preko Biroa. A vi? Sada sam ušla na njihov sajt, pogledala ponuđene poslove u svojoj struci (dve kategorije sam pogledala), u jednoj nude dva direktorska radna mesta, a u drugoj nema poslova. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]
|
|
|
|