Cvrčko -> RE: Mononukleoza (27.12.2013 21:09:48)
|
Moj M je zapatio mononukleozu........ On će sad 4 godine i da naglasim da to ne prolazi baš tako neprimetno kako mnogi forumi pišu i kako mnogi lekari tvrde. Evo ukratko našeg iskustva... Pošto je inkubacija između 30-50 dana, on je u tom periodu bio na oko potpuno zdrav-nema kašlja, slina, ne žali se na bolove... Međutim meni je stalno izgledao kao da je tek ustao-onako podbuo, otekao od spavanja. Znate na šta mislim... Bilo mi je to malo čudno, ali pošto je on bio sasvim ok, mislila sam da eto neka faza.... Potom je dobio temperaturu i to visoku-oko 39... Otišli kod dr, kažu upaljeno grlo(i samo to!) i kao ajde da mu daju antibiotik da to rešimo.... Pije 4 dana antibiotike i temperatura naravno ne pada, peti dan kod dr menjaju mu novi antibiotik i šestog dana temperatura naprasno prestaje (kasnije kad smo saznali šta je, shvatili smo da je temp stala sama od sebe nevezano za lekove). On se oporavlja ali i dalje je podbuo i sivkast... Treći dan od temp ja primetim kao neku izbočinu na desnoj strani vrata. Kod orl kažu upaljen krajnik da nastavimo sa antibioticima... Posle par dana ta izbočina prerasta u kokošje jaje, formasto na dodir, grlo potpuno oteklo, ne može da se vidi ždrelo od otečenih krajnika... Opet kod specijaliste, dobijemo po nosu što dižemo dževu, još malo antibiotika i da idemo kući. Posle dva dana M -ov vrata postaje potpuno izdeformisan, pogledam mu ja onako laički grlo kafenom kašikom, krajnici skoro spojeni, crveni, prekriveni velikim belim flekama.... Ja opet kod "ljubaznog" orl dr i on da nas skine pošalje nas na analizu antitela iz krvi na mono-za 24h nalaz POZITIVAN. Tek 23. dana otok na vratu počinje da splašnjava, počinje da mu izbija sitan osip po licu-kao ispucali kapilarčići, 25. dan se polako povlače fleke sa grla, ali on je i dalje u strogom kućnom pritvoru, na strogom mirovanju, laganoj hrani sa puno tečnosti (ko ne zna deci sa mono se jetra uvećava 10-20% i ne smeju da jedu ništa masno) i bolest se leči BEZ LEKOVA jer je virus! Tako da ovde antibiotici nemaju nikakav efekat. Bolest traje 4-6 nedelja i organizam mora sam da se izbori. Kad smo nazvali vrtić da javimo vaspitačica je odsečno rekla da niko drugi nema mono i da to nije pokupio tamo. Mi smo je ipak zamolili da malo skrene pažnju roditeljima da posmatraju svoju decu i da ako posumnjaju na mono na to ukažu lekaru, jer ni mi ne bi dobili uput da ja nisam insistirala... Oni bi M pustili u vrtić, jer nema temp, a to što je sve vreme visoko zarazan to nikome ne predstavlja problem....[sm=smiley13.gif]
|
|
|
|