Pampers psiholog -> RE: Februarski online sastanak sa Pampers doktorima (8.3.2016 10:19:17)
|
IZVORNA PORUKA: mila83 Pitanje za psihologa. Imam sina od 5,5 godina...Srednje je dete,ima 2 godine stariju sestru i 4 godine mladju. Poslednjih godinu dana nekako,kao da se udaljava od nas,iako se trudimo da mu posvetimo dosta paznje,i suprug i ja. Brzo se ljuti,tera inat, kada nesto crta,ili pravi,ucimo pesmicu,brzo se iznervira i odustaje,ako to nije onako kako on misli da treba.Iako ga pohvalim i kazem mu da je meni to lepo ,ili da niko ne zna sve iz prvog puta i da je normalno da se vise puta nesto radi i uvezbava.Nema mnogo ni strpljenja da sedi,vrti se na stolici stalno,pa cak i kada nesto radi.Ne uporedjujem ga sa starijom sestrom. I u vecoj grupi dece se povlaci cesto i nece da se istice.Mislim da ima manjak samopouzdanja,kao i kratku paznju(moze jedino da slusa price kada mu citamo i posle da odgovara na pitanja u vezi price npr. ili da nacrta nesto) I kada je bio mladji,znao je da se iznervira kada kocke ne stoje bas kako on hoce,pa pretpostavljam da je i malo do karaktera. Htela sam savet od Vas kako da mu pojacamo samopouzdanje i produzimo malo paznju i strpljenje...? Svakodnevnim pohvalama..?Plasim se da ne preteramo. Inace je slabovidan na desno oko i ima malo sporije ocne impulse na oba oka,mozda to ima veze sa paznjom.Htela sam malo i da ga pripremim za polazak u skolu,koji nas ceka za 1.5 godinu. Hvala najlepse ! Draga Mila, razumljivo je da se vaše srednje dete oseća dodatno nesigurno od kada je došlo najmlađe dete, jer je time njegova dotadašnja pozicija u porodici "dovedena u pitanje". Problem svakako dodatno komplikuje, kada je reč o samopouzdanju i koncentraciji, problem sa vidom. Svakako ima mnogo smisla pohvaljivati ga svakodnevno i hrabriti i u tome ne možete preterati. Vaša podrška, kontinuirana, mu je od presudnog značaja kako bi se što pre adaptirao na postojeću konstelaciju u porodici i što bolje pripremio za školu. Radite sa njim u kraćim periodima i češće pravite pauze dok mu se koncentracija ne poveća.
|
|
|
|