lesica
|
Voci, mi nismo bili u Leptokariji na plaži, bili smo u Leptokariji u prolazu, letovali smo u Nei Poriju. Ali moj neki uopšteni utisak je da je generalno u celoj toj regiji manje više ista plaža - velika, uglavnom peskovita svuda, postepen ulazak da ne kažem plićak , zgodno za decu prilično ( Nei Pori je specifičan jer je namenski pravljeno mesto, u kome je svojevremeno nasipan pesak, pa otud ogromna duga i široka čisto peščana plaža). Ona fina tirkizna boja vode svakoako izostaje, ali kada smo mi bili nije bilo nikakve prljavštine,u smislu ja po koju travku i od peska zamućeno more pri obali ne računam za prljavo. Koliko sam videla u prolazu, solidna da ne kažem zgodna je plaža i u Leptokariji, ako bude dosadno ima finih, da ne kažem lepih plaža u okolini ( koji km levo desno) Ako se rešite da idete u Leptokariju, gledajte smeštaje ispod pruge bliže plaži, mirnije je, i na pljuc od mora, a to vam realno treba baš zbog D, i režima sa malim detetom. Leptokarija kao takva ima te neke pešačke zone šetalište, utorkom je pijaca ( ja prosto obožavam grčke pijace ) imaš velike markete poput lidla i masutisa, za sve potrepštine kako za vas tako za D, i sijaset_ malih, imaš doktore koji primaju sva osiguranja, apoteke, i što je važno, Katerini je tu očas, ako baš zatreba ozbiljniji lekar obzirom da je tu i bolnica isto kao u Litohoru. E sad, krajolik i okolina po meni kompenzuju sve falinke olimske regije! Olimp i njegovi obronci na plus/minus 20-30-40 km nude svašta za videti, i ne treba ga propustiti, od same planine, preko njegovih vidikovaca sa restoranima, do Prionje poslednje tačke do koje je moguće stići motorizovano, preko Litohora divan pedivan planinski gradić, i kanjona Epineas-a, preko Paleo Panteleimonas-a (obavezno), Platamona, tvrđave, pa onda i koji km južnije ka dolini Tempi ( realno stiže se brzo, pogotovo sad kada su pustili autoput komplet na ovoj deonici) gde je predivna crkva Sv. Petke, pa odatle u Rapsani, divno planinsko selo sa fenomenalnom jagnjetinom ( nadaleko poznato po istoj) i predivnim vinom ( vinski put, selo ima muzej vina) To, bi ukratko bilo to, piskaraću ako te interesuje još. E da, da se razumemo, meni jde Nei Pori dosadan kao smrt, deluje kao jedno veliko sindikalno odmaralište - ustani, plaža, ajd kući, odmor, plaža, ajd kući, večernja šetnja. Ali sam i dalje mišljenja da za neku bližu destinaciju na koju se ide sa sitnom decom uopšte nije loša variijanta.
< Poruku je uredio lesica RR -- 9.5.2017 19:15:33 >