prase -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.9.2010 8:16:49)
|
IZVORNA PORUKA: gina IZVORNA PORUKA: prase Mene zanima da li neko zna kako sada stojimo sa maksimalnom naknadom u toku porodiljskog bolovanja? Prosle godine je bilo "tresla se gora, rodio se mis" - nisu smanjili na kraju, valjda. Sta ce biti ove i sledece godine? Nemam pojma kako zvucim sada drugima ovako zabrinuta za maksimalnu naknadu, ali zene ja se razbijam od posla za tu platu koju imam, radim i vikendom i praznicima (doduse od kuce), kad mi dete spava... Sad ispade da je to sve za dz, suska se da ce toliko da smanje maksimalnu naknadu na porodiljskom da cu ja morati da se vratim na posao da ne bih upala u dugove odmah posle porodjaja [sm=zmeden.gif] Jasno je meni da majka nam Srbija ima velika socijalna davanja, da uvek treba da se uzme od onih koji imaju vise i da onima koji imaju manje, ali bre... Prvo i prvo, ja bih se prva vratila na posao kada beba napuni 6 meseci ili i ranije, da je to realno izvodljivo. Ko bi mi i za koje pare cuvao bebu od 6 meseci? Da li bi mi plata kad se vratim na posao bila veca ili ista? Ima tu puno rupa... i smatram da ne treba da se krpe tako sto ce meni malo-po-malo da otmu sve i svedu me na nivo subrealnih mogucnosti, sve kao Robin Hud... Gleda se prosek zarade u poslednjih dvanaest meseci koji prethode mesecu u kome je porodiljsko otvoreno. Maksimalni iznos naknade za porodiljsko bolovanje ne može biti veći od 5 prosečnih zarada u republici u mesecu koji prethodi mesecu kada je porodiljsko otvoreno. Trenutno je prosek republike 34.161,00 dinara, što znači da bi maksimalni iznos naknade za porodiljsko bio 5x34.161,00=170.805,00 dinara NETO. Nadam se da sam pomogla [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozica.gif[/image] Ja sam se uspaničila jer je prošle godine predlagano da se promeni sa 5 maximalnih zarada na 3 što bi mene i te kako pogodilo... Elem, zaboravih ovde da se pohvalim, požalila sam se direktoru da se brinem u vezi toga i on mi je rekao da ne brinem jer će mi firma uvek dotirati do punog iznosa plate, tokom celog bolovanja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Ko ima sličan problem, može da razgovara sa onim ko određuje visinu plate u firmi, možda je to neka fora koju svi koriste tipa da ti dotiraju a posle im se odbija od poreza ili samo lupam... Nešto mi ne deluje da je moja firma, ma kako da posluje, spremna da mi dotira "iz svog džepa = iz džepa direktora/vlasnika firme"...
|
|
|
|