ninuska.h -> RE: Krvni pritisak u trudnoći (2.3.2010 22:57:00)
|
Drage buduce mamice! Ja ne zelim da se bilo ko uplasi, zelim samo da budete pravilno informisane, na vreme, da ne bi kasnije bilo problema. Ja sam uve imala idealan pritisak, skolski 120/80. Od pocetka trudnoce mi se povisavao do preko 140/90, tako da sam vec u 13-oj nedelji trudnoce hitno hospitalizovana jer smo i beba i ja bile u smrtnoj opasnosti. uticaj na plod: Kada ti je pritisak visok, materica zaustavi taj nagli protok krvi i ona, zajedno sa posteljicom i bebom ne dobijaju dovoljno krvi - automatski beba ne dobija dovoljno hrane, kiseonika, a posteljica se zbog slabe prokrvljenosti moze olubljivati od zida materice. Uticaj na majku: Da i ne pricamo, svasta, zastoj pojedinih organa, elampticni napad, koma.... Ni ja nisam znala da je tako strasno, ali su me pregledala 7-8 lekara, i sve sam o tome prostudirala. Mesec dana sam bila u molnici, strogo mirovanje, da mi ne raste pritisak od fizickog napora, nema stresa, nerviranja, plakanja. Sada sam usla u 26-u nedelju, kuci sam ali i dalje pijem lekove. Dali su mi Methildopu 4 x 250mg, Bensedin 2 x 5mg (u pocetku 3x). Zbog kasnije pojave kontracija sad pijem i Gynipral 4 x 0.5mg (u pocetku 6x), uz to sa nekad po potrebi pila i Verapamil od 80mg. Uz to i dalje pijem 1 tableticu folne kiseline na dan, 1 kapsulu ribljeg ulja, pola MamaVit-a (radije unosim vitamine ishranom). Tako da sam duuugo bila komirana od lekova, svaki dan merim bar 2 puta obavezno, ako poraste vise od 125 ili 130 gornji odmah da idem za bolnicu... i tako. Stvar moze biti fatalna za vas oboje, ali se moze i treba drzati pod kontrolom. Ako vas dr ne obraca paznju na to, obratite se drugom. I u redu je veci pritisak u 8om, 9om mesecu ali nikako pre. Nisu mene za dzabe proglasili u visokorizicne trudnice! Ali kazem, bez nervoze, samo se javi lekaru. I methildopa je najbezbedniji lek za pritisak u trudnoci. Ovo sve nije samo misljenje nase zemlje vec citavog sveta. Ja nikada ne verujem jednome :)
|
|
|
|