Christabel -> RE: Testovi za utvrđivanje alergije (8.1.2016 18:50:59)
|
Zene, treba mi savet. Potpuno sam zbunjena u zadnje vreme pa me zanima sta biste vi radile na mom mestu. Da ponovim ukratko, K.je jedan poduzi period reagovala sluzavim stolicama sa tu i tamo tackicama krvi na nesto sto jedem. Sa 5 meseci smo isli kod gastro koji je savetovao izbegavanje nekih alergena za mene (mleko, riba, orasasti plodovi...) a moja dijeta je u tom periodu bila strozija. Sa 7 meseci smo je na svoju ruku odveli na test IgE - panel od 20 namirnica i ocitala se alergija na soju i kvasac. Ja i dalje ne jedem mlecno, jaja i soju, kvasac koliko mogu izbegavam. Blizi se prvi rodjendan, blizi se i moj povratak na posao. K.i dalje sisa, ali to preko dana nece biti moguce zbog posla, a ne znam ni koliko cu uspevati da se izmazam i ostavljam joj to mleko za kasice. Brine me i cinjenica da sama moze da prekine s dojenjem. U tom slucaju ne znam koje mleko ce da konzumira!! Ja joj specijalne formule ne bih uvodila ako za tim nema sad potrebe. Ali ne znam na koji nacin to da ustanivim. Njoj je krenuo ekcem sa 7 m otprilike, sirio.se, dugo je bio prisutan, na kraju se povukao od elokoma. Kasnije je tu i tamo izbijao tj.desava se da izbija jos uvek, bude i nekih tacaka ali ne mogu konkretno da povezem ni sa jednom namirnicom. I sad ima na 2 mesta. Gluten sam krenula da joj uvodim od 11 punih meseci, prosli smo speltu i ovas, promena u stolici nema. Zumance nije probala, ni mlecno, ribu... U zadnje vreme sam bas nervozna jer ne mogu da odlucim sta je najbolje da uradim. Razmisljala sam da je odvedem privatno negde da joj se urade prik testovi na problematicne namirnice (u nasem gradu toga nema). Ako mleko i jaje i tu budu ok, krenula bih da joj to polako uvodim i u tom slucaju bi uzela obicno ad mleko za slucaj da ne sisa vise. Drzavno mi se ne ide zbog cekanja na zakazani termin, sto moze biti i mesec dva a ja moram do tad imati neko mleko kao rezervnu varijantu a Aptamil adc nije prihvatila jos pre plus sto za to mleko nisam sigurna ima li soje ili ne. Moj muz misli da krenem da joj uvodim mlecne proizvode i pratim a ja se ne usudjujem jos. Ako se stolice jako pokvare, to bih primetila svakako, ali ne bih umela da prepoznam reakciju.na nesto konkretno kroz ekcem. U Tirsovoj od 5.og meseca nismo bili a mislim da nam tamo ne bi ni radili sad neke testove, mozda taj sa opterecenjem, a mozda i ne, buduci da IgE nista nije pokazao (a mozda ga i ne bi priznali jer nije radjen kod njih). Svakako i tu bi trebalo prodje koja nedelja dok ne stignemo na red. Sta biste vi uradile da ste na mom.mestu? Iskreno, ja nisam uopste sigurna sta je najbolje. Da li bi prik test pokazao ako postoji alergija kod bebe od godinu dana? Ja bih svakako i da ne bude reakcije uvodila polako i pazljivo. Za mesec dana necu biti s njom 24h i svakako mi nece biti svejedno zbog toga jer necu JA moci da ispratim njeno ponasanje, kozu, sve stolice...
|
|
|
|