mali_mis -> RE: Trudnice (1-42) nedelje 11/14 [chat] (2.11.2014 5:29:22)
|
Jutro trudnice [sm=smiley1.gif] lelaigor, juce sam zavirila u knjigu koju sam bistrila dok sam bila trudna, i u delu komplikacija u trudnoci, nasla sam da ima jedan problem koji se javlja kod ponekih trudnica. U pitanju je disfunkcija pubicne simfize. To znaci da su ligamenti koji spajaju karlicne kosti postali labavi i rastegljivi usled delovanja hormona relaksina, i kako se blizi porodjaj oni su sve labaviji. Zbog toga pubicna simfiza postaje nestabilna sto izaziva blage ili jake bolove. E sad, simptomi su: ostar bol (kao da ti se karlica rastavlja) i tegobe pri hodanju. Bol se pojacava dok hodas ili opterecujes taj deo tela, posebno ako pri tom podizes jednu nogu, kao i kad se penjes uz stepenice, oblacis, ulazis i izlazis iz automobila, i kad se okreces u krevetu. Ovde pise da se preporucuje mirovanje, nosenje pojasa, radjenje kegelovih vezbi. I proguglala sam ti jedan clanak, mozda pomogne. Wiv, 06.11. su rodjeni i moja baba i moj deda, nije sto su moji, ali su fini ljudi, i nisu komplikovani [sm=smiley1.gif] 05.11. preskoci, lekari najavili strajk.
|
|
|
|