Didy
|
IZVORNA PORUKA: ksena vama je u principu problem uspavljivanje, a ne nocni obrok. Tačno tako. Ona nije gladna već je navikla da se tako uspavljuje. I sama si napisala - "i onda sisa dok ne zaspi". Oni su mali manipulatori i vrlo dobro znaju gde su granice koje smo im postavili i uvek ispipavaju mogu li se te granice pomeriti u njihovu korist. I sama kažeš da si joj dala da sisa da se ne bi skroz razbudila. Po meni, ideš linijom manjeg otpora. Svaku noć te budi po nekoliko puta jer ne zna da se uspava bez sisanja, koliko sam shvatila, ili se uspava bez sisanja, ali uz velike muke. Ako te svakako budi svaku noć, stisni jednom zube, preseci, odluči i reci sebi - Noćas nema sisanja, pa makar svi bili budni celu noć. Surovo zvuči, ali time ćeš imati tri noći agonije i onda zbogom neprospavane noći. Ovako je samo zbunjuješ, nekad je uspavaš tako, nekad ne. Njoj nije jasno zašto nekad može da sisa, nekad ne. I u njenoj glavi je sledeća misao - Mama uvek popusti, samo moram dovoljno dugo i glasno da plačem. Ako budeš dosledna, shvatiće i ona da više nema uspavljivanja na siki i neće se više uopšte buditi posle nekoliko dana. Znači - ili je uspavljuj na siki stalno, kad god traži, sto puta u toku noći, ili jednostavno preseci i reci - Kraj! Sve između varijante su treniranje živaca i tvojih i njenih i igra mačke i miša. Ja sam mislila da sam baš dosledna, često se šalim da je kod mene ko u vojsci, ali sam ova dva dana bila sa Sofijom u vrtiću na adaptaciji u vrtiću i vaspitačica mi je rekla - Uh, ala ona vas mota! Nemojte to dozvoliti! Pa vi ste roditelj, ne može ona od dve godine da upravlja vašim odlukama, vi morate da učinite ono što je dobro za nju, makar vam u tom trenutku delovalao da je to trenutno bolno za nju. Zna se ko je roditelj i ko postavlja granice. I jeste tako, žena je skroz u pravu. Nismo mi tu da bismo ih usrećili po svaku cenu, već da bismo uradili ono što je za njihovo dobro. Kaže meni svekrva pre neki dan - Što si sklonila Sofiji dudu, moja ćerka je do 6. godine nosila svuda za sobom. Pitam je ja - A koliko je godina posle nosila protezu? Kaže ona - 4 godine fiksnu i još 6 godina noću. Mislim se ja - I šta si onda pametno uradila? Jeste njoj bilo lakše da joj svaki put gurne cuclu kad ova zaplače, ali koliko joj je stvarno pomogla u životu time?