Lu
|
Svako od nas je bio svjestan pri upisu djeteta u vrtić da tamo nisu sva djeca divna i krasna kao "moje" dijete,prema tome,budimo realni,naučiće svašta i što valja i što ne valja a na vaspitačicama je da odreaguju odmah pred djecom i prenesu to nama,najvažniji posao je ipak na nama. Kad je moj Roko naučio da psuje od jednog dječaka,pa koga ja da okrivljujem??? Iskreno nisam se nadala da će to usvojiti od jednog dvogodišnjaka,ali čuo bi to bilo gdje isto kao što i sada čuje na ulici,u prodavnici ili bilo gdje,uglavnom na roditelju je da nauči dijete da je to ružno. Moje dijete je često bilo prljavo od prašine,logično jer se igra u pijesku,ja ga zato oblačim u trenerku i patike a ne sređujem ga kao za priredbu,što neke mame rade pa im krivo ako se isprljaju. Ja samo pitam "jesi se ti sine izigrao,jel ti bilo lijepo" i to je to. Ponekad ga teta presvuče ako se baš jako zaprljao ili posuo ručkom,sokom,zato uvijek imamo bar po 2-3 presvlake,gaćice,čarape to nam stoji u vrtiću i uvijek dopunjavamo. Shvatite da mi ponekad pored svog jednog djeteta ne vidimo šta je napravio ili uspije pasti i udariti se,potući se s drugim djetetom ispred nas...pa normalno je da se to može desiti i u vrtiću. Bitno je da tete odreaguju na vrijeme i budu iskrene sa roditeljima,dakle trebamo uspostaviti dobar kontakt sa njima,ja sam uspjela sa svojim i drago mi je što mogu sve da ih pitam i zamolim Nažalost postoje i nezainteresirani roditelji,koji ne dolaze na sastanke,ne pitaju ni da li im je dijete dobro ručalo,šta su radili,koja im je tema i sl. a na svaku sitnicu okome se na tete!
|