Ulus -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (4.3.2015 15:43:50)
|
Na tu temu, meni se cini da ne postoji zakonska prepreka (niti je to logicno) da se trudnica koja ima problema uslovljava bilo kakvim vremenskim granicama pre nego joj se dopusti da ode na bolovanje, osim onog da se bolovanje ne moze otvoriti dok trudnoca nije stara minimum 45 dana, ako se ne varam. U teroiji, sasavim je moguce (mislim, samo u teoriji nazalost) da neko nadje posao i zaposli se u 2 mesecu trudnoce, nesto se iskomplikuje (pu-pu) i ta trudnuca mora hitno, posle dve nedelje od zakljucenja ugovora o radu da ide na bolovanje radi odrzavanja trudnoce. Ono sto se moze desiti usled nedostatka "staza" je da suma koja ce biti isplacivana kao nadoknada zarade bude manja, nego da je staz trajao 3 meseca ili 6 meseci sa prekidima (mislim da se ovoliko trazi u Zakonu o zdravstvenom osiguranju). Obracun naknade zarade u slucaju privremene sprecenosti za rad ili ti bolovanja, vrsi se tako sto se uzima prosek zarade koja je isplacivana u poslednja tri meseca, pa ako je neko primera radi zaradjivao 70 000 neto poslednja tri meseca, otprilike toliko ce mu biti i isplaceno za vreme trudnickog bolovanja. Ali ukoliko je isplacena samo jedna plata (ili samo pola, ako je neko radio dve nedelje) mislim da to lose utice jer se onda kao "dopuna" proseka uzima neki republicki prosek koji, osim u intervjuima politicaraa, nikad nije neka primamljiva cifra. i tada to utice na "obaranje" plate, tj. naknade zarade. Mislim da sam u pravu oko ovoga, tako da svakako pritisni knjigovodju da ti to malo bolje objasni, posto iz licnog iskustva cesto nemaju pojma sa zivotom. Primera radi meni su isplatili 65% plate , iako vec nekoliko godina za trudnice sa teritorije Beograda vazi da im je plata za vreme trudnickog bolovanja 100 % zarade...kaze zena, nije cula da se zakon promenio ;))) Mislim, ako nije upucena u promene Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je fundamentalan za njihov posao, o cemu onda znaju nesto[sm=smiley13.gif]
|
|
|
|