studentica -> RE: Vantelesna oplodnja XVI (2.10.2019 7:05:55)
|
Dobro jutro svima, nova sam na ovom forumu ali u ovoj prici sam pune 3 godine. I to je vreme lecenja steriliteta uzrokovanog pcos, ne pokusavanja da zatrudnim. Imam jednu neuspesnu vto i 1 missed iz stimulacije ovulacije Femozolom. Juce sam imala aspiraciju u 2.vto i rezultate cekam. Posto sam pcos ovoga puta sam imala hiperstimulaciju i izvadjeno je 29 jc. Ono sto mi trenutno zaokupira misli je briga sto ne znam nijednu zenu koja je primila Diferelin za stop a ima/imala uspesnu trudnocu. Znam samo slucajeve da su zenama sa puno folikula davali Ovitrel iako su ih time svesno vodili u hiperstimulaciju. Ja sam zabrinuta jer sam u jednoj doktorskoj disertaciji procitala sledece. 5. GnRH agonisti umesto hCG-a za završno sazrevanje oocita koriste se u GnRHantagonistima stimulisanim ciklusima. Humani horionski gonadotropin je korišćenuspešno preko 60 godina za indukciju ovulacije. MeĎutim, relativno dug poluţivothCG-a u serumu ima produţen luteotropni efekat, kao i višestruki korpus lutealnirazvoj. TakoĎe, on podiţe nivo E2 i P tokom lutealne faze, a samim tim povećava irizik od OHSS-a.Ovaj rizik je sličan i za urinarni i rekombinovani hCG.Dokazi studija manjeg obima sugerišu da ovaj pristup značajno smanjuje, ili čakeliminiše pojavu OHSS-a u populaciji pacijenata sa visokim rizikom za nastanakOHSS-a. MeĎutim, kada je u pitanju reproduktivni ishod u tim istim studijama,rezultati su kontradiktorni. Dok jedne prijavljuju normalan reproduktivni ishod, drugeprijavljuju razočaravajuće nisku stopu trudnoća u toku, i visoku stopu gubitaka u ranojtrudnoći.Zaključak je da upotreba GnRH agonista za završno sazrevanje oocita uGnRH antagonistima stimulisanim ciklusima daje obećavajuće rezultate kodpacijenata sa visokim rizikom za razvoj OHSS-a.
|
|
|
|