Yula
|
Drage mame, iscitala sam ovu temu od pocetka i mnogo mi je pomogla! Mislim da moja beba ima alergiju ili netoleranciju na km. Pokusacu da vam opisem nasu situaciju i molim vas za misljenje. Moja beba je pocela da ima grceve jako rano, vec treci dan po rodjenju. Iskljucivo je sisala i tada a i danas kada ima dva i po meseca. Cim sam dosla kuci iz porodilista na netu sam nasla da uzrok grceva moze biti i kravlje mleko. Za svaki slucaj odmah sam ga izbacila iz ishrane. Nista nisam jela mlecno, ali nisam bas isla toliko daleko da gledam sastav prehrambene robe. Moja beba je obicno bila razdrazljiva svaki drugi dan i placljiva, a samo dva ili tri puta je imala napade neutesnog placa od 21-01h, gde ni topao peskiric, ni sisanje, ni nosanje nisu pomagali. Ostalih puta ga je sisanje smirivalo. Taj problematican period je trajao nekih dvadesetak do mesec dana. Dete je odlicno napredovalo i u rastu i u kilazi. Rodjen je sa 4195gr i 56 cm, iz porodilista izasao sa 4080gr, prve nedelje je dodao 360gr, a dvadeseti dan po rodjenju je imao 820gr. u plusu. Nikada nismo isli na merenje tacno na mesec dana, ali koliko sam izracunala u proseku je dodavao izmedju 1200-1400gr mesecno. Lepo raste i nije debela beba, vec izgleda sasvim normalno. Sisa na zahtev, sada je to na nekih 2,5 do 3h, a prvih mesec dana je bilo cesce. Elem, ja nisam jela mlecne prozivode samo nekih dve nedelje i na nagovor moje svekrve pocnem da ih jedem, samo nisam pila mleko. Mislili smo da mogu da jedem topljene sireve, krem sireve i slicno... Nekako, cinilo nam se da beba ima grceve nevezano za to, ali opet, za svaki slucaj nisam htela da uvodim km. Kada je beba imala malo vise od mesec dana resim ja da napravim musli sa mlekom, bas da vidim ima li to neke veze sa grcevima. Taj dan nista. Sutradan ja opet doruckujem isto, kada je uvece beba pocela da vristi, strasno! I tako dva dana! Ja momentalno izbacim km kao takvo iz ishrane. Posto sam i dalje mislila da mlecni prozivodi ne prouzrokuju stetu nastavila sam da ih kozumiram. Inace smo uredno pitali pedijatra sta mogu da jedem i sta da izbegavam zbog beba, on mi je savetovao obavezno da sve jedem i da ne istrazujem previse po internetu. Inace zivim u Parizu i to mi je fr pedijatar rekao. Negde, cini mi se na ulazsku u drugi mesec primetim ja da u bebinoj stolici ima malo sluzi. Nije ona bila ovako vidljiva, ali se kaka rastezala onako kako ste vi to vec opisivale. Pogledam ja na netu, kazu ako nema krvi nije opasno i da je to sve normalno. Ali, od tada bebina kaka se stalno rastezala, tj. bila je sluzava. Moja beb ainace od rodjenja odlicno sisa, redovno kaki, i kakila je skoro u toku ili posle svakog podoja, znaci otprilike izmedju 5 i 8 puta dnevno. Stolica je uvek bila zlatno zuta, u par navrata vrlo malo prosarano zelenim. Kada smo pri sledecoj poseti pedijatru pitali za te sluzave stolice, rekao je da je to sve normalno i da to hoce od slinica iz nosa, ili od balica kada beba glodje rucice. Jedan dan smo zaglavili u bolnicu jer je beba dobila temperaturu! Odemo tamo, uarade sve moguce analize i nista ne nadju. Znaci ni virus ni bakteriju ni infekciju, nista. Bebac je dva dana imao visoku temperaturu, oko 38°C, cak je u jednom trenutku bila i 39,2°C. Imala je tada i proliv. Ipak, bebac je sve vreme odlicno sisao i cak napredovao! Posle nekog vremena ja opet malo popijem mleka, bebac sutradan pocne da place Jedno jutro, pre tacno 12 dana u kaki ja vidim jednu crvenu tackicu, bukvalno milimetarsku. Uplasim se da je krv i ukucam krv u bebinoj stolici i tako nadjem vas ovde! To je bilo tada, pre 12 dana. Moja beba nikada pre a ni posle nije imala krv u stolici, ali... svi ostali simptomi su tu. Ima suvu kozu po nozicama i rucicama na kojoj je cesto neki osip, nije crven taj osip, ali ga ima onako po malo i nestaje polako, pogotovu kada ga tretiramo bilo nekom hidrantnom kremicom za bebe. Ima malo osipa i po obrascicima, isto nije crven i nema crvenih fleka, a mislim da mu te bubuljicice po brascicima izadju od balavljenja i rucica, jer stalno gura rucice u usta. Kaka mu se od starta osecala kao na neki miris, zaista je mirisala i ja sam mislila da je to normalno. Ono sto je interesantno, moj bebac kija skoro od rodjenja! A u poslednje vreme je kijao prilicno i to sve po nekoliko puta za redom, obicno po tri puta, a nekada i 4! Mi se stalno cudili i pitali da li ej moguce da je nazebao, a ne curi mu nosic, nije ni crven, nista, ali samo kija. E sada, ja sma tacno pre 12 dana kada sam iscitala vasu temu prestala potpuno da konzumiram ista sto u sebi ima i atom mleka. Takodje sam izbacila soju. Pokusala sam da ne jedem ni jaja ni gluten, ali strah me bio da ne preterujem i da ne ostanem bez mleka pa sta sam onda uradila. Vec posle par dana sam primetila da beba vise skoro uopste ne kija! Ako i kine to bude jednom-dva puta dnevno i to kada joj cistimo nosic. Kaka se posle par dana promenila, smanjila se drasticno, sada kaki jednom do dva puta dnevno i kaka je sada nekako ljigava. Ne znam kako da objasnim, ne rasteze se vise u sitnim nitima, vec je kompletno nekako tecno zelatinasta, podseca na belance, smao sto je zuta Verujem da se sada obnavlja crevna flora i da je kaka zbog toga takva, sta vi mislite? Danas idemo kod doktora opste prakse da se posavetujemo sa njim, nas je covek, ima malenu decu, zna da saslusa i uvek dobro uputi, i pitacu ga za nekog dobrog pedijatra ili gastro.... ne znam kako se vec zove taj specijalista. da, primetila sma da moj bebac poslednjih dana mnogo bolje spava. Inace, ja sam elergicna na grinje i prasinu, kao i na UV zrake i uopste imam osetljivu kozu, a moj muz je alergican na nesto ni sam ne zna na sta, nisu mu nasli, ali je dva puta za dve godine otekao najstrasnije i posle lekova protiv alergija to se povuklo. Nismo mogli da provalimo od cega je jer nista neuobicajeno nije jeo i pio Inace, nisam ljubitelj mleka, ali od kada sam trudna svako jutro sam doruckovala musli sa puno mleka i konzumirala sam puno mlecnih proizvoda, koje i inace volim, ali tada sam se dobro kljukala njima Eto nase situacije, sta vi mislite na osnovu napisanog, da li je moja beba alergicna na kasein ili je samo netolerantna na mleko? Od kada sam na dijeti jedem samo krompir, sargarepu, mesa, tikvice, banane, breskve, kajsije, a od skoro sam uvela i jaja, po nekada malo karfiola i jabuke. Nemam pojma, ako citam st ana netu savetuju da se ne jede, pa ne bih smela nista da jedem, ali bukvalno, samo vodu da pijem! Molim za vase "strucno" majcinsko misljenje jer ste prosle i prolazite kroz sve ovo. Unapred hvala na odgovorima i hvala sto ste procitale ovoliki post.
|