lesli -> RE: Vantelesna oplodnja XVI (21.2.2021 10:15:05)
|
I da, pitala si kako smo radili. Radili smo o nasem trosku.Sveukupno je izaslo 2000 vto, oko 500€ lekovi za stimulaciju (to je vec individualno), oko 500€ zamrzavanje. (takodje individualno, zavisi od broja slamcica). I onda jos oko 1000€ za ova dva FETa + lekovi za pripremu (ali su tu dosta manje sume u pitanju nego za stimulaciju). I slazem se sa Maslackom. Ako imas manje od 35, ima smisla probati samo sa endokrinologom, kad vec kazes da su jajovodi i histeroskopija ok. Spermogram isto? I ja sam probala prvo sa endokrinologom. Imala sam vec jednu prirodnu trudnocu koja se zavrsila pobacajem i posle nje nije dolazilo do trudnoce.Onda prvo ginekolog, na preporuku. Nista. Pa endokrinolog, opet na preporuku i opet nista. I na kraju sam otisla na kliniku, uradjena je VTO, ali sam imala sve one nalaze endokrinologa i terapiju.E sad, kod mene ostaje neuradjen HSG, ali racunaju da su jajovodi ok, jer sam jednom vec zatrudnela. I ostaje predlog drugog endokrinologa (zapravo njih dvoje - isla sam po dva misljenja i uglavnom su se poklopila) koji me je spremao za poslednji FET da se proba stimulacija ovulacije u nekoliko ciklusa i bez tog HSG-a, ali sam imala embrione za jos jedan FET, pa smo krenuli tim putem. Doduse, taj FET je radjen iz stimulisanog ciklusa sa tempiranim odnosima, pa onda transfer 2 blaste. Zapravo ne znamo sta je uspelo... I da, bila sam i u Jevremovoj na konsultacijama. Kod Milice Ilic. Ona je pogledala sve rezultate, saslusala celu istoriju, pogledala me na uz... i rekla da ne bi nista drugacije radila i da bi se na mom mestu vratila tamo gde je vec uspelo. Vrlo korektno od nje! I da, i ona je pomenula da se mozda ipak pokusa u 2-3 ciklusa sa nekom stimulacijom ovulacije i tempiranim odnosima, uz prethodnu obaveznu pripremu endokrinologa i hematologa. Meni je zvucala korektno, strucno, a mnogo je ljubaznija od Goce Ivanovic.
|
|
|
|