Trcosava -> RE: Crnina i drugi obicaji :( (9.4.2013 7:33:55)
|
Uff... teška tema, ali mi je mnogo lakša da pišem nego ''nema te, a htela sam ti reći'' Tata je umro kada je Ana imala manje od godine. Šok. No, crnina - gledala sam da poštujoem ono što je moj tata za života ''poštovao''. Nije vole crninu, kad je deda umro (njegov tata) nije nosio crninu, tad se nije palio Tv, slušala muzika i sl.... Do tada, manje više sam kao znala oko sahrana. Kad neko blizak tebi umre, majka ili otac, onda shvatiš u kojem si vihoru. Mama koja je bila van sebe, ja koja dolazim iz slo u šoku.. I onda kreću svi na mene, kao jedina sam zdravog razuma. Ma važi... Svi se sjatili, te mora ovo.. Svi iz sela širom Srbije potiču, svako sa svojim običajima. Najkomičniji od onih - mora prase, ali muško i glava od praseta istog tog pošto je muško umrlo. Mislim.... Rekla sam da ću crninu nositi 40 dana, prvo meni crnina ne znači da ja za nekim žalim. Sećam se da je drugarica pravila svadbu, zvala me - ja sam tada već odavno skinula crninu, ali sam se izvinila i rekla da bez obzira na crninu, ne mogu na svadbu. Jednostavno nije mi išlo. TV smo palili već sledeći dan - zbog deteta. Mama je isto palila TV. Tata je takav bio. Na tih 40 dana na groblju sam skinula crninu. One priče trudnica ne ide na groblje, dete i sl - ne poštujem.
|
|
|
|