RE: Pričajmo o hrani... (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Olga75 -> RE: Pričajmo o hrani... (18.10.2011 9:13:48)

nalivati se vodom do besvesti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




minavb -> RE: Pričajmo o hrani... (18.10.2011 9:15:02)

IZVORNA PORUKA: Tea2
Niko vise ne ide u Dijetaln imeni.
Piši ti tamo pa ćemo da svratimo.




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (18.10.2011 9:15:18)

Tea, ja sam na dijeti, već nekih sedam dana, samo me mrzi da se dopisujemsama sa sobom u dijetalnom meniju[sm=smiley36.gif] Meni je najlakše da budem na dijeti zimi.Odredim sebi dan kad ću "zgrešiti" i tad skuvam sarmu/podvarak/štagod. Najvažnije mi je da imam utvrđen plan za naredni dan, da nema onog - gladna sam, šta ću sad da jedem, jer tad pojedem pola frižidera. Ujutru kad se vraćam iz vrtića svratim na pijacu i kupim sve što mi treba za taj dan, i pridržavam se onoga što sam zamislila.
A sad ću da kopiram ovo, dovoljno imamo tema za dijetu[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




vukosava -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 3:00:35)

Vegeta ima u sebi dosta monosodijum glutamata, pojacavaca ukusa koji se negde smatra za kontraverzno dobru ili losu stvar. Kod nekih ljudi uzrokuje nuspojave.

klikni


Glutamat E620-625 opasan dodatak u prehrambenim namirnicama

U znanstvenim eksperimentima za koje su potrebni debeli miseve i stakori, ovim zivotinjicama se daje glutamat kako bi postali debeli. Ovo je vrlo ucinkovito jer u normalnim slucajevima misevi i stakori ne postaju lako debeli posto imaju dobru prirodnu regulaciju tjelesne tezine. Ali kad dobiju glutamat nateknu kao baloni. Ova cinjenica je vrlo dobro poznata u znanstvenim krugovima. Glutamat povecava proizvodnju inzulina, a djeluje i na supstance u mozgu koje povecavaju apetit. Istrazivanje je pokazalo da osobe koje upotrebljavaju glutamat imaju povecan rizik za pretilost.


Glutamat se u velikoj mjeri koristi u ljudskoj hrani, gdje se upotrebljava kao "pojacivac okusa". Prehrambena industrija dodaje glutamat u sve gotove i polugotove proizvode, ima ga u mjesavinama zacina i kockama za juhu. Nalaze se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Industrija dodaje glutamat u svoje proizvode da bi sakrila potpunu bezukusnost tih proizvoda koji su brutalno obradjeni i izmanipulirani, i u kojima nedostaje osnovnih sirovina. Uz pomoc glutamata proteini dobivaju jedan vise "mesni" okus cak ako u proizvodu uopce nema mesa. Glutamat je odlican nacin da se prevare osjetila okusa, i zato prehrambena industrija vrlo pametno dodaje glutamat gdje god stigne, jer nas na taj nacin tjera da jedemo vise, narocito njihovih inace bezukusnih proizvoda.


Glutamat smeta funkcijama u mozgu i uzorkuje migrene, promjene raspolozenja pa cak i astmu. Jedna cetvrtina stanovnistva reagira na visoke doze glutamata bez da razumiju o cemu se radi. U vrlo visokim dozama glutamat unistava nervne stanice i ocnu mreznicu. Ovi problemi se prvi put spominju kao "sindrom kineskog restorana". Osobe koje su cesto jele kinesku hranu, su nakon jela dobivale simptome kao glavobolju, astmu, promjene raspolozenja, i razne druge simptome. U kineskoj kuhinji se dodaju velike kolicine glutamata kao pojacivaca okusa (tzv umami - peti okus) i upravo zbog tih visokih kolicina uslijed duzeg vremenskog perioda su se ovi poremecaju prvo otkrili kod redovitih posjetitelja kineskih restorana.


Kada se otkrila povezanost izmedju glutamata i zdravstvenih problema pocelo se u medijima kritizirati prehrambenu industriju zbog nekontroliranog dodavanja glutamata u sve gotove i polugotove proizvode. Konstantno predoziranje glutamatom je dovelo do rastuceg broja osoba sa raznim simptomima preosjetljivosti. Ispitivanje je pokazalo da 10-25% stanovnistva negativno reagira na visoke kolicine glutamata.


Bojkot ovih proizvoda od stane potrosaca je sve veci i inteligentni proizvodjaci koji imaju sluha za promjene pocinju proizvoditi namirnice bez glutamata te to jasno isticu na pakovanjima. Takodjer i mnogi restorani postaju "bezglutamatni" i sve cesce cemo nailaziti na oznaku "NO MSG" po restoranima diljem svijeta. Ipak je najbolje sto mozemo uciniti da sami kuhamo svoju hranu od sto je moguce ciscih namirnica te da ne kupujemo nikakve proizvode koji sadrze glutamate. Ispocetka je potrebno pomno citati deklaracije, ali ubrzo ste eksperti za prehrambene namirnice i mozete i druge kupce upozoravati "gospodjo nemojte kupiti tu mjesavinu zacina jer sadrzi glutamate" :)


Na deklaracijama moze stajati Glutamat, Pojacivac okusa, E620-625, MSG (MonoSodiumGlutamat), MNG (MonoNatriumGlutaminat), Kvascev ekstrakt, Hidrolizirani biljni protein, Hidrolizirani sojin protein, Sojin protein itd... Procitajte detaljnu listu sastojaka koji uvijek ili cesto sadrze glutamate, jako ih je puno gdje je naziv glutamat skriven!

Izvori procesirane slobodne glutaminske kiseline*
(hvala citateljici misscow za prevodjenje!)

Svi znaju da neki ljudi, nakon jedenja hrane koja sadrži mononatrijev glutaminat, imaju reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme, i/ili naglih promjena raspoloženja. Mnogi ne znaju da više od 40 različitih sastojaka sadrže kemikaliju mononatrijev glutaminat (procesirana slobodna glutaminska kiselina), koja je uzrok tih reakcija. Slijedeća lista sastojaka koji sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu, složena je iz izvješća potrošača o nepovoljnim reakcijama u posljednjih 20 godina, i iz informacija dobivenim od proizvođača i prehrambenih tehnologa.

Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620)
mononatrijev glutamat (E 621)
monokalijev glutamat (E 622)
kalcijev glutamat (E 623)
monoamonijev glutamat (E 624)
magnezijev glutamat (E 625)
natrijev glutamat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirane bjelančevine
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata)

* Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina.

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
karagenan (E 407)
buljon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultra-pasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzyme”
sladni ekstrakt
soja umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
bilo što „pojačano bjelančevinama“
bilo što fermentirano
začini

Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom)
dinatrijev-5'-gvanilat (E627)
dinatrijev-5'-inozinat (E631)
dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635)

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak procesirane slobodne glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba
kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima


A alevoj paprici slatkoj stvarno mislim da nista ne fali.




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 8:41:53)

Ko još ne zna, evo koji dodatak jelima nema aditiva
[img]http://www4.slikomat.com/11/1019/6j-kulina.jpg[/img]




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 8:47:33)

Ovo nisam znala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ja sam malko navučena na vegetu, pa mi teško da probam nešto drugo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ali ovaj kupujem sledeći put!




minavb -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 8:49:13)

Ja koristim kulinat.




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 9:03:49)

Meni je kulinat čak i bolji od ostalih, ukusnija su jela. E sa, da li je to podsvest, što znam da je bez aditiva ili je stvarno tako, ko će ga znati[sm=smiley36.gif]




Olga75 -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 9:05:39)

kulinat je i manje slan od ostalih zacina sa povrcem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Jeca* -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 9:06:16)

IZVORNA PORUKA: n i n a

Ovo nisam znala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ja sam malko navučena na vegetu, pa mi teško da probam nešto drugo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ali ovaj kupujem sledeći put!


zamisli...isto [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




minavb -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 9:13:10)

Inače, mononatrjum glutamata ima i gde hoćeš i gde nećeš. Skoro pa ga je nemoguće izbeći.




Brand new mama -> RE: Pričajmo o hrani... (19.10.2011 9:21:33)

Ja sam skroz izbacila vegetu i co,u pocetk mi nista nijr bilo ukusno(period skidanja sa vegete[sm=smiley36.gif])ali sad je sve OK.Samo koristim sve vise "obicnih"zacina, sto svjezi sto suvih...
A papriku svih ljutina[sm=smiley1.gif],samo sto moj veliki sin ne jede nista crveno,sem paradajz sosa sa cuftama,te ne pravim crvenu za njega




viking -> RE: Pričajmo o hrani... (23.11.2011 13:27:32)

Pronašla sam super sajt sa starim, zaboravljenim receptima pa ga delim sa vama

http://tortatorta.blogspot.com/




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (23.11.2011 14:19:49)

Kad smo kod zaboravljenih recepata, neki dan sam nešto pretraživala po internetu i pronađem recept za cicvaru [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ljudi moji, ja cicvaru nisam jela ima sigurno i 20 godina!!! Planiram da je zabrljam ovih dana, samo da kupim kajmak [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:29:19)

KAko se pravi glupi sutlijaš, najobičniji?
Mi to nikad nismo voleli, a N zavoleo u vrtiću i sad me tera da mu pravim, help[sm=smiley1.gif]




Jeca* -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:32:50)

odes i kupis ...savrsen je onaj KLIK




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:34:13)

[sm=smiley36.gif] Najbolji recept ikada[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Jeca* -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:34:42)

mislim, kad vec ne volite, lepo kupis samo njemu, porucka...i ne zezas se




Jeca* -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:35:10)

a unutra imas i kesicu cimeta. Stvarno je ukusan. Ja koja nesto ne volim puno sutlijas dopao mi se kad sam ga probala




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 12:36:00)

Nisam ni znala da ima da se kupi, ne bih ni tražila recept, tnx[sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 14:48:01)

Ni ja ne volim sutlijaš... Super što ima da se kupi gotov [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Za mene je pirinač slan i tačka!

Inače kuva se recimo u 2dcl mleka 1-2 kašika pirinča sa malo šećera. Sve vreme treba mešati da ne zagori... Možeš dodati malo kakaa ili cimeta kad je gotov [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A pitanje: imali po ovim veći supermarketima da se kupi maskarpone???




Olga75 -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 15:18:51)

ima u idei




MakiJ -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 15:34:45)

Ma slanine i luka i nek ide zivot[sm=jezicek.gif]




zzzoka -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 15:39:08)

mmm Sutlijas, ja se razvalih od njega. Skuvam gusto, odgore naribam cokoladu i pospem cimetom, mmm




mihi -> RE: Pričajmo o hrani... (15.12.2011 15:42:06)

IZVORNA PORUKA: Olga RR

ima u idei


Ima classic i sa ukusom jabuke, mislim još neki ukus Olga, odličan je taj kupovni kao domaći još rashlađen.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>