vukosava -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 3:00:35)
|
Vegeta ima u sebi dosta monosodijum glutamata, pojacavaca ukusa koji se negde smatra za kontraverzno dobru ili losu stvar. Kod nekih ljudi uzrokuje nuspojave. klikni Glutamat E620-625 opasan dodatak u prehrambenim namirnicama U znanstvenim eksperimentima za koje su potrebni debeli miseve i stakori, ovim zivotinjicama se daje glutamat kako bi postali debeli. Ovo je vrlo ucinkovito jer u normalnim slucajevima misevi i stakori ne postaju lako debeli posto imaju dobru prirodnu regulaciju tjelesne tezine. Ali kad dobiju glutamat nateknu kao baloni. Ova cinjenica je vrlo dobro poznata u znanstvenim krugovima. Glutamat povecava proizvodnju inzulina, a djeluje i na supstance u mozgu koje povecavaju apetit. Istrazivanje je pokazalo da osobe koje upotrebljavaju glutamat imaju povecan rizik za pretilost. Glutamat se u velikoj mjeri koristi u ljudskoj hrani, gdje se upotrebljava kao "pojacivac okusa". Prehrambena industrija dodaje glutamat u sve gotove i polugotove proizvode, ima ga u mjesavinama zacina i kockama za juhu. Nalaze se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Industrija dodaje glutamat u svoje proizvode da bi sakrila potpunu bezukusnost tih proizvoda koji su brutalno obradjeni i izmanipulirani, i u kojima nedostaje osnovnih sirovina. Uz pomoc glutamata proteini dobivaju jedan vise "mesni" okus cak ako u proizvodu uopce nema mesa. Glutamat je odlican nacin da se prevare osjetila okusa, i zato prehrambena industrija vrlo pametno dodaje glutamat gdje god stigne, jer nas na taj nacin tjera da jedemo vise, narocito njihovih inace bezukusnih proizvoda. Glutamat smeta funkcijama u mozgu i uzorkuje migrene, promjene raspolozenja pa cak i astmu. Jedna cetvrtina stanovnistva reagira na visoke doze glutamata bez da razumiju o cemu se radi. U vrlo visokim dozama glutamat unistava nervne stanice i ocnu mreznicu. Ovi problemi se prvi put spominju kao "sindrom kineskog restorana". Osobe koje su cesto jele kinesku hranu, su nakon jela dobivale simptome kao glavobolju, astmu, promjene raspolozenja, i razne druge simptome. U kineskoj kuhinji se dodaju velike kolicine glutamata kao pojacivaca okusa (tzv umami - peti okus) i upravo zbog tih visokih kolicina uslijed duzeg vremenskog perioda su se ovi poremecaju prvo otkrili kod redovitih posjetitelja kineskih restorana. Kada se otkrila povezanost izmedju glutamata i zdravstvenih problema pocelo se u medijima kritizirati prehrambenu industriju zbog nekontroliranog dodavanja glutamata u sve gotove i polugotove proizvode. Konstantno predoziranje glutamatom je dovelo do rastuceg broja osoba sa raznim simptomima preosjetljivosti. Ispitivanje je pokazalo da 10-25% stanovnistva negativno reagira na visoke kolicine glutamata. Bojkot ovih proizvoda od stane potrosaca je sve veci i inteligentni proizvodjaci koji imaju sluha za promjene pocinju proizvoditi namirnice bez glutamata te to jasno isticu na pakovanjima. Takodjer i mnogi restorani postaju "bezglutamatni" i sve cesce cemo nailaziti na oznaku "NO MSG" po restoranima diljem svijeta. Ipak je najbolje sto mozemo uciniti da sami kuhamo svoju hranu od sto je moguce ciscih namirnica te da ne kupujemo nikakve proizvode koji sadrze glutamate. Ispocetka je potrebno pomno citati deklaracije, ali ubrzo ste eksperti za prehrambene namirnice i mozete i druge kupce upozoravati "gospodjo nemojte kupiti tu mjesavinu zacina jer sadrzi glutamate" :) Na deklaracijama moze stajati Glutamat, Pojacivac okusa, E620-625, MSG (MonoSodiumGlutamat), MNG (MonoNatriumGlutaminat), Kvascev ekstrakt, Hidrolizirani biljni protein, Hidrolizirani sojin protein, Sojin protein itd... Procitajte detaljnu listu sastojaka koji uvijek ili cesto sadrze glutamate, jako ih je puno gdje je naziv glutamat skriven! Izvori procesirane slobodne glutaminske kiseline* (hvala citateljici misscow za prevodjenje!) Svi znaju da neki ljudi, nakon jedenja hrane koja sadrži mononatrijev glutaminat, imaju reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme, i/ili naglih promjena raspoloženja. Mnogi ne znaju da više od 40 različitih sastojaka sadrže kemikaliju mononatrijev glutaminat (procesirana slobodna glutaminska kiselina), koja je uzrok tih reakcija. Slijedeća lista sastojaka koji sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu, složena je iz izvješća potrošača o nepovoljnim reakcijama u posljednjih 20 godina, i iz informacija dobivenim od proizvođača i prehrambenih tehnologa. Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu: glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620) mononatrijev glutamat (E 621) monokalijev glutamat (E 622) kalcijev glutamat (E 623) monoamonijev glutamat (E 624) magnezijev glutamat (E 625) natrijev glutamat kvaščev ekstrakt bilo što “hidrolizirano” bilo koji “hidrolizirani protein” kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat kvasac, sastojci kvasca autolizirani kvasac želatina teksturirane bjelančevine Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata) * Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina. Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu: karagenan (E 407) buljon i temeljac kocke za juhu protein sirutke, koncentrat proteina sirutke izolat proteina sirutke bilo koji “okus” ili “aroma” maltodekstrin limunska kiselina (E 330) bilo što “ultra-pasterizirano” ječmeni slad pektin (E 440) proteaza bilo što “enzimski modificirano” bilo što koje “sadrži enzyme” sladni ekstrakt soja umak ekstrakt sojinog umaka sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina bilo što „pojačano bjelančevinama“ bilo što fermentirano začini Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom) dinatrijev-5'-gvanilat (E627) dinatrijev-5'-inozinat (E631) dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635) Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak procesirane slobodne glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba kukuruzni škrob kukuruzni sirup modificirani škrob lipolizirane mliječne masnoće dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko) većina nemasnih ili malomasnih proizvoda bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima A alevoj paprici slatkoj stvarno mislim da nista ne fali.
|
|
|
|