Rastresit pirinač (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Ana RR -> Rastresit pirinač (22.11.2009 14:05:19)

Priprema

1 šolja pirinča se stavi u šerpu sa 2 čaše hladne vode. Dodati so ili vegetu (po želji).
Uključiti na najveću vatru do trenutka kada proključa.

Tada smanjiti na najmanju vatru i poklopiti. Ostaviti tako tačno 20 min i onda isključiti vatru. Ostaviti na šporetu još 5-6 minuta. Tokom kuvanja ne mešati, ne otklapati.

Pirinač će biti skuvan perfektno i biće suv i baršunast.

Ako kuvate braon pirinač, postupak je isti ali trebaće mu mnogo duže na tihoj vatri.









Ana RR -> RE: Rastresit pirinač (22.11.2009 14:07:23)

Od skoro sam počela ovako da spremam pirinač, ranije sam ga klasično kuvala (šolja pirinča, 3 šolje vode, vegeta, maslinovo ulje, kuvam na tihoj vatri)..

Sad zavisno od toga uz šta ga spremam, kuvam ga na jedan od ova dva načina.




Lu -> RE: Rastresit pirinač (22.11.2009 17:13:17)

Ja ga uvijek drugačije pravim ali mi se više sviđa dinstani nego klasično kuhani.
Npr.izdinstam luk dodam rižu,začine(cary,vegetu,ruzmarin...)brzo mješam na jakoj vatri dok se puste mirisi i onda dolijevam po malo vode na laganijoj vatri dok ne bude gotovo.
Ili recimo u rerni sa piletinom ili sa povrćem(graškom,mrkvom,porilukom,tikvicama...)
Volim i sa paradaiz sosom ili vrhnjem za kuhanje, e to je mljac[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ana RR -> RE: Rastresit pirinač (22.11.2009 17:19:17)

Da, ja ponekad kada imam više vremena, volim da tako pravim.. skuvam temeljac od govedine, u šerpi propržim luk, ubacim pirinač, propržim, dodam začine (cary ne volim) i nalijem sa otprilike tri kutlače temeljca. Poklopim. Kada tečnost ukuva opet sipam i sve tako dok ne potrošim sav temeljac.
Nekad stavim i pečurke. Ima raznih načina.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ana RR -> RE: Rastresit pirinač (24.5.2011 23:36:11)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Shishica -> RE: Rastresit pirinač (25.5.2011 12:33:54)

Ja ne razumem to dinstanje pirinca...ali moracu da probam da bih shvatila.. [sm=smiley1.gif]

Bas imam pecurke, mogla bih probati tako...




Olga75 -> RE: Rastresit pirinač (25.5.2011 12:36:23)

Shishice , stavis malo ulja i na to pirinac i mesas ga jedno 5 minuta dok ne pocne da se mrda , moja mama kaze kao da ozivi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , to je dinstanje i  ja ga onda zalijem vodom pa bude rastresit
jos nisam probala da ga spremam u mikrotalasnoj , kao i svi stari ljudi imam averziju prema novitetima [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ali kad probam mozda se navucem




Shishica -> RE: Rastresit pirinač (25.5.2011 13:05:21)

Znam ja sta je dinstanje [sm=smiley36.gif] nego ne razumem sta uradi pirincu...




zoća -> RE: Rastresit pirinač (28.5.2011 9:17:58)

može kada se skuva da se propere kroz hladnu vodu kao špagete tako da je posle svako zrno za sebe.odličan je može se samo preliti sa soja sosom.OVO JE ZA ODRASLE,
IZVORNA PORUKA: Ana RR

Priprema

1 šolja pirinča se stavi u šerpu sa 2 čaše hladne vode. Dodati so ili vegetu (po želji).
Uključiti na najveću vatru do trenutka kada proključa.

Tada smanjiti na najmanju vatru i poklopiti. Ostaviti tako tačno 20 min i onda isključiti vatru. Ostaviti na šporetu još 5-6 minuta. Tokom kuvanja ne mešati, ne otklapati.

Pirinač će biti skuvan perfektno i biće suv i baršunast.

Ako kuvate braon pirinač, postupak je isti ali trebaće mu mnogo duže na tihoj vatri.











moja ciklama -> RE: Rastresit pirinač (28.5.2011 12:23:51)

e, a koji pirinač spremate.
Ja sam nekada uzimala Kočanski, pa me razočarao.
Onda, sam prešla na Scotti, i to samo mi je onaj u pakovanju 4x25 gr bio ok!
Ovi što sam kupovala u kg, su mi ništa podebno, ili ja neznam da ih spremim!




jance -> RE: Rastresit pirinač (9.6.2011 13:07:01)

e sad, Anci pirinac mi se nije zalepio (konacno!) al nije bas ni bio nesto rastresit... mada kontam da je to sada i do samog pirinca.. bitno je da se nije zalepio a rastresitost cemo polako....




Ana RR -> RE: Rastresit pirinač (9.6.2011 13:12:49)

Moguće da je do pirinča.. meni uvek ispadne baš rastresit ali ja recimo više volim kad je onako gnjecav pa ovaj retko spremam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Tea2 -> RE: Rastresit pirinač (9.6.2011 13:15:22)

Super je C pirinac,okruglog zrna.




jance -> RE: Rastresit pirinač (9.6.2011 14:04:27)


IZVORNA PORUKA: Ana RR

Moguće da je do pirinča.. meni uvek ispadne baš rastresit ali ja recimo više volim kad je onako gnjecav pa ovaj retko spremam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


pa da se menjamo [sm=smiley1.gif].. meni je skroz gnjecav.. al npr uz kinesku je to i pozeljno, lakse se jede sa stapicima...




Ana RR -> RE: Rastresit pirinač (9.6.2011 14:07:36)

Ja ustvari najviše volim rižoto, tad mi je pirinač idealan. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




branki* -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 11:24:02)

A,moja mama kaze da je fora da se pirinac prvo malo proprzi na ulju,la tek onda dolije voda.ne znam.




IvanaSK RR -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 11:28:50)

Branki, i ja ga nekad proprzim na ulju. Komplikovaniji nacin: stavim pirinac na pleh i u rernu, mozda desetak minuta, pazim da ne pozuti (i ako pozuti nema veze). Na ringlu u serpu malo ulja pa stavim taj pirinac, proprzim dva, tri minuta i dospem vode, stavljam recimo solju pirinca i vode dve, dve ipo šolje, kad provri promesam i ostavim na tihoj vatri da kuva, poklopljen (desetak minuta), isključim ringlu i zaboravim na njega [sm=smiley36.gif]




branki* -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 11:46:59)

E,tako,ivancice,moja mama radi.




veselicaa -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 12:56:22)

Nisam znala da moze prvo da se proprzi.Ja ga uvek samo kuvam i ispadne pristojno,zadovoljna sam.




IvanaSK RR -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 16:10:06)


IZVORNA PORUKA: veselica

Nisam znala da moze prvo da se proprzi.Ja ga uvek samo kuvam i ispadne pristojno,zadovoljna sam.

U redu je, znamo da si ti domacica za desetku[sm=jezicek.gif]




Mariya -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 16:18:23)

Ivana,komplikovan ti je taj način[sm=jezicek.gif]
Ja ga isto spremam tako što ga propržim, valjda je u tome caka, da se ne ulepi. I valjda ga treba dobro oprati.
Ja propržim na maslinovom ulju 2 čena belog luka, pa dodam pirinač, pržim ga 2-3 minuta, nalijem dvostrukom količinom vode koliko ima pirinča,začinim i pokrijem. Pojačam vatru na najjače, kad provri,smanjim na najmanje. Kad se stvore rupice skidam sa vatre i zaboravljam[sm=smiley36.gif]Ne mešam nijednom.




IvanaSK RR -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 17:36:16)

Mariya, jel da? [sm=smiley36.gif]
Ja obožavam pirinac i bas ga često pravim, u raznim kombinacijama. Danas sam pravila pirinac i tunjevinu.




IvanaSK RR -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 19:29:40)

Evo današnjeg
[img]https://s11.postimg.org/gtn09vbwf/20170702_192124.jpg[/img]




Duškić -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 19:51:47)


IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR

Evo današnjeg
[img]https://s11.postimg.org/gtn09vbwf/20170702_192124.jpg[/img]




Super , ukusno izgleda. Moracu da probam[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Sanjica26 RR -> RE: Rastresit pirinač (2.7.2017 20:06:11)


IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR

Mariya, jel da? [sm=smiley36.gif]
Ja obožavam pirinac i bas ga često pravim, u raznim kombinacijama. Danas sam pravila pirinac i tunjevinu.

Dobro da nesto obozavas[sm=smiley36.gif]




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>