Gangan -> RE: Autizam kod dece (10.12.2014 9:47:46)
|
Dobro jutro, ja sam za svoje dete bila uplasena u pogledu autizma. kasno prohodao, kasno progovorio prve reci o povezivanju nekih reci da i ne govorim. fokusira se na par stvari koje ga zanimaju, kad ga neko nesto pita samo ponavlja to sto cuje. vrteo je u nedogled tockove na auticima, prica svoje prica ma sta da ga pitas isl... Prvi put sam ga odvela sa godinu i po, rekli su mi da je jos mali da se bilo sta utvrdi. kakao je vreme prolazilo bilo je napredka, ali ne kao druga deca. Znala sam da ne treba uporedjivati ali to je nekako bilo jace od mene. Bila sam besna, nervozna, tuzna. kako bih pobedila strah resila sam da krenem sa ispitivanjima kada mu je bilo 3,5 god. Psihotest, EEG glave, razgovor sa logopedom, defektologom, pedagogom, psihijatrom. Jeste mucenje voditi dete tako od prostorije do prostorije, lagati ga za kapu koju mu stavljaju na glavu, kazes mu da je bolnica igraonica itd. Ali su svi ti testovi pokazali da nema autizma, odnosno da ga ima u blagim tragovima, skoro neprimetnim. Muz se ljutio na mene, cesto je govorio kako ja pravim problem gde ga nema, kao da ne daj boze zelim da mi je dete bolesno. bilo je dosta svadja ali sam isterala svoje. dijagnoza na kraju je disfunkcionalni razvoj. koji moze da se koriguje adekvatnim terapijama. Deciji psihijatar je na osnovu svega uradjenog rekao da je nalaz eeg-a ok, da je intelektualno na uzrastu deteta 2,5 a ne 3,5 godine, da je infantilan, nesiguran i da trebamo raditi na tome. Od terapija je prepisao muzikoterapiju, hidroterapiju i jahanje konja. Naravno svuda ga vodim, i po ovom hladnom vremenu. I da vam kazem posle 6 meseci rada vec je drugaciji. Jos uvek se prevari da nesto kaze u trecem licu, ali odmah sam sebe ispravi. U vrticu kazu da se dosta promenio. I eto ja i dalje verujem da ce dani i godine koje dolaze samo da poboljsaju njegove intelektualne sposobnosti i da ce biti ok. P.s evo citam ovaj prethodni kometar. i moje dete je tako, ponavlja pitanje i odgovor, kao da ne razume, gramaticki isto lose govori, za zenski rod kaze on, za muski ona itd, itd. ali ima vremena da se sve to ispravi, taman smo krenuli na vreme da radimo s njima. P.s 2 I zbog svega ovoga nije primio mmr vakcinu, upravo da ona ne bi omela njegov dalji govor i razumevanje, koncentraciju isl
|
|
|
|