|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  81 82 [83] 84 85   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Alergija na mlecne proteine
14.8.2014 8:31:11   
Vladan0
Nemojte da polazite od najgoreg scenarija. Kod beba kod kojih se alergija manifestuje isključivo retkom sluzavom stolicom treba upozoriti vaspitačice na takvu pojavu i reći im da posebno obrate pažnju na stolicu posle obroka. I vaspitačicama i kuhinji i vama je u interesu da ishrana deteta teče bez problema.

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 2051
14.8.2014 8:41:09   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: Vladan0

Nemojte da polazite od najgoreg scenarija.

Vladane divni ste, a ovo je upravo recenica koja je potrebna nasoj dragoj Rositi i ostalim mamama

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 2052
21.8.2014 14:57:15   
Rosita
Iz dokumenta koji nam je Vladan prosledio >

Потребно је да Секретаријат за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда без одлагања предузме одговарајуће мере из своје надлежности како би се у свим предшколским установама у Београду, деци која имају специфичне потребе у исхрани због здравствених, верских или других оправданих разлога, припремали оброци прилагођени овим потребама деце, уз поштовање Норматива друштвене исхране деце у предшколским установама.

Pitam se je li to uradjen??? Cisto sumnjam.

Pricaju na tv da su izbacili regresiranje po osnovu podstanarstva kako ne bi roditelji koji ne mogu da iynajme stan bili u nepovoljnijem polozaju :) Jaooooj, smejurije! Kako su fini. A covek prosao sito i reseto da mu ne diskriminisu dete zbog alergije. Ej drzavo, drzavice.

Izvinite za off.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 2053
4.9.2014 12:44:29   
Rosita
Zene, ne znam gde bih pisala, posto smo ovde zapoceli temu, evo ovde cu. Radi se o ishrani D u vrticu. Mozgala sam ja, mozgala, nakon Vladanovog pisanja sta cu i kako cu. Bila jedno vreme u fazonu da trazim kompletni ishranu, pa sam se malo korigovala i razmislisla nakon nekih mojih preispitivanja i razgovora sa pedijatrom i donela neku odluku sta i kako traziti, ne znam da li je prava i najbolja ali doneta je. Imali smo sastanak sa timom koji se bavi ishranom u vrticu, dijeteticar, nutricionista, glavna sestra, da li bese neki sanitarni? sluzbenik. Ja sam razmisljala, on ne sme ako izbegava soju ni sunku bilo koju da proba, ni pecenicu, ni slaninu bilo koju, dorucak je uglavnom pravljeni namaz u koji ide mlecno plus neki put sunka/pecenica, jaje , osim slatkog dorucka. A ja vec imama uigranih namaza i rekla sam da cu mu ja obezbedjivati dorucak, osim dzema, to moze i jajeta, to moze, neki put tata moze da mu da dorucak i kod kuce posto ne ide uvek u isto vreme na posao. Uzina prva je voce, to sme. Ono sto smo mm i ja odlucili da trazimo je rucak. Rucak je u pola 12, znaci cilj mi je bio da ima njihov rucak a ja cu za sve nas spremati kod kuce da rucamo, tu ce imati moj rucak kad dodje iz vrtica. Tu je bilo malo polemike, ali je ostalo da će se dogovoriti ssa kuvarima i izvestiti nas i da misle da nece biti problema, recimo kad drugi jedu musaku njemu ce dati krompir, nece mu dati corbu u koju ide mlecno niti sos i td. Jeste to nesto sto moze da umanji ukus hrani i sl. ali bitno je da ne bude gladan, ponavljam nudicu mu nesto kvalitetnije kod kuce. Ostalo je tu dilema. Tipa, imamo rucak socivo sa slaninom. Da mu ne daju slaninu ali moze socivo u kome se kuvala slanina? Hm... Sta vi mislite? Zbog soje pitam. Dalje, mlecna uzina u dva, pola tri, ja mu je obezbedjujem. Tu je keks i mleko, kolac, pita, ok spremacu mu nesto slicno, kad ne stignem nesto cu sto ide brze, i tako bi tu mogli jedino posni keks da mu daju ili vec. Ja cu da nosim bademovo mleko kad mislim da je shodno, obelezeno sve ( da ne pricam da imam fobiju da bi mogli da pomesaju nesto, mm misli da stvaaaarnoooo preterujuem i da se opustim). Sve u svemu, trazili smo zasad rucak, ja sam prcenjujuci svoje resurse i njegove interese zajedno sa mm donela odluku da cemo tako, vreme ce pokazati da li sam bila u pravu, nadam se da ce sve biti kako treba i da cemo se jos u hodu dogovarati. Eto tako, ako imate sta da dodate, izvoljevajte user posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2054
4.9.2014 12:46:16   
branki*
klik
rosi,jesi videla ovu temu,mozda ima nesto...

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2055
4.9.2014 12:50:19   
Mala Elena
Vladane , na sta su deca alergicna ako imaju sluzavu stolicu, molim te ponovi ili ako neko drugi zna ...?

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 2056
4.9.2014 12:50:46   
Rosita
Nisam draga, pogledacu, mislim da je Vladanov post ovde maksimum :) A i naslucujem da svi znaju za njegov slucaj :)

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 2057
4.9.2014 12:57:13   
Rosita
E da, petkom cu dobijati jelovnik i bice prekrizano ono sto ne sme.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2058
4.9.2014 17:20:12   
Vladan0
Drage/i moje/i, od 11.07.2014 je posebno spremanje obroka obavezno za sve predškolske ustanove u BG-u. Update imate na site-u Zaštinika građana http://www.xn--80aneakq7ab5c.xn--90a3ac/index.php/lang-sr/2012-02-07-14-03-33/3353-2014-06-18-06-37-07. Vaša je volja da li će te to koristiti onako kako mislim da bi trebalo ili onako kako vi želite. Na osnovu Pravilnika o normativima društvene ishrane u toku boravka u vrtiću P.U. je dužna da obezbedi 70% dnevnih potreba u ishrani deteta, vaša je volja da li želite da oslobodite ustanovu te obaveze ili ne. Bez obzira da li to vi želite P.U. je obavezna da napravi jelovnik u skladu sa potrebama vašeg deteta. Jedino što tražim od vas, a u interesu ostale dece, je da P.U. istakne taj jelovnik na oglasnoj tabli, i stvarno bih vam bio zahvalan ako uputite zahtev vrtiću da to urade. Zbog opšteg interesa mislim da bi bilo dobro zahtevati od svih P.U. da spremaju sve obroke na način koji je prilagođen vašem detetu.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2059
4.9.2014 17:24:51   
Vladan0
Za Malu Elenu: Koliko je beica stara? Da li ste ispitivali alergije?

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 2060
4.9.2014 17:28:07   
Mala Elena
Hvala Vladane, za ovo se treba boriti svim silama, deca su nam nesto najvrednije u zivotu .Trebao bi postojati i zakon o upristojavanju jelovnika u porodilistima jer bebe tada treba da dobiju najvise hranljivih materija . Postavila sam pitanje zato sto primecujem cesto sluzavu stolicu kod bebe pa sad povezujem sa tom alergijom ! Ja konzumiram kravlje mleko a ona samo siki. user posted image

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 2061
4.9.2014 17:32:57   
Vladan0
Način na koji to mozete da utvrdite ili eliminišete je jednostavan: uzmite uput za alergologa i uradite za početak kožne probe. Da li dete ima osip po obrazima?

(odgovor članu Mala Elena)
Direktna veza do poruke: 2062
5.9.2014 1:46:45   
Vladan0
Za Rositu: Na kojoj ste vi opštini? Način na koji su Vas obmanuli je primer kako ne treba postupati, a u to će te se uveriti veoma brzo kada krenu da Vam isporučuju jelovnike u kojima je naznačeno šta ne sme vaše dete da jede. Ako sam dobro shvatio: Vama neće kreirati poseban jelovnik niti će praviti obroke prema pravilniku , niti će obezbeđivati mleko bez proteina umesto kravljeg mleka? Ako ste na ovo pristali, da li su Vam dali neki dokument da potpišete? Ako su Vam nudili još i nešto da potpišete zamolio bih Vas da mi date imena osoba sa satanka u cilju podizanja prijava protiv istih.

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 2063
5.9.2014 8:55:59   
Peace*
Čekaj, stani, slanina nema soju. Ili sam ja luda?
I kako praviš problem od sočiva u kom se kuvala slanina, a zbog soje, a odobravaš posni keks (ja još nisam našla bez soje)?

Skroz sam zaboravila na onu drugu temu, Ishrana u vrtićima...
Kopiraću postove odavde tamo, pa hajde da tu prepisku nastavimo tamo, može?

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2064
5.9.2014 9:31:48   
Peace*
Inače, ja piskaram i OVDE na jednu potpuno nerazjašnjenu temu! user posted image

Tasha

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2065
17.9.2014 17:09:07   
popkica bebic
Drage mame, s obzirom na to da sam ovde nova i da ne stizem da procitam sve vase postove u vezi sa ovom temom, MOLIM VAS, dajte mi neku ideju sta detetu da spremam za dorucak i veceru! Alergicni smo na kravlje mleko i mlecne proizvode, od kasicice jogurta ili kiselog mleka izbija crvenilo, a da vam ne pricam kako reaguje na cisto mleko i ml. formule. user posted image Jednom smo cak zaglavili u hitnoj, primao je urbazon, imao je jedan od tezih oblika koprivnjace, bio je sav natecen i crven. Hvala Bogu prodjosmo bez gusenja. Mislim da su mu vise dojadile: palenta i zitne pahuljice sa vocem ili bez njega. Ako imate ideju, pomagajte! Hvala...user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2066
17.9.2014 18:10:25   
milicicak
POpkice, nemas tiker pa ne vidim kolika je beba. Uglavnom, teme za pisanje o hrani su
Jelovnik
Uvodjenje cvrste hrane
Tamo pitaj sve sto te zanima, ima puno devojaka spremnih da pomognu.
I ubaci tiker user posted image

(odgovor članu popkica bebic)
Direktna veza do poruke: 2067
18.9.2014 8:53:13   
Peace*
Da, uzrast bebe bi mogao mnogo pomoći.

Ne znam dal si uvela gluten?

Tasha

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 2068
18.9.2014 11:22:22   
popkica bebic
beba ima i po meseci. jede sve osim ml. proizvoda. pitanje sam postavila ovde jer je rec o alergijama.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2069
18.9.2014 12:18:27   
Rosita
Popkice, na predposlednjoj strani teme jelovnik milicicak je pisala dosta ideja za dorucak, nesto sam i ja.

Hajde opet napisi uzrast, ne vidimo. I ajd u tu temu jelovnik bebe sa alergijom na kazein, pogledaj ovo sto ti rekoh, pa cemo jos pisati.

Veliki pozdrav.

Bismo na kontroli, dali smo stolicu za kopro i hromatografiju za laktozu. Dr kaze test za tri meseca. Ja rekoh, a sta mislite, s obzirom na tip reakcije, da l je test jedino resenje, je l mozemo kroz neko vreme sa necim malo da krenemo kod kuce. Kaze nemojte molim vas, moze biti da nece reagovati na male kolicine ali niste nista uradili, organizam ce u nekom trenutku mozda da bukne kad se sretne sa kriticnom kolicinom i dzabe smo ga cuvali ako bismo tako. Doooobrooo, spremi majka zivce za jos jedan test user posted image

< Poruku je uredio Rosita -- 18.9.2014 12:29:34 >

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu popkica bebic)
Direktna veza do poruke: 2070
18.9.2014 14:08:09   
Peace*
Mi ustvari jako dugo nismo imali doručak i večeru. Naime, to je bilo ad mleko (Allernova), pa zatim voćna kaša, slana kaša, pa palenta/griz. To je tih 5 obroka.
A kad smo krenuli sa doručkom, meni je to hleb+nešto.
Pravila sam paštetu, namaz od šargarepe, namaz od patlidžana, jeo je slanine i šunke domaće, kobasice domaće, domaći džem, ajvar. Znači, sve je bilo dmaće, gde ja znam šta je unutra.
Kada smo prelomili i dali soju, kroz prvo neki hleb (već mesecima ga je jeo kad sam shvatila da sadrži sojino brašno), pa sam dala Plazmu posnu, onda sam počela sa Gala parizerom, pečenicom AD bačka, Carnex paštetama, Šakan viršlama...
Dugo sam mu pravila palačinke samo od brašna i vode. U slane bih dodala slaninice i malo ajvara i tako pekla, a prazne bih mazala džemom.
Kad smo napokon uveli jaja sa 3g ako ne i više, ne sećam se više, onda sam u palačinke dodala jaja, počela sa prženicama.
Možeš praviti uštipke.
Ako jede jaja, može kajgana i jaje na oko. (piše ti " i po" u uzrastu, pa ne znam šta je od svega navedenog prikladno).
Pre sam iz Mađarske donosila Linco margarin, on se više ne može naći u Mađarskoj, ali ima Venus, nalazi se na pozitivnoj listi Mađarske države kao proizvod bez proteina kravljeg mleka. (BITNO: Ista su pakovanja onih koji su sa mlekom i bez mleka, kada okrenete kutiju boldovano piše 0% laktoze - to svi znate da pročitate bez obzira na mađarski user posted image , a u nastavku piše da mogu da ga konzumiraju osobe sa alergijom na pkm - dopisivala sam se sa proizvođačem i sa tetom iz te "Liste pozitivnih proizvoda").

Tasha

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 2071
18.9.2014 20:32:15   
little_one
Uh, sto godina nisam pisala ovdje, milicak i Rosita su upucene, bile mi veeeeelika podrska u svakom trenutku. Hvala im do neba na tome!
Naime, krajem jula smo hospitalizovani na 3 dana u cilju da se vidi situacija sa krvavim pelenama. U medjuvremenu su se stolice koliko toliko sredile, prorijedile na jednu sedmicno i postale konacno sadrzajne. Sa 3.5 mjeseca odlazimo dakle u bolnicu i testiramo krv na alergiju na proteine kravljeg mlijeka, stolicu na parazite, koprokulturu. Sve negativno, ukljucujuci i proteine cije smo rezultate dobili negdje sredinom avgusta. Sve se zavrsava mnogo gore nego sto sam ocekivala od dr koja nas je hospitalizovala i pratece sestre, koje su zakljucile da je mama ispanicila i da to nije nista cim je nalaz na proteine negativan. Dakle, alergije navodno nema. U medjuvremenu po njihovom savjetu odradimo i nalaze na adeno i rota viruse jer nisu imali reagense i na gljivice, takodje sve negativno. Pocetkom septembra smo bili naruceni na kontrolu, i kako se zadesilo da je ta ista dr iznenada otputovala, mijenjao ju je drugi dr, takodje gastroenterolog sa godinama iskustva iza sebe…Aleks nije cestito ni pogledao, rekao bitno da MALI napreduje (mali u rozom kompletu), nema potrebe da maltretirate dijete i ignorisite krvave pelene i na moje pitanje sta cu sa uvodjenjem hrane, da li treba sta da pazim, rekao je da dam djetetu keksa….na sta sam ja ostala zatecena, zahvalila se izasla. Na to sve, kupim jednu konzervu NAN Ha formule, napravim djetetu mlijeka i dam na kasicicu par gutljaja. Kasnije sam sebi ruku htjela otkinuti zbog toga, jer ono sto je uslijedilo je puna pelena krvi u 11 navece, nakon citavog dana placa i grceva. Kako se stolica desila subotom navece, mi za svaki slucaj sacuvamo uzorak i u ponedjeljak odnesemo da se potvrdi prisustvo krvi u stolici. Pozitivan nalaz na krv. Odnesem taj nalaz, zajedno sa slikama krvavih stolica nasoj pedijtrici u savjetovaliste i kazem sta mi je gastro rekao..jako se zacudila i savjetovala me da odem nutricionisti da popricam sa njom o svemu tome. Danas smo konacno dosli i do nutricioniste, razgovarala sam sa zenom sat i 45 minuta, o svemu od pocetka. Po prvi put na istim talasnim duzinama, ja sa svojim informacijama i ona koja potvrdjuje sve to. Po svim nalazima, slikama, i svim situacijama u poslednja 3 mjeseca je zakljucila da jeste najvjerovatnije osjetljivost na PKM bez obzira na negativan nalaz jer to je po njenim rijecima samo jedan nacin da se alergija potvrdi, svako reaguje na alergiju na svoj nacin, neko preko osipa, neko kasljanjem i kihanjem i suznim ocima, neko preko sluzavih i krvavih stolica kao Aleks. Uglavnom, zena me savjetovala da uz dalju dijetu i dalje dojim, najmanje do druge godine, njoj mlijecno ni u ludilu da ne uvodim barem narednih 4-5 mjeseci, posebno to sto sam samostalno odradila provokacijski test. Ako i pored stroge dijete bude ponovo ovakvih stolica da se javimo opet kod gastra da se mozda ispita da li postoji neki drugi problem.

Izvinjavam se na opsirnosti, pisem jer mislim da ce nekom mozda da koriste ovakve informacije, bas kao sto su i meni koristile.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2072
18.9.2014 20:47:05   
milicicak
LO, drago mi je sto si konacno nasla dr sa kojim mozes da pricas i koji te razume user posted image
A za sve ostalo, tu smo user posted image

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 2073
18.9.2014 20:51:22   
little_one

IZVORNA PORUKA: milicicak

LO, drago mi je sto si konacno nasla dr sa kojim mozes da pricas i koji te razume user posted image
A za sve ostalo, tu smo user posted image

user posted image draga, vidjela si slike, kao sto rekoh, ja prosto ne mogu da ignorisem toliku krv u stolici...i ne treba.

Ma mnogo znaci razgovor, posebno ovdje u Banjaluci gdje je na jednom spratu u 3 kancelarije smjestena i neurologija i gastroenterologija i pulmologija, tako da je malo informacija o svemu ovome u BL, pa racunam da ce nekom valjati informacije....

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 2074
18.9.2014 21:24:59   
Rosita
Lo, draga nasa, hvala Bogu sto konacno nadje dobrog dr! Sve ce biti dobro! Ohoho, dojenje do druge godine :D? Prija cuti da nisam pala s Marsa sto jos uvek dojim user posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 2075
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  81 82 [83] 84 85   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  81 82 [83] 84 85   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Kako roditelji mogu da znaju da je njihova...
Pa, tako što vide da njihova beba odobrava ono što roditelji rade i/ili proizvode koje roditelji biraju za njih.
Praktična i zdrava užina tokom aktivnih su...
Za više uživanja u prirodi i svežem vazduhu, važan faktor je i odabir zdravih i kvalitetnih alternativa u odnosu na hran...

image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Ime za seku
beba13

Aurori Lani stize seka, koje ime je najlepse uz njeno?

Dorotea Lena (40%)

Teodora Lena (34%)

Eleonora Lena (25%)

Ukupan broj glasova: 102

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here