Verus -> Listerija u trudnoci (9.11.2009 15:22:20)
|
Opasnosti listerije u trudnoći Utjecaj listerije na trudnicu i dijete [image]http://www.roda.hr/_upload/tekstovi/tru_listerija2.jpg[/image]Najvjerojatnije, listerija neće uzrokovati opasne posljedice po vaš život, ali postoji i ta mogućnost. Osobe s oslabljenim imunitetom te novorođenčad i starije osobe osobito su osjetljive na teže posljedice i komplikacije uslijed bolesti, kao što su krvne infekcije ili meningitis. Treba biti oprezan jer se ozbiljne posljedice mogu javiti u razvoju vaše bebe, osobito ako niste odmah liječeni. Listerija može pogoditi posteljicu, plodovu vodu i bebu te uzrokovati spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta. Zaražene bebe koje prežive rađaju se prerano. Većina njih rodit će se bolesna ili će se razboljeti nedugo nakon rođenja, s problemima koji mogu uključivati krvnu infekciju, otežano disanje, temperaturu, rane na koži i meningitis. Ponekad neka novorođenčad umre od te bolesti, a dio ima dugotrajne posljedice. Simptomi listerije Možda ih nećete ni primijetiti. Neki ljudi uopće nemaju simptome. Drugi pak imaju temperaturu i simptome gripe, kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima ili mogući gastrointestinalni problemi. Ako infekcija napadne centralni živčani sustav, može doći do jakih i teških glavobolja, ukočenja vrata, smušenosti, vrtoglavice ili čak grčeva. Želučani problemi, ako ih dobijete, u većini slučajeva pojavljuju se unutar 48 sati, a ostali uobičajeno tek nakon 2-6 tjedana nakon zaraze. Kako biste bili sigurni bolujete li od listerije, morat ćete izvaditi krv. Liječenje Prepisat će vam se antibiotici koji će smanjiti infekciju i mogu pomoći u zaštiti vaše bebe. Ultrazvukom će se provjeriti je li problem riješen i kako napreduje vaša beba. Preventivne upute: Dobro prokuhajte sve vrste mesa, piletinu i ribu. Meso se mora kuhati na temperaturi najmanje od 71°C ili 82°C. Kuhajte sve dok meso više nije iznutra ružičasto. Riba se kuha dok iznutra ne postane tamna. I ne probavajte jelo sve dok nije zgotovljeno. Nemojte jesti hladne nareske i delikatese, paštete ili mesne namaze, smrznutu dimljenu ili ukiseljenu ribu dok god nije prokuhana. Iako su hrenovke prethodno kuhane, kod pripreme ih ipak prokuhajte. Podgrijavajte hranu do prokuhavanja Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode koji nisu pasteriziani. Nemojte jesti mekane sireve kao što je feta, brie ili camembert, osim ako na deklaraciji piše da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka. Bijeli mekani sir, ricotta, krem sir, tvrdi sir (cheddar i parmezan), kao i mliječni proizvodi s kulturama smatraju se uglavnom sigurnima. Uvijek na deklaraciji provjerite je li proizvod rađen od pasteriziranog mlijeka. [image]http://www.roda.hr/_upload/tekstovi/tru_pranjehrane.jpg[/image]Temeljito operite ili ogulite svo voće i povrće prije jela Pohranite nepripremljeno meso odvojeno od povrća i kuhane hrane Nakon obrade nepripremljenog mesa, neopranih proizvoda, piletine, morskih plodova, hrenovki, delikatesa i prije uporabe opranih proizvode ili kuhanog mesa operite stol, noževe, posuđe, pribor i ruke toplom vodom i sapunom da ne kontaminirate drugu hranu. Potrošite hranu s kratkim vijekom trajanja što prije, osobito ako ste je otvorili. Datum se odnosi na neotvorene proizvode. [image]http://www.roda.hr/_upload/tekstovi/tru_friz.jpg[/image]Naposlijetku, kao osnovno pravilo zaštite od zaraze različitim organizmima, neka temperatura hladnjaka bude 1-5 °C, a zamrzivača najmanje -17. Koristite termometar na hladnjaku za provjeru temperature. Pazite, listerija je otporan organizam koji može preživjeti i niske temperature.Prevela: DanijelaA Izvor: Babycenter Objavljeno: 8. prosinca 2006.
|
|
|
|